Kennisbank

medapp-online-apotheek-app

ADHD medicatie

MedApp. De slimme apotheek.

Heb je ADHD, dan zijn daar prima medicijnen voor. Als moderne apotheek kunnen we daar heel veel over vertellen. Juist bij ADHD is het ook belangrijk om op tijd je medicatie in te nemen. En dat is nu net één van de uitdagingen die je waarschijnlijk hebt. Heb je een medicijn met eigen bijdrage, bijvoorbeeld Elvanse, Tentin of Amfexa? Wij helpen je snel en gratis met jouw aanvraag. Geen zorgen!

MedApp is geen gewone apotheek, wij zijn een apotheek in een app. Via jouw telefoon helpen we je op een gebruiksvriendelijke en vertrouwde manier van een hoop zorgen rondom jouw medicijngebruik af.
 
 • Hulp bij het op tijd innemen van jouw ADHD medicijnen
 • Hulp bij terugvraag regeling Amfexa, Tentin of Elvanse
 • Jouw medicijnen altijd op tijd in huis: nooit zonder voorraad
 • Wij vragen jouw recepten op en declareren deze bij jouw zorgverzekering
 • Onduidelijk wat de bijbetalingen zijn of hoe je gebruik maakt van een terugbetaalregeling? Wij helpen!
 • Gratis en veilig thuis bezorgd

Meld je aan, stap over naar onze apotheek en ervaar het zelf

Heb je vragen over ADHD medicijnen?

De medicijnen die je bij ADHD gebruikt, zijn hulpmiddelen; de aandachtsstoornis verdwijnt er niet door. Er zijn stimulerende middelen zoals methylfenidaat en dexamfetamine. Deze middelen zorgen ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in een belangrijk deel in de hersenen dat een rol speelt bij motivatie, handelingen en informatieverwerking. Daarnaast is er Atomoxetine. Dit middel vertraagt de heropname van noradrenaline. Daardoor versterkt de werking ervan. Tenslotte wordt ook Bupropion gebruikt. Dit is een antidepressivum dat werkt als selectieve remmer van de heropname van noradrenaline en dopamine. Al deze medicijnen zijn receptplichtig en alleen verkrijgbaar met een geldig recept bij een Apotheek zoals de MedApp apotheek.

Stimulantia (zoals Ritalin, Concerta, dexamfetamine) werken bij 50 tot 70% van de mensen voor het verminderen van de symptomen van ADHD. De stof werkt binnen 30 minuten na inname. Als het middel werkt, voel je je rustiger, energieker en helderder, heb je meer overzicht over je planning, meer zin in opruimen en ordenen, je kunt beter luisteren, dingen onthouden en je hebt minder aanvaringen of ruzie.

Als het medicijn niet goed werkt, betekent het niet dat je geen ADHD effecten hebt. Iedereen reageert anders op deze medicijnen. Als het medicijn niet werkt, klagen patiënten over sufheid of over een zombiegevoel. Als dat gebeurt is het medicijn niet geschikt voor je. Twijfel je over de bijwerkingen dan is een apothekersassistent van de MedApp apotheek altijd bereikbaar om vragen te stellen.

Elke 2 tot 4 uur een tablet innemen is lastig. Daarom heeft MedApp als enige apotheek in Nederland een gratis te gebruiken app die je helpt met het bijhouden en innemen van medicatie. In de MedApp app kan je je medicatie invoeren, voorraad bijhouden en inname schema’s en wekkers instellen. Probeer het, het is en blijft gratis. Hier kun je de app downloaden.

Elke 2 uur een tablet innemen is lastig vol te houden. Daarom zijn er ook langer werkende preparaten op de markt. De bekendste hiervan is Concerta. Het is methylfenidaat in een capsule die langzaam steeds een deel van de stof afgeeft. Het werkt daardoor ongeveer 12 uur. De kans op uitwerken en rebound verschijnselen tijdens de dag is hierdoor kleiner. De dag van een volwassene duurt ongeveer 16 uur. Dit betekent dat je doorgaans 2 maal daags een capsule moet nemen of dat je losse tabletten erbij gebruikt als de eerste dosis is uitgewerkt. Maar let op: langwerkende medicatie wordt door sommige verzekeringsmaatschappijen (deels) vergoed. De MedApp apotheek helpt je bij je medicijnkeuze en kan je informeren of jouw verzekering deze middelen vergoed. Voor een recent overzicht van deze vergoedingen kijk je op www.medicijnkosten.nl.
Medicatie voor ADHD heeft invloed op de rijvaardigheid. Om deze reden zijn er extra regels voor het verkrijgen of behouden van een rijbewijs. Lees hier meer.

In  juli 2020 heeft de fabrikant de naam van het product Amfexa® in Tentin® veranderd. De twee producten dexamfetamine zijn wat betreft vorm, werking, verpakking en producent hetzelfde. Wel is er een verschil dat Tentin tabeletten gebroken mogen worden, en daarom geschikt zijn voor 2,5 mg inname. Amfexa was hiervoor niet geschikt. Voor meer informatie klik hier.

De doseringsrichtlijnen verschillen per geneesmiddel en je specifieke persoonlijke kenmerken. Als je start met ADHD medicatie zoals methylfenidaat (Ritalin, Medikinet, etc.) of dexamfetamine (Tentin, Elvanse, etc.) wordt veelal in een proefperiode van 4 tot 6 weken de juiste dosis gezocht. Een veelgebruikte startdosis voor kortwerkend methylfenidaat is 4x per dag 5 tot 10 mg. Voor dexamfetamine ligt de gemiddelde dagdosering  tussen de 40 en 100 mg per dag. Voor dexamfetamine is de vuistregel dat een dosering gebruikt moet worden die 2x lager ligt dan bij methylfenidaat. De maximum dosering voor ADHD medicatie bij volwassenen is echter onbekend en wordt door de zorgverlener samen met je bepaald. Belangrijk is dat je altijd betrokken bent bij je eigen doseringsschema en direct in overleg gaat als je bijwerkingen ervaart. Het is nooit de bedoeling dat je vervelende bijwerkingen of spanningen ervaart.

Methylfenidaat (ook bekend als Ritalin en Concerta) en dexamfetamine horen beide tot de stimulantia. Dat wil zeggen dat het amfetamine-achtige stoffen zijn die onder de Opiumwet vallen. Dit betekent dat elk recept gecontroleerd wordt door de MedApp apotheek. Methylfenidaat en dexamfetamine zijn beide eerste keus medicijnen voor ADHD en beide middelen werken goed tegen de ADHD-symptomen. Ritalin remt de heropname van de neurotransmitters (boodschapperstoffen) dopamine en noradrenaline, terwijl dexamfetamine de afgifte van deze stoffen bevordert. Door dit verschil in werking is het mogelijk dat je wel op het ene, maar niet op het andere middel reageert. Samen zijn deze middelen bij 89% van de mensen met ADHD effectief. Methylfenidaat werkt 2 tot 4 uur en dexamfetamine 4 tot 5 uur. Dit betekent dat je 3 tot 6 keer per dag je medicatie op tijd moet innemen voor een stabiel effect. Dexamfetamine is tweemaal zo sterk als methylfenidaat. Daarom wordt bij dexamfetamine de helft van de dosis van methylfenidaat voorgeschreven. Heb je vragen, laat je dan altijd informeren door je dokter of de MedApp apotheek.
Ritalin is een merknaam voor de stof methylfenidaat. Naast Ritalin zijn er diverse fabrikanten die methylfenidaat aanbieden, zoals Mylan en Sandoz. De MedApp apotheek levert alle in Nederland beschikbare merken direct uit voorraad. Het exacte merk dat je krijgt kan afhangen van je verzekering.
De MedApp apotheek heeft alle merken methylfenidaat op voorraad. Je verzekering bepaalt welk merk zij vergoeden en onze apotheek levert medicatie van dat merk. Je kan met ons of je arts in gesprek wanneer een bepaald merk voor jou niet geschikt lijkt te zijn.

Welke medicijnen voor jou vergoed zijn, hangt af van je zorgverzekering. Kortwerkende methylfenidaat is altijd verzekerd vanuit de basisverzekering. Bepaalde doseringen Medikinet en dexamfetamine zijn ook vergoed. Voor overige middelen zoals Concerta of Elvanse geldt een eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor deze medicatie bedraagt maximaal 250 euro per persoon per jaar. Je bent in 2019 en 2020 dus maximaal 385 (eigen risico) + 250 (eigen bijdrage) = 635 euro totaal kwijt voor medicatie. De MedApp apotheek kan je helpen uitzoeken hoe dit exact voor jouw verzekering is en adviseren hoe je de bijbetalingen praktisch kan regelen.

Krijg je van ons Amfexa, Tentin of Elvanse? De zorgverzekeraar vergoedt dit geneesmiddel niet volledig. De producent biedt echter een regeling waarbij je de eigen bijdrage niet hoeft te betalen. Dit scheelt al snel €250,- per jaar. De Eigen Bijdrage die aantoonbaar door de zorgverzekeraar aan de patiënt in rekening wordt gebracht, wordt volledig vergoed met een maximum van €250,- per patiënt per jaar. 

De overheid stelt een vergoedingslimiet vast voor alle geneesmiddelen die voorgeschreven worden. Daarom moet je soms een eigen bijdrage (bovenop het eigen risico) betalen. Voor ADHD geldt dit voor Elvanse (alle sterktes), Tentin (alle sterktes), voorheen Amfexa (alle sterktes) en Intuniv (alle sterktes). 

Duidelijke leveringsafspraken

De gratis service van MedApp

We gaan een stapje verder, voor jou

Wist je dat we nóg meer doen om je leven met medicijnen makkelijker te maken?

 • We regelen je herhaalrecepten.
 • We bezorgen je medicijnen gratis bij je thuis, wanneer het jou uitkomt (ook met spoed).
 • We declareren bij jouw verzekeraar.
 • We houden rekening met jouw merkvoorkeur.
 • We geven je tips en advies over je medicijnen.

En het mooiste is: onze service is helemaal gratis!

Wil je hier meer over weten? Druk op de knop en laat je gegevens achter. We bellen je om je vragen te beantwoorden en meer informatie te geven. Samen met jou gaan we kijken hoe we je leven met medicijnen makkelijker kunnen maken.

De apotheek in een app voor jouw ADHD medicatie

Meld je aan en ervaar het zelf

Via jouw telefoon helpen we je op een gebruiksvriendelijke en vertrouwde manier van een hoop zorgen rondom jouw ADHD medicijngebruik af. Vooral de app is handig voor ADHD patiënten, want er zitten medicijnwekkers in die je helpen op tijd je medicijnen in te nemen. Maar ook voorraadbeheer, waarbij wij je een seintje geven als je nieuwe medicijnen moet bestellen.

Met een paar drukken op de knop heb je altijd alle belangrijke informatie rondom je ADHD medicijnen bij de hand. Je kunt op ieder moment gemakkelijk contact opnemen met ons serviceteam. Zo zijn we zonder fysieke locatie juist heel dichtbij.

Daarnaast maken we je leven met medicatie zo gemakkelijk mogelijk. Zo vragen wij ook je recepten op bij je huisarts of psychiater en sturen we je ADHD medicijnen gratis naar je thuis. Vanzelfsprekend bieden we alle services die je van een moderne apotheek mag verwachten. Zoals gratis levering van medicijnen, digitale bijsluiters, controle door de apotheker en eerste uitgiftegesprekken. Maar dan standaard voor iedereen en net een stukje slimmer.

MS

Ervaar de voordelen!

Wij zorgen dat je alles in de hand hebt, zodat jij ondanks je ziekte meer tijd en energie overhoudt voor de dingen die ertoe doen.

Gebruiksvriendelijke app met medicijnwekkers

Een gratis app regelt alles rondom jouw medicijnen. Zo helpt de medicijnwekker je met het tijdig innemen van jouw medicatie. Ook tref je in de app alle bijsluiters en ‘kijksluiters’ voor jouw medicijnen.

Merkvoorkeur van jouw medicijnen staat voorop

We doen er alles aan om jouw merkvoorkeur te handhaven. Mocht er toch een merkwisseling plaatsvinden dan bieden wij service op maat en waar nodig een uitzondering voor pechvogels.

Gratis thuislevering van jouw medicijnen

Nooit meer in de rij staan bij de apotheek. Wij bezorgen jouw medicijnen ruim op tijd gratis thuis. Dat scheelt een hoop gedoe en tijd. Bovendien is dit natuurlijk veiliger in deze tijden van COVID-19.

Nooit meer zonder medicijnen

Wij vragen jouw herhaalrecepten op tijd voor je aan bij jouw huisarts of specialist. Daarnaast helpt de app om jouw voorraad bij te houden en wij komen ruim op tijd in actie.

Persoonlijk contact wanneer het jou uitkomt

Heb je een vraag over jouw medicijnen? Bel of mail gerust! Onze assistentes staan altijd klaar om je van antwoorden en advies te voorzien.

Wij verbeteren jouw medicijncombinaties

Onze apotheker controleert jouw medicijnen proactief op wisselwerkingen en kijkt ook of jouw huidige medicijncombinatie verbeterd kan worden.

De online apotheek die met jou meebeweegt

Meld je aan en ervaar het zelf

Stap je over naar de MedApp apotheek? Dan volgt er een uitgebreid intakegesprek over jouw ADHD medicatie. Hierin bespreken we jouw medicijnen uitvoerig en wordt er tevens gekeken hoe het voorkeursbeleid voor jou persoonlijk wordt ingevuld.
MedApp en Ditzo bieden service op maat zodat jij je hier geen zorgen meer over hoeft te maken

In de wandelgangen

Bij MedApp staat maar één ding voorop: het leven met medicijnen makkelijker maken.

Tika's ervaring met MedApp

Als je net als ik vijf soorten medicijnen moet nemen, houd dan maar eens bij: ‘was het nu afgelopen zondag of de zondag daarvoor dat ik de laatste spuit heb gezet?’. Het overzicht ontbreekt en mede daarom is de medicijnwekker van MedApp voor mij ideaal.

Tika

Martijn's ervaring met MedApp

Sinds ik MedApp als mijn apotheek gebruik hoef ik me niet meer druk te maken over herhaalrecepten en wanneer ik mijn medicijnen ga ophalen. Ik hoef überhaupt niets meer zelf te bestellen. Ik ontvang alweer mijn nieuwe medicijnen voordat de oude op zijn.

Martijn

Evelien's ervaring met MedApp

Ziek zijn is niet altijd even makkelijk. Als je dan ook nog eens frustraties krijgt of gedoe hebt met je apotheek.. dat maakt het allemaal nog lastiger. Maar met de MedApp apotheek heb ik tot nu toe veel minder problemen zo lijkt het! De overstap bevalt me in ieder geval meer dan prima.

Evelien

Vergoed door alle verzekeringen​

Wij regelen alle declaraties voor jou direct met je verzekering

Handig toch? Medicijnen die worden vergoed declareren wij rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar. 

Na jouw aanmelding ontvang je direct een bevestiging met aanvullende informatie. Wanneer je enthousiast bent plannen we graag een gratis en vrijblijvend telefonisch intake-gesprek.

In overleg met jou nemen we contact op met jouw voorschrijver(s) om het dossier compleet te maken. Is dat allemaal gelukt? Dan helpen we je op weg met de app en we gaan jouw medicijnen thuis leveren.

Inschrijven is snel en veilig

Inschrijven is snel en veilig

Na jouw aanmelding ontvang je direct een bevestiging met aanvullende informatie. Wanneer je enthousiast bent plannen we graag een vrijblijvend telefonisch intake-gesprek. In overleg met jou nemen we contact op met jouw voorschrijver(s) om het dossier compleet te maken. Is dat allemaal gelukt? Dan helpen we je op weg met de app en we gaan jouw medicijnen thuis leveren.