Eigen bijdrage bij medicijnen

Hoe zit dat?

Veel mensen vragen zich af hoe de eigen bijdrage bij medicijnen werkt. We krijgen vaak vragen hoe het zit met de kosten en vergoeding voor medicijnen. Een onderdeel van de zorgkosten in Nederland is de eigen bijdrage. Je betaalt dan een gedeelte van de zorgkosten zelf, bijvoorbeeld bij kraamzorg, een kunstgebit of brillenglazen.

Eigen bijdrage bij sommige medicijnen

In sommige gevallen moet je over je medicijnen ook een eigen bijdrage betalen. De overheid heeft dan voor het medicijn een maximale vergoeding vanuit de verzekering vastgesteld. Is je medicijn duurder dan dit maximale bedrag? Dan moet je bijbetalen.

Dit komt omdat er vaak verschillende varianten van een medicijn bestaan. De goedkoopste variant wordt dan volledig vergoed door de verzekeraar. Heb jij een ander medicijnmerk? Dan betaal je een eigen bijdrage voor dat medicijn.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Soms is er verwarring tussen de eigen bijdrage en het eigen risico bij medicijnen. Het eigen risico betaal je altijd. Het wettelijke eigen risico staat op € 385. Dat bedrag betaal je dus voor je medicijnen. Als dat bedrag op is, zijn de rest van het jaar je medicijnen vergoed. Behalve dus als je ook nog eigen bijdrage betaalt.

Wat betaal je aan eigen bijdrage?

De maximale eigen bijdrage is vastgesteld op € 250. Dit betekent dat je dus maximaal nog € 250 aan eigen bijdrage voor je medicijnen betaalt, per jaar.

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage en eigen risico

Stel, je gebruikt medicijn dat € 1000 per jaar kost. Op het medicijn zit eigen bijdrage, omdat een ander merkvan het medicijn goedkoper is en wel helemaal door de verzekeraar wordt vergoed. De verzekeraar vergoedt bij dit medicijn maar € 400. De eigen bijdrage zou dan dus € 600 zijn, maar (zoals je net hebt gelezen) is de eigen bijdrage maximaal € 250. Als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, dan betaal je voor dit medicijn dus: € 385 (eigen risico) + € 250 (maximale eigen bijdrage) = € 635.

Terugbetaling eigen bijdrage door fabrikant

Sommige fabrikanten hebben een terugbetalingsregeling voor de medicijnen. Als jij dan bijvoorbeeld die maximale vergoeding van € 250 hebt betaald, krijg je deze terug via de fabrikant van het medicijn. Wil je weten voor welke medicijnen dit geldt? Kijk op terugbetaalregeling.nl.

Wij declareren bij je verzekeraar

MedApp bezorgt je chronische medicijnen gratis bij je thuis en declareren de kosten direct bij je verzekeraar. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Wil je zelf ervaren hoe we je leven met medicijnen makkelijker maken? Download de gratis app of laat je gegevens achter. Dan bellen we je om je meer informatie te geven en eventuele vragen te beantwoorden.

Download de gratis app

Download onze gratis app en heb alles rondom jouw medicijnen altijd bij de hand.

Laat je gegevens achter

Vul je naam, e-mailadres en telefoonnummer in, dan nemen we contact met je op om je meer informatie te geven. Ben je enthousiast? Dan helpen we je bij de thuislevering van je medicijnen.