sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Anticonceptie en hiv-remmers

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een persoon met een condoom in zijn hand in het 'Anticonceptie en hiv-remmers' artikel.

Als je hiv hebt, is het mogelijk om onder goede begeleiding van een dokter een gezonde baby te krijgen (zie ook het artikel over kinderwens en zwangerschap). Maar als je (nog) geen kinderen wilt en zeker wil weten dat je hiv niet overdraagt, is anticonceptie de oplossing. Condooms voorkomen hiv-overdracht tijdens seks. Het gebruik van condooms, in combinatie met anticonceptie en hiv-remmers, zorgt voor maximale bescherming.

In dit artikel bespreken we de opties en hoe je anticonceptie het beste combineert met hiv-remmers.

Soorten anticonceptie: Hormonen en interactie met hiv-remmers

Bij hormonale anticonceptie ontstaat soms een interactie met hiv-remmers. Deze medicijnen worden namelijk beide in de lever afgebroken door dezelfde enzymen. Dit kan ervoor zorgen dat de anticonceptie sneller wordt afgebroken, waardoor deze minder goed werkt. Raadpleeg daarom je arts of apotheker of dit voor jouw hiv-remmers en anticonceptie geldt.

Bijwerkingen van hormonale anticonceptie en alternatieve methoden

Veel vrouwen ervaren bijwerkingen bij het gebruik van hormonale anticonceptie, zoals hoofdpijn, misselijkheid, vocht vasthouden, stemmingswisselingen en neerslachtigheid. Als je last hebt van bijwerkingen, kun je met je arts overleggen of het beter is om over te stappen naar een andere methode.

Naast hormonale anticonceptie zijn er ook alternatieve methoden die geen hormonen bevatten, zoals condooms, het koperspiraal en het hormoonvrije implantaat. Deze methoden kunnen een goede optie zijn als je gevoelig bent voor hormonen of als je bijwerkingen ervaart van hormonale anticonceptie.

Het maken van de juiste keuze: Interactie, leefstijl en kinderwens

Bij het kiezen van anticonceptie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de interactie tussen hiv-remmers en hormonale anticonceptie, je leefstijl en je kinderwens.

Als je weet dat je binnenkort kinderen wilt, is het handig om kortwerkende anticonceptie zonder hormonen te overwegen, zoals condooms. Als je zeker weet dat je nooit kinderen wilt, kunnen jij of je partner sterilisatie overwegen.

Het belang van condooms bij bescherming tegen soa’s

Als er geen tekenen van hiv meer te vinden zijn in je bloed door goede onderdrukking van medicijnen, hoef je geen condoom te gebruiken om de overdracht van hiv te voorkomen. Maar het condoom is wel de enige vorm van anticonceptie die je beschermt tegen soa’s. Dus ook al heb je een onderdrukte viral load, is het verstandig een condoom te gebruiken.

Morning-afterpil

Bij vrouwen die hiv-remmers gebruiken, kan er interactie optreden tussen de morning-afterpil en bepaalde hiv-medicatie. Zo kunnen proteaseremmers (zoals darunavir, atazanavir), boosters (zoals ritonavir en cobicistat en efavirenz als werkzame stof invloed hebben op de effectiviteit van de morning-afterpil. Bij andere hiv-medicatie is meestal geen sprake van interactie met de morning-afterpil. Check goed bij je arts of apotheker of de morning-afterpil (en welke variant) geschikt is voor jou.

Als er geen morning-afterpil is die je kunt gebruiken terwijl je ook je hiv-remmers slikt, dan kun je in plaats daarvan een koperspiraal laten plaatsen. Deze wordt in je baarmoeder gezet en zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de baarmoederwand. Je kunt het koperspiraal laten plaatsen tot en met de vijfde dag na de onbeschermde seks.

Raadplegen specialist

Raadpleeg een specialist als je hiv-medicatie gebruikt en wil starten of wisselen van anticonceptie. Een hiv-behandelaar, gynaecoloog met hiv-expertise of een van onze apothekers kunnen je helpen. Zij bieden begeleiding bij jouw hiv en hiv-medicatie.

Let op: dit artikel is gebaseerd op algemene informatie. Het kan zijn dat jouw situatie net anders is. Daarom is het als je twijfelt, verstandig om contact op te nemen met een professional.
Andere artikelen over het leven met hiv
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.