sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Relaties en seks met hiv: Informatie en tips

Pit Janssen | Apotheker

Mensen met hiv hebben net als iedereen relaties of zoeken een partner. Hoewel een hiv-diagnose tijdelijk je seksleven kan beïnvloeden, is het mogelijk om opnieuw te leren genieten van seks. Dit artikel biedt informatie en tips voor relaties en seks met hiv.

Hiv en relaties

Het hebben van hiv heeft impact op je relaties. Leer hoe open communicatie en wederzijds begrip essentieel zijn om een sterke en gezonde relatie te behouden.

Heb je een relatie?

Bespreek je hiv-diagnose met je partner en moedig diegene aan om zich ook te laten testen. Geef elkaar de tijd en ruimte om de diagnose te verwerken en zoek samen naar een nieuw evenwicht.

Op zoek naar een relatie?

Weet dat er veel hiv-positieve mensen zijn die na hun diagnose een partner hebben gevonden. Geef je partner informatie over hiv of neem je partner mee naar een hiv-bijeenkomst, om eventuele zorgen weg te nemen.

Open communicatie

Een open en eerlijke communicatie is belangrijk wanneer hiv een rol speelt in je relatie.

  • Praat eerlijk met je partner over hiv en de impact ervan op jullie relatie. Bespreek onderwerpen zoals condoomgebruik, ondetecteerbare virale lading, kinderwens, seks buiten de relatie en jullie toekomstplannen.
  • Het is normaal dat jullie allebei op een andere manier met hiv omgaan. Door openlijk te communiceren, kunnen jullie begrip tonen voor elkaars gevoelens en behoeften.

Genieten van seks na een hiv-diagnose

Hiv heeft invloed op je seksuele beleving, maar het betekent niet dat je niet meer van seks kunt genieten.
  • Hiv verandert mogelijk je kijk op seks, maar het is nog steeds mogelijk om ervan te genieten. Je seksleven kan er anders uitzien, maar dat betekent niet per se dat het slechter is. Met langdurige hiv-medicatie en een ondetecteerbare virale lading is het virus niet langer overdraagbaar.
  • Seksuele problemen kunnen voorkomen, veroorzaakt door factoren zoals angst om anderen te besmetten, een negatief beeld van seks, een verzwakt afweersysteem of verminderd testosteron. Bespreek deze problemen met een hulpverlener of arts voor passende ondersteuning en behandeling.

Veilig vrijen en preventieve maatregelen

Om de verspreiding van hiv te voorkomen en je eigen gezondheid te beschermen, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken op het gebied van veilig vrijen.

  • Zorg dat je je goed informeert en veilige seks hebt. Gebruik altijd een condoom, tenzij je een ondetecteerbare virale lading hebt en minstens 6 maanden trouw bent aan je medicatie. Let wel op: dat je hiv niet meer kunt overdragen, betekent niet dat je ook geen andere soa’s meer kunt krijgen of overdragen. Gebruik een condoom om dit te voorkomen. Lees hier meer over in het artikel anticonceptie en hiv-remmers.
  • Laat regelmatig testen op soa’s, omdat sommige soa’s geen duidelijke symptomen geven. Andere vormen van seks, zoals kussen, strelen en masseren, hebben geen risico op hiv-overdracht.
  • Overweeg PrEP en PEP als preventieve maatregelen om hiv-besmetting te vermijden. Bespreek dit met je partner en een hulpverlener om goede beslissingen te nemen.
Andere artikelen over het leven met hiv
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.