sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Autorijden met MS

Pit Janssen | Apotheker

Ga je binnenkort je rijbewijs halen of wil je weten hoe het zit met autorijden als je MS hebt? Geen zorgen, we hebben de belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet.

Melden bij het CBR

Ik wil mijn rijbewijs halen

Als je MS hebt en je gaat je rijbewijs halen, moet je dit melden bij het CBR door een Gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin geef je aan dat je een aandoening aan je ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen hebt. Het CBR beoordeelt vervolgens of het veilig is voor jou om te rijden.

Ik heb al een rijbewijs

Als je al een rijbewijs hebt en twijfelt of je veilig kunt blijven autorijden door je MS, bespreek dit dan met je arts. Laat hem of haar bepalen of je risico loopt in het verkeer en of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Ik heb MS en mijn klachten worden erger

Als je al een rijbewijs hebt en je krijgt te maken met verergering van klachten door MS, bespreek dit dan met je arts. Volgens de wet mag je niet rijden tijdens een schub, wanneer je klachten snel erger worden of wanneer je nieuwe klachten krijgt. Bespreek met je arts wanneer het veilig is om weer te gaan autorijden. Als je andere klachten krijgt die van invloed zijn op het rijden, is het verstandig om een nieuwe Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR beoordeelt of je veilig kunt rijden.

Hoe bepaalt het CBR of ik veilig kan autorijden met MS?

Als je op de Gezondheidsverklaring aangeeft dat je een aandoening van je ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen hebt, verwijst het CBR je door naar een neuroloog. In deze doorverwijzing staat of je naar je eigen neuroloog mag of niet. De neuroloog verstrekt informatie aan het CBR, om te bepalen of je veilig de weg op kunt. Soms is aanvullend onderzoek, zoals een rijtest, nodig om je rijgeschiktheid te beoordelen. Het CBR kan je ook specifieke voorwaarden opleggen om veilig te kunnen blijven rijden, zoals meerdere aanpassingen aan de auto. Als dit zo is, dan hoor je van het CBS wat precies nodig is.

Zijn er kosten aan de beoordeling van het CBR verbonden?

De kosten van de gezondheidsverklaring van het CBR betaal je zelf. Dit kost €41,- en zo betaal je mee aan de kosten die het CBR maakt voor:

  • De beoordeling van je rijgeschiktheid.
  • Een eventuele rijtest.
  • Eventuele adviezen of voorwaarden over aanpassingen aan je auto of motor.
Daar kunnen kosten bijkomen die je aan de betreffende partij betaalt. Bijvoorbeeld voor:
  • Medische onderzoeken (bijvoorbeeld voor onderzoek bij een keurend arts, bedrijfsarts of medisch specialist).
  • Huur van een lesauto als je een rijtest moet doen.
  • Je rijbewijs en pasfoto’s voor het rijbewijs

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Als uit de beoordeling blijkt dat je rijgeschikt bent, krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. De duur van je rijbewijs hangt af van de aard van je aandoening en klachten, en de verwachting of en hoe snel je klachten kunnen verergeren. Als je rijbewijs verloopt, beoordeelt het CBR opnieuw of je veilig kunt blijven rijden.

Wat betekent code 100 op mijn rijbewijs?

Soms geeft het CBR je code 100 op je rijbewijs na het onderzoek. Dan mag je je rijbewijs alleen gebruiken voor privé en woon-werkverkeer. Je mag dus naar je werk rijden, maar niet als beroepschauffeur. Of je code 100 krijgt, hangt af van jouw situatie. 

Heb je code 100 gekregen en heb je je rijbewijs nodig voor je werk? Dan kun je code 101 aanvragen. Met die code mag je maximaal 4 uur per dag rijden voor je werk. Je mag geen beroep uitoefenen waarbij je mensen vervoert in de auto, zoals taxichauffeur. Ook kun je niet werken als rijinstructeur.

Ik heb of wil een vrachtwagen- of busrijbewijs

Voor een groot rijbewijs gelden strengere regels dan voor een gewoon rijbewijs voor auto’s, motoren en tractoren. Als je rijgeschikt bent, krijg je een groot rijbewijs dat maximaal 3 jaar geldig is.

Aanpassingen en veiligheid

Afhankelijk van je situatie kunnen er aanpassingen nodig zijn in de auto om veilig te kunnen rijden. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste bediening, een stuurknop of een aangepaste stoel. Het CBR geeft je advies of voorwaarden welke aanpassingen voor jou nodig zijn. Veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat je auto in goede technische staat verkeert en regelmatig wordt gecontroleerd.

Luister naar je lichaam als je gaat autorijden met MS

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren als je wilt autorijden met MS. Als je vermoeid bent of klachten ervaart die je rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, is het verstandig om niet te rijden. Neem voldoende rust en plan je ritten zorgvuldig. Pauzes nemen tijdens lange ritten kan helpen om vermoeidheid te voorkomen.

Andere artikelen over het leven met MS
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.