Kennisbank

Mijn medicijn werkt niet. Wat moet ik doen?

Inge Stakenborg | Contentspecialist

Medicijn werkt niet

Mijn medicijn werkt niet. Wat moet ik doen?

Veel mensen hebben moeite met juiste inname van medicatie. Medicijnen worden dan te laat of zelfs helemaal niet ingenomen. Dit kan onbewust zijn, bijvoorbeeld doordat de medicijnen worden vergeten, maar dat hoeft niet. Soms kiezen mensen er bewust voor om hun medicatie niet in te nemen. Wanneer mensen bewust of onbewust hun medicatie niet innemen, kan dat veel redenen hebben. Soms merken ze bijvoorbeeld geen verschil na het starten met of stoppen van een medicijn. Wat kun je in zo’n geval het beste doen? Dat bespreken we in deze blog. 

Waarom werken medicijnen soms niet?

Er zijn allerlei redenen waarom medicijnen niet de gewenste werking hebben. Soms ligt dat bijvoorbeeld aan het medicijn zelf, aan de manier waarop je lichaam op de medicijnen reageert of aan de manier waarop je je medicijnen inneemt. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  1. Je neemt je medicijn niet op het juiste moment van de dag. Je lichaam wordt gestuurd door een biologische klok en die heeft effect op onder andere de hormoonhuishouding. Ook je organen houden zich elk aan hun eigen klok. Bij geneesmiddelen is bijvoorbeeld het activiteitsniveau van de lever zeer bepalend en dat niveau is niet constant gedurende de dag en de nacht.
  2. Je hebt andere aandoeningen waardoor het medicijn niet goed werkt. Zo kunnen bepaalde hormonen, je spijsvertering of maagaandoeningen negatieve effecten op de werking van een geneesmiddel hebben.
  3. Je volgt een dieet of eet dingen die de werking van het medicijn beïnvloeden. Zo is bekend dat melk en grapefruitsap effect hebben op de werking van sommige geneesmiddelen.
  4. Je levensstijl kan effect hebben op een medicijn. Zo kan roken, weinig bewegen of een hoog lichaamsgewicht ervoor zorgen dat medicijnen niet werken zoals ze bedoeld zijn.
  5. Je arts heeft jouw aandoening verkeerd ingeschat, waardoor je verkeerde medicijnen hebt gekregen.
  6. De keuringseisen voor het testen van de werking van het medicijn zijn onjuist. Alle medicijnen moeten klinische testen ondergaan. De criteria die de medicijnautoriteit daaraan stelt, kunnen te laag zijn, waardoor de tests te beperkt zijn.
  7. Je neemt je medicijn niet op de juiste manier in. Zo kan een pil die langzaam de werkzame stof afgeeft, niet zomaar tot poeder geplet worden.
  8. Je bent ongevoelig voor het medicijn en bent beter af met een ander medicijn of een natuurlijk product.
  9. Het medicijn heeft langer nodig om effect te hebben. Niet iedereen is gelijk en het kan zijn dat je eerder effect had verwacht, maar dat dat bij jou op zich laat wachten. Hetzelfde geldt als je stopt met een medicijn. Het kan zijn dat je in het begin geen negatief effect merkt, maar dat dat veel later wel gaat optreden.

Wat kun je doen als jouw medicijn niet werkt?

Wij raden je met klem aan niet zelf te experimenteren met een andere manier van inname. Ook is het niet verstandig zomaar te stoppen met een medicijn. De negen redenen die hierboven staan, zijn slechts een greep uit alle mogelijke redenen waarom je medicijn niet optimaal werkt.

Ga juist in gesprek met je arts of onze apotheker. Laat zien welke medicijnen je gebruikt en op welk moment je ze gebruikt. Met de wekker van MedApp heb je daar een goed overzicht van. Wees volledig en bespreek ook je levensstijl en dieet. Wees open en eerlijk, zodat de arts of apotheker een volledig beeld van je krijgt. Zoek dan samen naar een oplossing.

Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Nieuwe functies en ontwikkelingen | april 2022

App-updates 0.28 en 0.29 Updates MedApp-app april 2022 De afgelopen tijd hebben we weer ons best gedaan om de app verder uit te breiden en te verbeteren. Hieruit zijn 2 app-updates gekomen: Update 0.28 In deze update zijn verschillende verbeteringen

Nieuwe functies en ontwikkelingen | maart 2022

3 app-updates en heel veel nieuwe functies! Updates app maart 2022 De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de meestgevraagde functies toe te voegen aan de app. Dit heeft geleid tot maar liefst 3 app-updates: versie 0.25, 0.26 en

MedApp apotheek

De slimme
apotheek

In dit bericht
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 en op donderdag tot 21:00 uur.