Kennisbank

Is besparen op medicijnen een goed idee?

Inge Stakenborg | Contentspecialist

besparen op medicijnen

Is besparen op medicijnen een goed idee?

Veel mensen hebben moeite met juiste inname van medicatie. Medicijnen worden dan te laat of zelfs helemaal niet ingenomen. Dit kan onbewust zijn, bijvoorbeeld doordat de medicijnen worden vergeten, maar dat hoeft niet. Soms kiezen mensen er bewust voor om hun medicatie niet in te nemen. Wanneer mensen bewust hun medicatie niet innemen, kan dat veel redenen hebben. Soms speelt er een ook een financieel aspect, zoals je kunt lezen in de blog.

Welke financiële redenen zijn er voor niet-medicijngebruik?

Op financieel gebied zijn er grofweg drie redenen waarom mensen hun medicatie bewust niet innemen zoals voorgeschreven. De eerste daarvan heeft betrekking op het eigen risico. Als het eigen risico van de zorgverzekering nog niet volledig is verbruikt, zijn mensen eerder geneigd de nodige medicatie niet te gebruiken. Ook is het mogelijk dat de verzekering het medicijn niet vergoedt en dat het te duur is om zelf te betalen. Als laatste is het mogelijk dat bijvoorbeeld het ziekenhuis het medicijn te duur vindt en het daarom niet voorschrijft.

Vooral bij de eerste reden heb je de mogelijkheid om anders te beslissen, ook al is dat soms moeilijk. Wat kun je zelf doen als je wel weet dat je het medicijn nodig hebt, maar je het lastig vindt om daar geld voor uit te geven?

Effect van keuzes op lange termijn

Soms is het lastig om te beslissen waar je wel of geen geld aan uitgeeft, zeker als je budget beperkt is. Deze keuzes zijn extra moeilijk als de voordelen van jouw medicijn pas op langere termijn gaan spelen.

Als mens hebben we moeite met beslissingen die pas op lange termijn effect hebben. We zijn eerder geneigd om naar de effecten in de nabije toekomst te kijken. Denk maar eens aan een boete voor te snel rijden. Als die pas na twee maanden op de mat valt, voel je de relatie met de overtreding niet meer zo. Als diezelfde boete binnen twee dagen op de mat valt, heeft dat veel meer impact.

Wil je toch graag budget opzij zetten voor medicijnen en je ook aan die keuze houden? Dan raden wij je aan om te bedenken hoe je leven eruit ziet over tien of twintig jaar.

Een gesprek met je toekomstige zelf

Wij mensen zijn in de unieke omstandigheid dat we onszelf de toekomst kunnen voorstellen. Het idee erachter is dat je je actief gaat voorstellen wat de effecten op lange termijn zijn. Met andere woorden: hoe ziet jouw leven er in de toekomst uit als je wel of geen medicijn gebruikt.

De beste methode hiervoor is opschrijven hoe je toekomstige zelf zal leven. Welke dingen je nog wel en niet meer kunt doen. Welke dingen nu belangrijk voor je zijn en welke dingen je graag in de toekomst wilt blijven doen. Door dat op te schrijven, maak je het concreet.

Om je echt voor te stellen hoe je eruitziet in de toekomst, is er een leuke gratis app: oldify. Daarmee maak je een foto van jezelf. In de app kun je dan zien hoe je er over 10, 20 of 50 jaar uitziet. Met die foto voor je, kun je wellicht een goed beeld schetsen van jezelf in de toekomst.

Wil je jezelf later weer inspireren, lees dan nog eens je toekomstbiografie door.

Andere tips

Naast de aanpak die hierboven beschreven is, kun je natuurlijk nog andere dingen doen. Het programma Radar heeft bijvoorbeeld deze vier tips op hun site gezet:

  • Meld je aan voor het Zorgalert van de Consumentenbond;
  • Kies je voor een vrijwillig eigen risico, houdt dan altijd geld achter de hand;
  • Controleer wat je aanvullende verzekering dekt;
  • Heb je je eigen risico opgemaakt? Dan kun je ervoor kiezen om nog dit jaar een nieuwe voorraad medicijnen aan te schaffen.
Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Nieuwe functies en ontwikkelingen | april 2022

App-updates 0.28 en 0.29 Updates MedApp-app april 2022 De afgelopen tijd hebben we weer ons best gedaan om de app verder uit te breiden en te verbeteren. Hieruit zijn 2 app-updates gekomen: Update 0.28 In deze update zijn verschillende verbeteringen

Nieuwe functies en ontwikkelingen | maart 2022

3 app-updates en heel veel nieuwe functies! Updates app maart 2022 De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de meestgevraagde functies toe te voegen aan de app. Dit heeft geleid tot maar liefst 3 app-updates: versie 0.25, 0.26 en

MedApp apotheek

De slimme
apotheek

In dit bericht
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 en op donderdag tot 21:00 uur.