sterrenrating

Kennisbank

Gezondheidszorg in Nederland: trots of teleurstelling?

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Gezondheidszorg in Nederland: trots of teleurstelling?

De meningen over de Nederlandse gezondheidszorg zijn verdeeld. Nederlanders zien de zorg namelijk als maatschappelijk probleem én als een sterk punt, zo blijkt uit onderzoek van het COB. Gezondheids- en ouderenzorg staat op de derde plek bij problemen, maar ook op de vierde plaats bij sterke punten. Nederlanders willen verder dat de overheid meer geld spendeert aan zorg en onderwijs en minder aan cultuur en ontwikkelingssamenwerking.

Problemen

Nederlanders ervaren voornamelijk de zorg voor ouderen als belangrijk probleem. “De zorg voor ouderen gaat achteruit. En naar mijn mening wordt voor niet-Nederlanders beter gezorgd dan voor ons”, zo stelt een vrouw. Ook zijn er zorgen over het gebrek aan mankracht voor de ouderenzorg en de overbelasting van mantelzorgers.

Opvallend is het grote aantal mensen dat zich zorgen maakt over de stijging van de zorgkosten. De betaalbaarheid van de zorg wordt steeds meer als probleem gezien. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat dit najaar de zorgpremies voor volgend jaar bekend zijn gemaakt.

Zorg als sterk punt        

Er zijn echter ook mensen die vinden dat de zorg een sterk punt van Nederland is. Volgens hen zien we aan de zorg dat Nederland meer de goede dan de verkeerde kant opgaat. Een deelneemster aan het onderzoek zegt bijvoorbeeld dat de Nederlandse gezondheidszorg tot de beste van de wereld behoort.

Ook Marcel Daniëls, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, stelt dat de zorg in Nederland al heel goed is. “Onze medisch specialistische zorg staat hoog aangeschreven in Europa, maar dat moet wel zo blijven.” Volgens hem is het niet vanzelfsprekend dat Nederland over acht jaar ook nog bij de kopgroep hoort.

Rol patiënten   

Daniëls, die ook cardioloog is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, hoopt dat Nederland in 2025 de beste zorg ter wereld heeft. Naast medische en innovatieve ontwikkelingen in de gezondheidszorg is daar volgens Daniëls ook goede communicatie tussen arts en patiënt voor nodig.

Volgens Daniëls is niet alleen de arts verantwoordelijk voor goede communicatie, maar ook de patiënt. Het is volgens hem van belang dat de patiënt van tevoren bedenkt wat hij of zij wil weten en daarna de goede vragen stelt.

Betrokkenheid

Als een patiënt van tevoren nadenkt over de afspraak die hij of zij heeft met de arts, dan impliceert dat betrokkenheid vanuit die patiënt. Betrokkenheid is volgens Daniëls dus een belangrijk onderdeel van goede zorg.

Skipr stelde eerder dat het succes van eHealth ook afhangt van de betrokkenheid van patiënten. Omdat eHealth veel bijdraagt aan juiste zorg, zou betrokkenheid de sleutel kunnen zijn tot succes van de Nederlandse gezondheidszorg. Een betrokken Nederlandse bevolking staat dan gelijk aan een trotse Nederlandse bevolking!

8 januari 2018

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Medewerker van MedApp maakt een medicijnlevering klaar
Herhaalverzoeken voortaan indienen via onze app

We brengen je in dit artikel graag op de hoogte van een belangrijke wijziging om de veiligheid en privacy van je gezondheidsgegevens nog beter te waarborgen. Vanaf nu accepteren we geen herhaalverzoeken meer via de mail. Deze verandering is wettelijk

MedApp apotheek

De slimme
apotheek

In dit bericht
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.