sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Wat is psoriasis?

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand met psoriasis die in de spiegel kijkt in het 'Wat is psoriasis?' artikel.

Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij je last hebt van dikke, rode vlekken met witte schilfers op verschillende plekken van je lichaam. Deze plekken ontstaan doordat je huidcellen versneld vernieuwd worden. Normaal gesproken duurt het een maand om huidcellen te vernieuwen. Bij psoriasis gebeurt dit binnen een paar dagen. Hierdoor worden de nieuwe huidcellen niet goed aangemaakt. Ze gaan dood en stapelen zich op. Op die plekken ontstaan de rode, schilferende vlekken.

Benieuwd naar de symptomen, oorzaken en behandeling van psoriasis? Lees dan gauw verder!

Symptomen van psoriasis

Psoriasis is te herkennen aan meerdere symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Rode, gezwollen plekken op de huid:
    vaak op je elleboog, knie, hoofdhuid of onderrug
  • Witte schilfers of zilverachtige schubben die makkelijk loslaten
  • Jeuk of branderigheid
  • Gewrichtsklachten
  • Geelbruine verkleuring van de nagels
  • Ronde rode vlekjes (kleiner dan 1 centimeter):
    Dit heet psoriasis guttata en komt vooral voor bij jongeren en kinderen

Het is belangrijk om te weten dat psoriasis niet besmettelijk is. Wanneer je iemand met psoriasis aanraakt, kan dat dus geen kwaad. Ook bestaan er veel verschillende soorten psoriasis waardoor voor iedereen de klachten anders kunnen zijn.

Meer informatie over alle symptomen en kenmerken van psoriasis

Soorten psoriasis

Psoriasis kan op veel verschillende plekken op je lichaam voorkomen en zich op verschillende manieren uiten. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende vormen van psoriasis en hun kenmerken: 

  1. Psoriasis vulgaris
    Deze vorm van psoriasis komt het vaakst voor. De plekken zitten vooral rond de ellebogen en knieholtes en bestaan vaak uit zilvergrijze schilfers die makkelijk loslaten.

  2. Plaque Psoriasis: 
    Ook deze vorm van psoriasis is vrij bekend. De plekken hebben verschillende groottes, zijn vaak rood met schilfers en komen vooral voor op de ellebogen, knieën, hoofd en de onderrug. Zo’n 90% van de mensen met psoriasis krijgt met deze vorm te maken. Het komt namelijk vaak voor dat mensen met psoriasis meerdere vormen van de aandoening tegelijk hebben.

  3. Psoriasis guttata: 
    Bij psoriasis guttata zijn er wat kleinere psoriasis plekken verdeeld over het hele lichaam. Meestal zijn deze druppelvormig, rood en ontstaan ze na een infectie. Deze vorm van psoriasis komt vaker voor bij kinderen en jongvolwassenen. Bij kinderen geneest dit soms spontaan binnen vier tot zes weken. Bij volwassenen is deze vorm vaak chronisch.

  4. Psoriasis unguium:
    Psoriasis unguium staat voor nagelpsoriasis. Nagelpsoriasis veroorzaakt afwijkingen aan de nagel, maar ook aan het nagelbed onder de nagel. Hierbij verkleurt de nagel vaak en ziet deze er geelbruinig uit.

  5. Psoriasis inversa: 
    Deze vorm van psoriasis is iets zeldzamer; het komt bij 5% van de mensen met psoriasis voor. Deze vorm van psoriasis uit zich zoals andere vormen niet in verharde plekken met witte schilfers, maar is te herkennen aan rode of roze jeukende plekken. Ze ontstaan vaak op plekken als je oksels, in je navel of bij je liezen.

  6. Psoriasis capitis: 
    Deze vorm van psoriasis uit zich ook in de typische rode vlekken met witte schilfers, maar bevindt zich vooral in je haargrens en rond je slapen. Deze vorm van psoriasis is door de locatie lastig te behandelen.

  7. Psoriasis palmoplantaris: 
    Als plaque psoriasis zich alleen op de handpalmen en voetzolen voordoet, noemen we dat psoriasis palmoplantaris.

  8. Psoriasis reuma:
    Psoriasis arthropathica, artritis psoriatica en psoriasis reuma zijn aandoeningen waarbij psoriasis en reuma tegelijk voorkomen en afhankelijk zijn van elkaar. Bij deze aandoeningen heb je last van een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten en de huid. Meestal begint deze aandoening bij psoriasis, maar in sommige gevallen wordt eerst de reuma ontdekt.

Oorzaken van psoriasis

Er zijn verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij  het ontstaan van psoriasis. Je kunt de aandoening op elke leeftijd krijgen, maar het komt vooral voor bij volwassenen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 

  • Je erft het van je ouders: als één ouder psoriasis heeft is de kans dat jij het krijgt 10% groter, als allebei je ouders psoriasis hebben is dit 50%
  • Een afwijking in je immuunsysteem
  • Stress of infecties kunnen uitbraken veroorzaken
  • Slechte leefgewoonten als roken of regelmatig alcohol drinken

Behandeling van psoriasis

Meestal begint de behandeling van psoriasis met crèmes en zalven die op de aangetaste plekken worden aangebracht. Ook wordt er soms lichttherapie ingezet om de symptomen te verminderen. Als de aandoening hiermee niet onder controle te krijgen is, is andere medicatie nodig, die je inneemt of injecteert. Hieronder worden alle behandeling kort aan je uitgelegd:

Crèmes en zalven

Verzachtende crèmes en zalven zonder werkzame stoffen houden je huid soepel, voorkomen uitdroging en verminderen jeuk en schilfering. Deze kan je zo vaak mogelijk gebruiken als je wilt, naast voorgeschreven crèmes en zalven mét werkzame stoffen. Vaak krijg je crèmes met hormonen voorgeschreven, zoals corticosteroïden. Deze verminderen ontstekingen en zorgen ervoor dat de plekken minder dik worden of helemaal verdwijnen. Er zijn ook zalven op de markt die de groei van huidcellen remmen. 

Lichttherapie

Lichttherapie vermindert de aanmaak van huidcellen en de ontsteking van de huid. Tijdens deze behandeling wordt je huid blootgesteld aan UV-licht, daarom wordt dit ook wel zonnebanktherapie genoemd. Alleen lichttherapie is vaak niet genoeg voor de behandeling van psoriasis, dus dit wordt vaak gecombineerd met medicijnen.

Lees hier meer informatie over lichttherapie bij psoriasis.

Tabletten

Wanneer je psoriasis hebt, ben je vaak in behandeling bij een dermatoloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in alles rondom de huid. De dermatoloog kan je de volgende tabletten voorschrijven als crèmes, zalven en lichttherapie niet genoeg helpen:

  • Salicylzuur: vermindert de verdikkingen en weekt schilfers los
  • Ureum: verbetert de opname van water door je huid, waardoor schilfers sneller verdwijnen
  • Vitamine D of ditranol: remt de groei van de huidcellen af
  • Acitretine: vermindert de groei en de rijping van huidcellen
  • Methotrexaat: remt de ontsteking en wordt voorgeschreven als bovenstaande medicijnen niet genoeg werken

Immunosuppressiva (afweeronderdrukkende medicijnen)

Immunosuppressiva zijn sterke medicijnen met ontstekingsremmende effecten. Meestal worden ze toegediend via injecties. Ze verminderen de afweerreactie tegen je eigen huidcellen en worden pas voorgeschreven als alle andere behandelingen die hierboven staan niet genoeg werken. 

Meer informatie over alle behandelingen van psoriasis

Leven met psoriasis

Wanneer je psoriasis hebt, komen er een hoop uitdagingen op je pad. Je gaat op zoek naar de behandeling die het beste bij jou past, wat natuurlijk niet zonder slag of stoot gaat. Daarnaast heb je misschien ook moeite om met de aandoening om te gaan in je sociale leven. Om je daarmee verder te helpen hebben we een artikel geschreven met een aantal tips voor je zelfvertrouwen. Verder zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verminderen, zoals:

  1. Houd je huid gehydrateerd
  2. Vermijd stress
  3. Douche niet te lang en te heet
  4. Ga geen uren in de zon liggen
  5. Gebruik geen producten met parfum


Als je last hebt van psoriasis, wil je natuurlijk de juiste medicijnen op tijd in huis hebben, zodat je nooit zonder komt te zitten. Gelukkig regelt de
MedApp apotheek alles rondom je medicijnen. Zo bezorgen we ze gratis bij je thuis en houd jij je voorraad makkelijk bij via onze gratis app. Hierin vind je ook handige medicijnwekkers waardoor jij je medicijnen nooit meer vergeet en is er een medisch dagboek waarin je je symptomen en bijwerkingen bij kunt houden. 

Wil jij dit ook? Meld je vandaag nog aan!

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.