sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Behandelopties voor psoriasis: een overzicht

Pit Janssen | Apotheker

Een hand die een andere hand met psoriasis behandelt met crème

Psoriasis is een vervelende chronische huidaandoening waarbij je last krijgt van rode plekken op je huid doordat je lichaam te snel nieuwe huidcellen aanmaakt. Deze plekken kunnen groot of klein zijn, hard of zacht, met of zonder witte schilfers, veel of weinig jeuken en op verschillende plaatsen op je lichaam voorkomen. Één ding is zeker; je wilt de symptomen zo veel mogelijk verlichten. Gelukkig zijn er verschillende behandelopties voor psoriasis. Benieuwd welke opties dit zijn? Lees dan gauw verder!

1 Crèmes en zalven

Zachte crèmes en zalven zonder medicijnen maken je huid soepel, voorkomen dat het uitdroogt en verminderen jeuk en schilfering. Je mag ze zo vaak gebruiken als je wilt, samen met crèmes die wel medicijnen bevatten. Soms krijg je crèmes met hormonen, dat noemen we corticosteroïden. Die verminderen ontstekingen en zorgen ervoor dat de plekken minder dik worden of zelfs helemaal verdwijnen. Er zijn ook zalven die de groei van huidcellen afremmen.

2 Lichttherapie

Lichttherapie is een veelgebruikte behandeling voor psoriasis. Hierbij wordt ultraviolet licht gebruikt om ontstekingen te verminderen en overmatige groei van huidcellen tegen te gaan. Dit is een beetje te vergelijken met onder de zonnebank gaan, daarom wordt het ook weleens zonnebanktherapie genoemd. Lichttherapie alleen is vaak niet genoeg, dus het wordt vaak gecombineerd met medicijnen.

3 Orale medicatie

Wanneer cremes, zalven en lichttherapie niet genoeg helpen, kan je arts de volgende tabletten voorschrijven: 

 • Salicylzuur: vermindert de verdikkingen en weekt schilfers los
 • Ureum: verbetert de opname van water door je huid, waardoor schilfers sneller verdwijnen
 • Vitamine D of ditranol: remt de groei van de huidcellen af
 • Acitretine: vermindert de groei en de rijping van huidcellen
 • Methotrexaat: remt de ontsteking en wordt voorgeschreven als bovenstaande medicijnen niet genoeg werken

4 Injecties

Sommige medicijnen worden gebruikt als injectie in plaats van als tablet. Een bekend voorbeeld hiervan voor de behandeling van psoriasis is immunosuppressiva. Dit zijn sterke medicijnen die ontstekingen afremmen en speciaal worden gebruikt voor auto-imuunziekten. Ze verminderen je afweer tegen je eigen huidcellen en worden daarom pas voorgeschreven als alle andere behandelingen niet genoeg werken.

5 Natuurlijke en alternatieve therapieën

Naast de meer standaard behandelingen zijn er ook andere manieren om psoriasis te verlichten. Zo kunnen ontspannende baden met zout helpen om je huid rustig te maken. Ook het gebruiken van aloë vera-gel kan erg kalmerend zijn voor je huid. Deze therapieën richten zich op ontspanning en het verminderen van irritatie. Maar bespreek het altijd eerst met je arts voordat je zulke dingen probeert. Zo weet je zeker dat het veilig is en je het kunt combineren met andere behandelingen.

Belangrijke overwegingen

 • Individuele respons: iedereen reageert anders op behandelingen. Het kan even duren voordat de meest effectieve optie wordt gevonden.
 • Bespreking met arts: overleg altijd met een zorgverlener om de meest geschikte behandeling te bepalen, houd rekening met mogelijke bijwerkingen en persoonlijke gezondheidsfactoren.

Leven met psoriasis

Wanneer je psoriasis hebt, kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Het zoeken naar de juiste behandeling kan een proces zijn vol ups en downs. Ook kan het lastig zijn om met de aandoening om te gaan in je sociale leven. Om je hierbij te ondersteunen, hebben we een artikel met tips voor meer zelfvertrouwen. Daarnaast zijn er ook maatregelen die je zelf kunt nemen, zoals:

 • Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft
 • Probeer stress te vermijden
 • Douche niet te lang en vermijd te heet water
 • Beperk blootstelling aan de zon
 • Gebruik producten zonder toegevoegde parfums

Als je psoriasis hebt, begrijpen we hoe belangrijk het is om je medicijnen op tijd te hebben. Gelukkig maakt de MedApp apotheek dit makkelijk voor je. We bezorgen je medicijnen gratis aan huis en je kunt eenvoudig je voorraad beheren met onze handige app. Met medicijnwekkers en een medisch dagboek in de app, vergeet je nooit meer je medicijnen en kun je symptomen en bijwerkingen bijhouden. 

Wil jij al deze voordelen ook ervaren? Meld je dan nu aan!

Voeg je header hier toe

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.