Kennisbank

Vakantie checklist voor je medicijnen

Inge Stakenborg | Contentspecialist

Vakantie checklist voor je medicijnen 

Wat moet je allemaal regelen rondom je medicijnen als je op vakantie gaat? In deze coronatijd is het sowieso al veel geregel voordat je echt weg kunt. Als je dan ook nog eens veel medicijnen moet meenemen, maakt dat het er niet gemakkelijker op. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een vakantie checklist voor jouw medicijnen gemaakt. Ga het lijstje af en weet zeker dat je niets vergeten bent! 

De checklist 

 • Voldoende voorraad. Zorg er altijd voor dat je voldoende voorraad meeneemt. Het beste is zelfs om nog wat extra mee te nemen, voor ongeveer een week. Je vlucht kan aangepast zijn bijvoorbeeld. Je weet het maar nooit. Daarom is het belangrijk om wat extra’s mee te nemen. Controleer dus vooraf of je genoeg voorraad hebt. 
 • Medicijnschema in een andere tijdzone. Let hierop als je een verdere reis gaat maken. Bij veel medicijnen is het belangrijk dat je deze iedere dag op hetzelfde tijdstip inneemt. Overleg met jouw arts hoe je kunt aanpakken in een andere tijdzone. Maak samen een nieuw tijdschema. Gebruik de MedApp app voor medicijnwekkers!
 • Originele verpakking. Neem je medicijnen mee in de originele verpakking. Zo kun je namelijk aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan, mocht dat gevraagd worden bij de douane.
 • Medicatiepaspoort. Neem een medicatiepaspoort mee op reis. Dat is handig als je onverhoopt naar de apotheek of dokter moet. Als je naalden en spuiten meeneemt, is het goed om even te controleren of deze ook op het paspoort staan. Hierdoor voorkom je dat de douane denkt dat je hele andere dingen van plan bent met dit scherpe voorwerp. Een medicatiepaspoort of een medicatieoverzicht kun je eenvoudig opvragen bij de apotheek. 
 • Houdbaarheidsdatum. Controleer ruim voordat je op vakantie gaat de houdbaarheidsdatum van je medicijnen en bestel zo nodig nieuwe. Deze datum is te vinden op de originele verpakking van het medicijn.
 • Gekoelde medicijnen. Gebruik je medicijnen die gekoeld bewaard moeten worden?Zorg dan dat je deze niet eerder dan nodig voor vertrek uit de koelkast haalt. Zo blijven ze zo lang mogelijk koud. Neem de medicijnen mee in een koeltasje. Belangrijk: neem ook nu de originele verpakking mee. In het koeltasje kun je eventueel een koelelement doen. Dit is voor reizen van een paar uur goed te doen en kan er niets gebeuren met jouw medicijn. Ga je langer reizen? Raadpleeg dan onze apotheker. Deze kan jou een passend advies geven.
 • Bewaar je medicijnen in je handbagage. Mocht jouw tas bijvoorbeeld niet of niet op tijd aankomen, dan heb je toch je medicijnen bij de hand. Bovendien kan het vriezen in het bagageruim, dat is niet de beste temperatuur om medicijnen te bewaren. 
 • Zonnebrand. Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Zorg er dan voor dat je jezelf hiervoor goed beschermt met een goede zonnebrand. Weet je niet zeker of dit het geval is? Dan kun je de bijsluiter raadplegen. 

Loop je het risico dat de douane jouw medicijnen ziet als drugs?

Sommige medicijnen mag je niet zomaar meenemen over de grens. Het vervoeren van medicijnen die onder de opiumwet vallen, zonder officiële verklaring, is namelijk strafbaar. 

Kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-middelen vallen hier bijvoorbeeld onder. Veelgebruikte medicijnen zijn: oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol. 

Op de Opiumwet lijsten van de Rijksoverheid kun je zelf opzoeken of je medicijnen onder de opiumwet vallen.

Verklaring Opiumwet medicijnen meenemen over de grens

Valt je reisbestemming binnen het Schengengebied? Dan heb je voor medicijnen die onder de opiumwet vallen een ‘Schengenverklaring’ nodig. Deze verklaring kun je zelf aanvragen via de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK). Wil je hier meer over weten? Hier lees je hoe je in vijf stappen een Schengenverklaring aan kunt vragen.

Ga je een lange reis maken of reizen buiten het Schengengebied? Dan kun je contact opnemen met de ambassade van jouw reisbestemming. Start dit aanvraagproces op tijd, dit kan soms tot wel 4 weken duren. 

Een goed gevulde reisapotheek

Naast je medicijnen, is het verstandig om ook wat andere medische producten mee te nemen. Je zit op vakantie niet te wachten op kwaaltjes als diarree of een verbrande huid. We raden het je dus aan om op reis te gaan met een goed gevulde reisapotheek, die minimaal onderstaande producten bevat:

 • Zonnebrand en aftersun;
 • Paracetamol (tegen pijn);
 • DEET (tegen insectenbeten);
 • EHBO-kit voor op reis;
 • Ontsmettingsmiddel (om kleine wondjes te ontsmetten);
 • ORS (om uitdroging te voorkomen);
 • Loperamide (tegen diarree).
Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Nieuwe functies en ontwikkelingen | april 2022

App-updates 0.28 en 0.29 Updates MedApp-app april 2022 De afgelopen tijd hebben we weer ons best gedaan om de app verder uit te breiden en te verbeteren. Hieruit zijn 2 app-updates gekomen: Update 0.28 In deze update zijn verschillende verbeteringen

Nieuwe functies en ontwikkelingen | maart 2022

3 app-updates en heel veel nieuwe functies! Updates app maart 2022 De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de meestgevraagde functies toe te voegen aan de app. Dit heeft geleid tot maar liefst 3 app-updates: versie 0.25, 0.26 en

MedApp apotheek

De slimme
apotheek

In dit bericht
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 en op donderdag tot 21:00 uur.