sterrenrating-2

Kennisbank

De zorgverzekeraar: eerlijk beeld of ingesleten oordeel?

Pit Janssen | CEO & Apotheker

De zorgverzekeraar: eerlijk beeld of ingesleten oordeel?

Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking wantrouwt zorgverzekeraars. Waarom? Zorgverzekeraars zouden te weinig het belang van de consument voor ogen houden. Deze gedachte is begrijpelijk: we betalen wel premie, maar krijgen niet alles vergoed. Zorgverzekeraars zijn daarom niet altijd geliefd. Artsen, die in principe dezelfde belangen nastreven als zorgverzekeraars, zijn dat vaak wel. Hoe komt dat? En is dit negatieve oordeel terecht?

Winst

Zorgverzekeraars maken winst en toch gaan onze premies omhoog. Dat is pijnlijk, want het gaat om onze gezondheid. Toch is deze winst verklaarbaar: zorgverzekeraars dragen zelf het risico van toekomstige extra kosten. Ze ontvangen alleen vooraf een compensatie van de overheid voor eventuele hogere kosten, maar moeten zelf betalen als de kosten nog hoger uitpakken. Winst fungeert daarom als buffer.

Daarnaast stelt minister Bruins de hoogte van onze premies vast. Omdat de zorgkosten stijgen, verhoogt het ministerie dat minimum dagelijks. Ons wantrouwen jegens zorgverzekeraars is dus begrijpelijk, maar misschien niet helemaal eerlijk. Zeker als je bedenkt dat ziekenhuizen (om dezelfde reden) ook winst maken, maar we daar vaak een ander gevoel bij hebben. Dat komt doordat wij bij een ziekenhuisopname eerder het idee hebben dat we onze zorgverzekeraar betalen, niet het ziekenhuis zelf.

Zorginkopers

Zorgverzekeraars maken winst, maar alsnog worden niet alle behandelingen of medicijnen vergoed. Dat is enorm vervelend, maar ook niet helemaal de schuld van zorgverzekeraars. Toen Nederland in 2006 een nieuw zorgstelsel kreeg, werden zorgverzekeraars namelijk tegen wil en dank ook zorginkopers. Dat betekent dat zij vooraf zorg inkopen bij een ziekenhuis en deze zorg moeten verdelen onder consumenten.

Dat lijkt oneerlijk, maar stel je eens voor: als je mooie schoenen ziet, maar voor hetzelfde geld twee paar andere mooie schoenen kunt kopen, waar kies je dan voor? Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van veel mensen en moet daarom lastige keuzes maken. Ze willen immers niet te weinig zorg inkopen. Dure behandelingen of medicijnen blijven daarom een moeilijk punt.

Indirect voordeel

Wanneer wij iets geven, verwachten we daar vaak ook iets voor terug. Dat is helemaal niet gek, maar verklaart wel gedeeltelijk onze negatieve houding tegenover zorgverzekeraars. We betalen immers veel geld voor onze zorgverzekering, maar krijgen daar niet altijd (direct) wat voor terug. Maar toch, als jouw automonteur bij een grote beurt voorstelt om een onderdeel te vervangen dat daar binnenkort aan toe is, dan stem je daar toch ook mee in?

Daarnaast krijgen we wél wat terug van onze zorgverzekeraars. Niet alleen wanneer we daadwerkelijk ziek worden, maar ook al daarvoor. Zit je bijvoorbeeld met een gerust hart thuis op de bank als je zoon op skivakantie gaat met zijn vrienden, maar geen goede zorgverzekering heeft afgesloten? Verzekeringen geven ons een stuk rust en daarom de mogelijkheid om meer van bepaalde dingen te genieten.

Ivoren toren

Een andere reden dat wij zorgverzekeraars vaak wantrouwen, is dat we ze nooit zien. Artsen daarentegen wel: we praten met artsen en bouwen zo een vertrouwensband op. Daarnaast is de dienstverlening van verzekeraars soms ver onder de maat. Zo hangen we bijvoorbeeld al snel een halfuur aan de telefoon als we een vraag hebben over onze zorgverzekering.

Door deze gebrekkige communicatie lijkt de consument niet altijd centraal te staan. Dat zou wel moeten: het gaat immers om onze gezondheid. Gelukkig lijken innovatieve verzekeringsmaatschappijen bezig aan een opmars. Bepaalde maatschappijen, zoals Ditzo, doen steeds meer digitaal en zetten de consument daarbij wél centraal.

Nuance

Kortom is onze afkeer voor zorgverzekeraars heel begrijpelijk, maar misschien niet altijd terecht. Het nieuwe zorgstelsel heeft verzekeraars bijvoorbeeld op een lastige en ongewenste positie geplaatst. Zorgverzekeraars maken dus winst, maar deze winst wordt voornamelijk gebruikt als buffer. Daarnaast lijkt de nieuwe, digitale zorgverzekeraar op komst. Bij deze generatie zorgverzekeraars lijkt de focus wél op de juiste plaats te liggen. Nogmaals: dat is geheel terecht. Het gaat immers om onze gezondheid, wat is er belangrijker dan dat?

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Nieuw: nu ook Budbee als pakketpunt mogelijk

Bij MedApp willen we je leven met medicijnen zo makkelijk mogelijk maken. Daarom hebben we goed nieuws: je kunt nu ook kiezen voor Budbee als bezorgoptie! Waarom Budbee? Budbee geeft je meer flexibiliteit. Ze bezorgen je pakket in een pakketkluis,

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.