sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Sumatriptan

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand die de migraine-medicatie sumatriptan gebruikt in het 'Migraine medicatie' artikel.

Er zijn een aantal soorten migraine-medicijnen voor verschillende soorten migraine. Sumatriptan valt onder de medicijnengroep ’triptanen’. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de symptomen van een migraineaanval te verminderen.

Hoe werkt sumatriptan?

Sumatriptan doet een paar slimme dingen om je te helpen bij migraine. Het versmalt de te wijde bloedvaten in je hoofd, kalmeert ontstekingsstoffen, en zegt tegen zenuwen om minder pijn te melden. Zo verlicht het de pijn van migraineaanvallen, zoals de vervelende hoofdpijn en het drukkende gevoel in je hoofd.

Hoe gebruik je sumatriptan?

Je kunt sumatriptan als tablet, zetpil, neusspray of injectie innemen. De tabletten, neusspray en zetpil werken na 30 tot 60 minuten. Een sumatriptaninjectie werkt binnen 10 tot 15 minuten. De keuze tussen deze verschillende opties hangt af van je persoonlijke voorkeur en de snelheid waarmee je de migraineaanval wilt verlichten. Lees voor het innemen van de medicatie altijd goed de bijsluiter. Hierin staat uitgelegd hoe je het sumatriptanmedicijn op de juiste manier inneemt of toedient. 

Hoeveel sumatriptan mag je per dag nemen?

Gebruik sumatriptan als je migraine voelt opkomen. Helpt het medicijn goed, maar krijg je binnen 24 uur weer last van migraine-symptomen? Dan kun je het nog eens gebruiken:

  • Tabletten: Minimaal 2 uur tussen de eerste en tweede dosis. Gebruik niet meer dan 3 tabletten per 24 uur.
  • Zetpillen: Minimaal 2 uur tussen de eerste en tweede dosis. Gebruik niet meer dan 2 zetpillen per 24 uur.
  • Neusspray: Minimaal 2 uur tussen de eerste en tweede dosis. Gebruik niet meer dan 2 buisjes per 24 uur.
  • Injecties: Minimaal 1 uur tussen de eerste en tweede dosis. Gebruik niet meer dan 2 injecties per 24 uur.

Helpt de eerste dosis niet? Dan heeft het misschien geen zin een tweede dosis te nemen. Overleg dan met je arts voor een ander geschikt migrainemedicijn.

Wat als je je inname vergeten bent?

Ben je sumatriptan vergeten in te nemen? Niks aan de hand. Neem het medicijn alsnog in, maar houd wel rekening met de minimale tijd die tussen de eerste en tweede dosis moet zitten en het maximale aantal innames per 24 uur. Neem bij twijfel altijd contact op met je apotheek of je arts.

Vergeet je weleens vaker je medicijnen in te nemen? Download dan de gratis app van MedApp. Onze handige medicijnwekkers zorgen ervoor dat je nooit meer een dosis vergeet. Stel je wekker in en krijg op het juiste moment een herinnering voor je inname.

Bijwerkingen van sumatriptan

Zoals bij elk medicijn, kun je ook bijwerkingen krijgen van sumatriptan. Sumatriptan werkt op de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. Hierdoor loop je kans op opvliegers of een beklemmend of tintelend gevoel in je borst of keel. Dit verdwijnt vanzelf binnen 2 uur. Is het na deze tijd nog niet weg? Neem dan contact op met je arts.

Wanneer je sumatriptan als injectie gebruikt kun je kort pijn ervaren op de injectieplaats, vergelijkbaar met de pijn van blauwe plekken. Wanneer je de neusspray gebruikt loop je kans op een bloedneus en een bittere smaak in je mond. Deze bijwerkingen trekken snel weg.

Risico's van sumatriptan

Het gebruiken van sumatriptan kan gevolgen hebben op sommige alledaagse activiteiten door de effecten die het op je lichaam heeft. In bepaalde situaties zijn er risico’s van het gebruik van sumatriptan waar je rekening mee moet houden:

Autorijden

Het gebruik van sumatriptan kan slaperigheid, vermoeidheid en duizeligheid veroorzaken,  Heb jij last van deze klachten na het gebruik van sumatriptan? Wacht dan 4 uur na het innemen met autorijden. Als je geen last hebt van deze klachten, kun je gewoon autorijden met het middel. 

Zwangerschap

Ben je zwanger, denk je zwanger te zijn, wil je zwanger worden of geef je borstvoeding? Neem dan contact op met je arts of apotheker voordat je dit geneesmiddel gebruikt.

Co-medicatie

Het combineren van sumatriptan met andere medicijnen kan in sommige gevallen negatieve effecten hebben. Denk hierbij aan antidepressiva en medicijnen voor een hoge bloeddruk. Overleg daarom altijd met je arts over het combineren van deze medicijnen.

Is sumatriptan overal leverbaar?

Sumatriptan is leverbaar via alle apotheken in Nederland. Je hoeft dus niet per se naar een ziekenhuisapotheek voor dit medicijn. 

Wel zijn er vaak leveringsproblemen met sumatriptan (zoals met veel andere medicijnen), waardoor het vaak niet op voorraad is. Gelukkig werken wij altijd met een grote voorraad migraine-medicatie, zodat we altijd jouw sumatriptan kunnen leveren. 

Wil jij dat ook? Schrijf je dan nu in bij MedApp, dé online apotheek van Nederland.

Wist je dat wij samenwerken met  The Migraine Clinic? Samen maken we jouw leven met migraine draaglijker. 

Andere artikelen over het leven met migraine
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.