sterrenrating-2

Kennisbank

Verzekeringen en de vergoeding van je medicijnen (2022)

5 tips

Het verzekeringsseizoen is weer begonnen. Dit betekent dat de nieuwe premies bekend zijn gemaakt en je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Om je op weg te helpen, geven we je hier informatie over verzekeringen en de vergoeding van je medicijnen voor 2022.

Welke verzekering bij een chronische aandoening?

Heb je een chronische aandoening en gebruik je verschillende medicijnen? Dan is het slim om even goed naar je verzekering te kijken. Het kan namelijk zijn dat er iets verandert voor 2022 en dat je geld kunt besparen op je verzekering. Hou bij het afsluiten van je verzekering rekening met deze tips.

5 tips voor het afsluiten van je zorgverzekering

1. Hou je eigen risico zo laag mogelijk

Als je veel medicijnen gebruikt, is de kans heel groot dat je altijd je eigen risico opmaakt. Dan is het verstandig om je eigen risico zo laag mogelijk te zetten. Het minimale eigen risico voor 2022 is (net als de afgelopen jaren) €385. Dit eigen risico moet je dan altijd betalen. Als je verwacht dat je zorgkosten onder dat bedrag blijven, is het slim om je eigen risico omhoog te zetten. Maar als je veel medicijnen gebruikt, maak je altijd meer kosten dan die €385. Daarom kun je dit dus het beste zo laag mogelijk houden.

2. Eigen risico gespreid betalen

Bij verschillende verzekeringen kun je je eigen risico in delen betalen. Je betaalt dan bijvoorbeeld tien delen van €38,50. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. Als je je eigen risico toch niet op zou maken, wordt dit teruggestort.

3. Kijk of jouw medicijnen in je basisverzekering zitten

In de basisverzekering zitten de meeste medicijnen op recept. Gebruik je ook medicijnen die niet op recept zijn, dan moet je deze meestal zelf helemaal of gedeeltelijk betalen. Op zorgwijzer.nl vind je wat er allemaal nog meer in het basispakket voor 2022 zit.

Eigen bijdrage medicijnen

In principe wordt van ieder medicijn één variant vergoed in de basisverzekering. Zorgverzekeraars hebben namelijk een voorkeursbeleid bij medicijnen. Dit betekent van een groep medicijnen met dezelfde werkzame stof, dat er maar één variant van vergoed wordt. Meestal is dit het goedkoopste merk. Heb je een andere merk van het medicijn en wordt deze niet vergoed? Dan moet je eigen bijdrage betalen. Dit is maximaal €250 per jaar.

4. Kijk eventueel naar een aanvullende verzekering

Als je medicijn niet via de basisverzekering wordt vergoed, moet je dus een eigen bijdrage betalen. Deze kun je verzekeren, via een aanvullende verzekering. Let wel goed op dat je geen aanvullende verzekering afsluit die duurder is dan de eigen bijdrage. Als je verder niks nodig denkt te hebben uit de aanvullende verzekering, dan is het waarschijnlijk niet slim om deze alleen voor de eigen bijdrage af te sluiten. Maar gebruik je bijvoorbeeld fysio andere zorg die in dat pakket zit, dan kan zo’n aanvullende verzekering wel slim zijn.

5. Bekijk of het voorkeursbeleid verandert

Het kan zijn dat een verzekeraar niet meer hetzelfde medicijn vergoedt. Dit betekent dat je een eigen bijdrage moet gaan betalen voor je medicijn, of dat je het medicijnmerk gaat nemen dat de verzekeraar wel vergoedt. Wij proberen altijd zo goed mogelijk mee te denken bij merkwisselingen van medicijnen.

Het is wel zo dat als je een medische noodzaak hebt, dus als je arts goedkeuring geeft dat je een bepaald medicijn moet hebben, dat deze toch vergoed wordt. Als jij een medische noodzaak hebt voor een bepaald middel, dan maakt het dus niet uit of het voorkeursbeleid voor dit merk verandert.

Twijfel je of jouw merk volgend jaar vergoed wordt? Vraag het de verzekeraar. Je kunt je kosten en vergoeding van je medicijnen ook checken op medicijnkosten.nl.

Alle verzekeraars werken met ons

MedApp werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland.
Wij zijn zelfs voorkeursapotheek van VGZ en a.s.r.

Wil je zelf ervaren hoe we alles rondom je medicijnen regelen? Download onze gratis app of schrijf je vrijblijvend in bij MedApp.

Inschrijven is snel en veilig!​​