Kennisbank

Wat als je veel medicijnen tegelijk gebruikt?

Inge Stakenborg | Contentspecialist

veel medicijnen

Wat als je veel medicijnen tegelijk gebruikt?

Veel mensen hebben moeite met juiste inname van medicatie. Medicijnen worden dan te laat of zelfs helemaal niet ingenomen. Dit kan onbewust zijn, bijvoorbeeld doordat de medicijnen worden vergeten, maar dat hoeft niet. Soms kiezen mensen er bewust voor om hun medicatie niet in te nemen. Wanneer mensen bewust of onbewust hun medicatie niet innemen, kan dat veel redenen hebben. Soms gebruiken ze veel medicijnen tegelijk. Hoe je daarmee om kunt gaan, lees je in deze blog.

Wat is veel?

Medicijnen zijn bijvoorbeeld alle middelen die een medische werking hebben. Medicijnen zijn dus niet alleen middelen die je via jouw huisarts of de apotheek krijgt voorgeschreven, maar ook middelen die je zelf, zonder recept, bij de drogist of supermarkt koopt. Kruidendrankjes, vitamines en pijnstillers zijn dus ook medicijnen. Er kunnen zelfs alledaagse voedingsmiddelen onder vallen, zoals melk en grapefruitsap, als die effect hebben op de werking van reguliere medicijnen.

Medicijnen beïnvloeden elkaar. Zo kan een arts voor één aandoening drie verschillende medicijnen voorschrijven, die samen beter werken dan alleen. Eén voor te hoge bloeddruk, één als bloedverdunner en één voor aderverwijding. Deze drie medicijnen zullen dan goed op elkaar afgestemd zijn.

Het kan echter zijn dat je medicijnen gebruikt waar de arts niet van op de hoogte is, zoals medicijnen uit de supermarkt. Als je dan nog meer medicijnen krijgt voorgeschreven, kan er een negatieve wisselwerking ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk of zelfs hartproblemen.

Medicijnen op tijd innemen

De meeste medicijnen neem je op bepaalde tijden van de dag in. Dat kan per medicijn op een ander tijdstip zijn. Zeker als je veel medicijnen gebruikt kan dat tot verwarring leiden.

Gebruik daarom een intelligente medicijnwekker, die je er op de juiste momenten eraan herinnert welk medicijn je moet innemen. MedApp kan je hierbij prima helpen met de wekkers die je per medicijn kunt instellen.

De medicatiebeoordeling

Als je veel medicijnen gebruikt, kan het raadzaam zijn om elk half jaar in gesprek met jouw arts of onze apotheek te gaan. Zoals je wellicht weet, wordt een huisartsconsult volledig vergoed door je verzekeraar. Je kunt in zo’n gesprek je medicijncombinaties doornemen en eventuele klachten of bijwerkingen bespreken.

Het is zelfs raadzaam om af en toe een echte medicatiebeoordeling aan te vragen bij onze apotheek. Deze wordt in sommige gevallen ook vergoed door onze verzekeraar. Zo’n beoordeling gaat meestal in twee gesprekken. In het eerste gesprek neem je je medicatielijst door en vertel je over eventuele klachten en bijwerkingen. Onze apotheker zal in samenspraak met jouw arts een beoordeling uitvoeren en in een tweede gesprek met adviezen komen. Om je goed voor te bereiden op zo’n gesprek, is het handig dat je bijhoudt wanneer je welke klachten ervaart. 

Het IVM (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik) heeft een handige folder gemaakt, waarin zij nog meer details, voorbeelden en tips geven: wijs met medicijnen.

Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Nieuwe functies en ontwikkelingen | april 2022

App-updates 0.28 en 0.29 Updates MedApp-app april 2022 De afgelopen tijd hebben we weer ons best gedaan om de app verder uit te breiden en te verbeteren. Hieruit zijn 2 app-updates gekomen: Update 0.28 In deze update zijn verschillende verbeteringen

Nieuwe functies en ontwikkelingen | maart 2022

3 app-updates en heel veel nieuwe functies! Updates app maart 2022 De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om de meestgevraagde functies toe te voegen aan de app. Dit heeft geleid tot maar liefst 3 app-updates: versie 0.25, 0.26 en

MedApp apotheek

De slimme
apotheek

In dit bericht
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 en op donderdag tot 21:00 uur.