Schengenverklaring

Medicijnen de grens over: kan dat zomaar?

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je het risico loopt dat de douane jouw medicijnen ziet als drugs? Het vervoeren van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zonder officiële verklaring, is namelijk strafbaar.

Valt je reisbestemming binnen het Schengengebied? Dan heb je voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen een ‘Schengenverklaring’ nodig. MedApp gebruikster Vera heeft hier speciaal voor jou een stappenplan voor geschreven, voorzien van enkele tips.

Stap 1. Controleer of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen

Weet je niet zeker of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen of een speciale verklaring behoeven? Jouw apotheker of arts kan je vertellen of de middelen die je gebruikt een bijzondere behandeling krijgen bij de douane. Ook op de lijsten van de Rijksoverheid kun je opzoeken of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen.

Stap 2. Genereer een Schengenverklaring

Ga naar de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) en geef hier aan dat jouw medicijnen onder de Nederlandse Opiumwet vallen. Kies vervolgens het land of de landen die je aandoet tijdens je reis, zodat de verklaring in de juiste taal is. Geef tot slot aan hoe lang je op reis gaat en download het formulier.

Stap 3. Vul de Schengenverklaring in

De verklaring bestaat uit de onderdelen A, B en C. Onderdeel B kunt u zelf invullen, maar onderdeel A en C moeten ingevuld en ondertekend worden door jouw arts of specialist. Print het formulier daarom uit en maak een afspraak met je behandelaar. Zorg ervoor dat het formulier volledig ingevuld is. Let ook op dat er geen fouten of doorhalingen instaan; de verklaring wordt dan beslist geweigerd.

Stap 4. Verstuur de ingevulde Schengenverklaring

Je kunt de verklaring zowel digitaal als via de post verzenden. Het digitaal verzenden van de verklaring gaat via de website van het CAK. Hiervoor moet je de ingevulde en ondertekende verklaring inscannen en toevoegen als bijlage. Het voordeel van digitaal versturen, is dat je de goedgekeurde verklaring binnen 5 werkdagen per mail retour ontvangt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de verklaring via de post op te sturen naar CAK, Postbus 84015, 2508 AA Den Haag. Houd er rekening mee dat het enkele weken kan duren voordat je de goedgekeurde verklaring ontvangt. Hierdoor kan het wel eens zijn dat de gehele omlooptijd voor het aanvragen een maand in beslag neemt. Jouw arts of specialist heeft immers ook niet terstond tijd voor jou.

Stap 5. Start je vakantie

Zodra je jouw Schengenverklaring goedgekeurd ontvangen hebt, is het enkel nog zaak om deze mee te nemen op reis en te gaan genieten.

Bonustip van Vera: Maak ook een kopie voor de terugreis, soms nemen ze de verklaring in.

Ga je een lange reis maken of reizen buiten het Schengengebied? Dan kun je contact opnemen met de ambassade van jouw reisbestemming. Start dit aanvraagproces op tijd, dit kan soms tot wel 4 weken duren.

Voor meer praktische tips over medicijnen op vakantie kun je onze blog mijn medicijnen-checklist voor de vakantie raadplegen.

Wil je ook goed voorbereid op reis? Installeer onze gratis app hier.

14 augustus 2019

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Mis niets en schrijf u in

Benieuwd?

Inschrijven is snel en veilig!​
Scroll naar top