sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Wat is epilepsie?

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand die probeert te slapen na een epileptische aanval in het 'Wat is epilepsie' artikel.

Epilepsie is een aandoening waarbij je onverwachte epileptische aanvallen krijgt. Deze aanvallen ontstaan door verstoringen in je hersenen. Het is een soort tijdelijke kortsluiting, waardoor je geen controle meer hebt over je lichaam. Epilepsie uit zich bij iedereen anders, maar wat vaststaat is dat deze aandoening uitdagingen met zich meebrengt. Gelukkig bestaan er goede behandelingen tegen deze aandoening. Benieuwd naar deze behandelingen, de verschillende soorten epilepsie, de symptomen, de diagnose en meer? Lees dan snel verder!

Hoe ontstaat epilepsie?

Epilepsie heeft verschillende oorzaken. Het begrijpen en kennen van deze oorzaken is belangrijk om de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden. Mogelijke oorzaken van epilepsie zijn:

  • Erfelijkheid: je neemt de aandoening over van familieleden
  • Een aanlegstoornis in de hersenen
  • Een ongeval, een beroerte, een virus of zuurstoftekort tijdens de geboorte: dit zijn vormen van niet-aangeboren epilepsie
  • Een stoornis in de stofwisseling
  • Een immunologische stoornis: een stoornis in je immuunsysteem
  • Een hersentumor

Verschillende vormen van epilepsie

Er bestaan meerdere soorten epilepsie, die ook verschillende symptomen met zich meebrengen. De twee meest bekende vormen van epilepsie zijn:

  • Gegeneraliseerde epilepsie
    Bij gegeneraliseerde epilepsie vindt de epileptische activiteit in meerdere gebieden van de hersenen plaats.
  • Focale epilepsie
    Bij focale epilepsie is er epileptische activiteit in slechts één deel van de hersenen.

Het gebied waar de epileptische activiteit plaatsvindt bepaalt hoe de epileptische aanvallen eruit zien. Dit kan variëren van ‘typische’ vallende en schokkende aanvallen tot een aanval die je bijna niet opmerkt. Je hebt dan bijvoorbeeld last van tintelingen of verlies van spraak.

Symptomen van epilepsie

De symptomen van epilepsie verschillen per persoon en per vorm van epilepsie.

Focale aanvallen komen het vaakst voor. Je herkent een focale aanval meestal zo:

  • Je maakt ineens geluiden
  • Je herhaalt bepaalde handelingen
  • Je kunt je spieren niet meer aanspannen
  • Je hebt last van (licht) motorische storingen
  • Je ervaart een tintelend gevoel
  • Je ruikt of proeft vreemde dingen
  • Je kunt in de war raken en niet goed meer reageren

Als je een gegeneraliseerde aanval krijgt, dan zijn deze symptomen mogelijk:

  • Tonische aanval: alleen verstijving van je spieren
  • Clonische aanval: alleen schokkende bewegingen in je armen en benen
  • Tonisch clonische aanval: eerst verstijven je spieren, hierna treden schokken op in je armen en benen

Diagnose van epilepsie

Om epilepsie vast te stellen, voert een arts verschillende medische onderzoeken uit. Een elektro-encefalogram (EEG) meet de hersenactiviteit om te onderzoeken of een aanval in één of meerdere gebieden in de hersenen optreedt. Vervolgens kan er een MRI-scan, dna-onderzoek of stofwisselingsonderzoek worden gedaan. Dit ligt aan de oorzaken waarvan je arts denkt dat ze meespelen in het ontstaan van je epilepsie.

Klik hier voor meer informatie

Triggers van een epileptische aanval

Een epileptische aanval kan worden uitgelokt door verschillende dingen, zoals slaaptekort, stress of bepaalde medicijnen. Maar ook hard geluid en felle lichten kunnen een aanval triggeren. Het vermijden van deze triggers is belangrijk om aanvallen te voorkomen. Een gezonde levensstijl met genoeg rust heeft veel invloed op het verminderen van het aantal aanvallen. 

Behandeling van epilepsie

Epilepsie kan op een aantal verschillende manieren behandeld worden. Dit ligt aan de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele opties zijn:

  • Het gebruik van medicijnen:
    Een bekend medicijn bij de behandeling van epilepsie is levetirecetam
  • Chirurgie:
    Bij sommige mensen wordt er gekozen voor een operatie, wanneer andere behandelingen niet werken. Na een operatie is de kans groot dat je voorgoed van de aanvallen af bent.
  • Een ketogeen-dieet:
    Hier wordt voor gekozen wanneer medicijnen niet aanslaan of veel bijwerkingen geven. Je eet dan zo min mogelijk koolhydraten, zodat je lichaam vetten gaat verbranden. Uit deze verbrandingen ontstaan zogenaamde ‘ketonen’, die je hersencellen kalmeren en zo aanvallen voorkomen.
  • Stimulatie van de nervus vagus:
    Dit is een lange zenuw die de hersenen verbindt met andere organen. De specialist prikkelt deze zenuw met elektrische schokjes om aanvallen te verminderen.

De laatste drie methodes worden meestal gebruikt bij patiënten met moeilijk behandelbare epilepsie. Soms kunnen simpele levensstijl-aanpassingen, zoals genoeg slaap en goed omgaan met stress, ook al veel helpen bij het voorkomen van epileptische aanvallen.

Hulp en ondersteuning bij epilepsie

Epilepsie heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven. Activiteiten zoals autorijden en douchen kunnen al gevaarlijk zijn. Soms moet je zelfs stoppen met studeren of werken. De gevolgen verschillen per persoon, maar goede ondersteuning is voor iedereen belangrijk. Zowel vanuit de mensen om je heen als op medisch gebied. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je voldoende medicijnen in huis hebt. De MedApp apotheek bezorgt ze (ook met spoed) gratis bij je thuis. Onze handige app helpt je de voorraad bij te houden, herinneringen in te stellen en triggers te herkennen. Download de app hier en ervaar de voordelen zelf! 

En wist je dat MedApp door de stichting van EpilepsieNL worden aanbevolen als hulpmiddel bij epilepsie? Daar zijn wij natuurlijk enorm trots op!

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.