Kennisbank

Mijn medicijnen checklist voor de vakantie

Inge Stakenborg | Contentspecialist

Vakantiechecklist

Mijn medicijnen checklist voor de vakantie

Het is weer zover, het vakantieseizoen staat voor de deur. Overal komen straks foto’s voorbij van prachtige witte stranden en mooie bergwandelingen. Dit tovert een glimlach op mijn gezicht, maar ik krijg er tegelijkertijd ook buikpijn van. Ik ga namelijk graag op reis, maar maak me als chronisch zieke darmpatiënt altijd druk over mijn medicijnen als ik op reis ga. Komt alles wel door de douane heen? Wat als ik medicijnen kwijt raak? Wat als ik ziek word en in het buitenland naar het ziekenhuis moet? Om geruster op vakantie te gaan heb ik daarom voor mezelf deze checklist samengesteld. 

Praktische tips

Herken je jezelf hierin? Hopelijk helpt mijn vakantie checklist jou om met een geruster hart op reis te gaan. 

 • Voldoende voorraad: zorg ervoor dat je voldoende voorraad meeneemt voor de gehele reisperiode. Zelf neem ik altijd voor een weekje extra mee. Je weet maar nooit. Een pilletje kan vallen, maar het kan ook dat jouw vlucht geannuleerd wordt en je pas later terugkomt.
 • Houdbaarheidsdatum: controleer altijd ruim voordat je op vakantie gaat de houdbaarheidsdatum van je medicijnen en bestel zo nodig nieuwe.
 • Originele verpakking: zorg dat je de medicijnen die je op voorschrift van je arts of specialist meeneemt, vervoert in de originele verpakking. Op deze manier kun je altijd aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan, mocht daarnaar gevraagd worden bij de douane.
 • Medicatiepaspoort: neem altijd een medicatiepaspoort mee op reis. Hierin staan alle gegevens over jouw medicijnen. Handig als je naar de dokter of apotheek moet tijdens je reis of je onverhoopt in het ziekenhuis belandt. Het medicatiepaspoort kun je aanvragen bij de apotheek. Ik kies er zelf altijd voor om dit in het Engels te doen. Dit is de meest generieke taal. Neem je naalden en spuiten mee? Zorg er voor dat deze ook op je geneesmiddelenpaspoort staan. Hierdoor voorkom je dat de douane denkt dat je hele andere dingen van plan bent met dit scherpe voorwerp.
 • Zonnebrand: gebruik je medicijnen waardoor je gevoeliger wordt voor zonlicht? Zorg er dan voor dat je jezelf hiervoor goed beschermt. Weet je niet zeker of dit het geval is? Dan kun je altijd de bijsluiter raadplegen. 
 • Gekoelde medicijnen: heb je medicijnen die gekoeld bewaard moeten worden? Dan is het verstandig om vooraf even je apotheker te raadplegen hoe je dit het best kunt regelen als je op reis bent.  
 • Bewaar je medicijnen in je handbagage als je gaat vliegen. Mocht jouw tas bijvoorbeeld niet of niet op tijd aankomen, dan heb je toch je medicijnen bij de hand. Bovendien kan het vriezen in het bagageruim, dat is niet de beste temperatuur om medicijnen bij te bewaren. 
 • Medicijnschema in een andere tijdzone. Is het heel belangrijk dat je je medicijnen iedere dag op hetzelfde tijdstip inneemt? Overleg dan met jouw arts of specialist hoe je dit het beste aan kunt pakken als je reisbestemming zich in een andere tijdzone bevindt. Maak samen een nieuw tijdschema.

Loop je het risico dat de douane jouw medicijnen ziet als drugs?

Als ik weer nieuwe medicijnen gekregen heb, is dit altijd iets waar ik me druk om maak. Heb je hier wel eens over nagedacht? Het vervoeren van medicijnen die onder de opiumwet vallen, zonder officiële verklaring, is namelijk strafbaar. 

Kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-middelen vallen hier bijvoorbeeld onder. Enkele veel gebruikte medicijnen zijn: oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol. 

Weet je niet zeker of jouw medicijnen onder de opiumwet vallen of een speciale verklaring behoeven? Onze apotheker of jouw arts kan je vertellen of de middelen die je gebruikt een bijzondere behandeling krijgen bij de douane.

Op de lijsten van de Rijksoverheid kun je opzoeken of je medicijnen onder de opiumwet vallen.

Wat voor verklaring heb ik nodig en hoe regel ik dit?

Valt je reisbestemming binnen het Schengengebied? Dan heb je voor medicijnen die onder de opiumwet vallen een ‘Schengenverklaring’ nodig. Deze verklaring kun je zelf aanvragen via de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK). Wil je hier meer over weten? Hier lees je hoe je in vijf stappen een Schenverklaring aan kunt vragen.

Ga je een lange reis maken of reizen buiten het Schengengebied? Dan kun je contact opnemen met de ambassade van jouw reisbestemming. Start dit aanvraagproces op tijd, dit kan soms tot wel 4 weken duren. 

Een goed gevulde reisapotheek

Ik ga op vakantie om te ontspannen en misschien soms ook wel even te ontsnappen. Ik zit dan ook niet te wachten op kwaaltjes als diarree of een pijnlijke verbrande huid.

Daarom ga ik nooit op pad zonder mijn goed gevulde reisapotheek die minimaal onderstaande middelen bevat:

 • Zonnebrand en aftersun;
 • Paracetamol (tegen pijn);
 • DEET (om muggen te weren);
 • Na de beet (om insectenbeten te verzachten);
 • EHBO kit voor op reis;
 • Ontsmettingsmiddel (om kleine wondjes te ontsmetten);
 • ORS (om uitdroging te voorkomen);
 • Loperamide (tegen diarree).
Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Nieuwe functies en ontwikkelingen | april 2022

App-updates 0.28 en 0.29 Updates MedApp-app april 2022 De afgelopen tijd hebben we weer ons best gedaan om de app verder uit te breiden en te verbeteren. Hieruit zijn 2 app-updates gekomen: Update 0.28 In deze update zijn verschillende verbeteringen

Nieuwe functies en ontwikkelingen | maart 2022

3 app-updates en heel veel nieuwe functies! Updates app maart 2022 De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de meestgevraagde functies toe te voegen aan de app. Dit heeft geleid tot maar liefst 3 app-updates: versie 0.25, 0.26 en

MedApp apotheek

De slimme
apotheek

In dit bericht
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 en op donderdag tot 21:00 uur.