sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Langer leven met hiv: Tips voor een gezond leven

Pit Janssen | Apotheker

Leven met hiv kan uitdagend zijn, maar met de juiste zorg en levensstijlkeuzes is het mogelijk om een lang en gezond leven te leiden. In dit artikel delen we waardevolle tips en informatie om je te helpen langer te leven met hiv.

Hiv-behandeling (cART) als basis

Een van de belangrijkste factoren voor een lang en gezond leven met hiv is het volgen van je voorgeschreven behandeling, ook wel bekend als gecombineerde antiretrovirale therapie (cART). Deze behandeling bestaat uit een combinatie van antiretrovirale medicijnen die de vermenigvuldiging van het virus in je lichaam onderdrukken. Het is belangrijk om je medicatie consistent en op tijd in te nemen, zoals voorgeschreven door je zorgverlener. De app van MedApp helpt je bij het op tijd innemen van je medicijnen.

Gezonde levensstijlkeuzes

Naast het volgen van je hiv-behandeling zijn gezonde levensstijlkeuzes van groot belang voor je gezondheid en welzijn:

 • Gezonde voeding
  Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen. Kies voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd overmatig gebruik van suiker, zout en vet. Een gezond dieet bestaat uit een mix van groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten (zoals gevogelte, vis, bonen en peulvruchten) en gezonde vetten (zoals noten, zaden en avocado’s). Deze voedingsmiddelen leveren essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die je immuunsysteem ondersteunen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging
  Streef naar regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of andere vormen van oefening die je leuk vindt. Regelmatige lichaamsbeweging heeft tal van voordelen, waaronder het versterken van je immuunsysteem, het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid en het verhogen van je energieniveau. Probeer minstens 150 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging per week te krijgen, verspreid over verschillende dagen.
 • Stressmanagement
  Chronische stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Leer effectieve manieren om stress te beheersen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga, tai chi of het doen van activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken. Het vinden van gezonde uitlaatkleppen voor stress kan je helpen je mentale en fysieke welzijn te bevorderen.
 • Voldoende slaap
  Zorg voor een goede nachtrust. Dat is goed voor je algehele gezondheid en welzijn. Zorg voor voldoende rust en slaap van goede kwaliteit. Probeer een consistent slaapschema aan te houden en creëer een rustgevende slaapomgeving. Richt je op het krijgen van 7-9 uur slaap per nacht. Een goede nachtrust bevordert een gezond immuunsysteem en helpt je lichaam te herstellen.
 • Vermijd tabaksgebruik en beperk alcoholconsumptie
  Roken en overmatig alcoholgebruik hebben een negatieve invloed op je immuunsysteem en algehele gezondheid. Rook niet en beperk je alcoholconsumptie tot matige hoeveelheden. Als je hulp nodig hebt om te stoppen met roken of het verminderen van je alcoholgebruik, zoek dan ondersteuning bij je zorgverlener.

Door deze gezonde levensstijlkeuzes te omarmen, kun je je algehele gezondheid versterken en je immuunsysteem ondersteunen in de strijd tegen hiv. Het is belangrijk om consistent te zijn en deze keuzes als onderdeel van je dagelijkse routine te integreren.

Regelmatige medische controles

Samen met je internist bespreek je hoe vaak jullie jouw viral-load en CD4-telling monitoren. Deze tests geven inzicht in hoe goed je hiv-behandeling aanslaat en hoe sterk je immuunsysteem is. Bespreek met je zorgverlener hoe vaak deze controles moeten en zorg ervoor dat je ze opvolgt.

Bescherming tegen andere infecties

Mensen met hiv hebben een verhoogd risico op het oplopen van andere infecties. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) door het gebruik van condooms en regelmatige screenings. Daarnaast is het raadzaam om je te laten vaccineren tegen andere infecties, zoals hepatitis A en B, pneumokokken en influenza.

Gebruik van hulpmiddelen

Het bijhouden van je symptomen, bijwerkingen en algemeen welzijn kan nuttig zijn bij het monitoren van je hiv en algemene gezondheid. In de app van MedApp hou je makkelijk een medisch dagboek bij, waarin je klachten, bijwerkingen en andere informatie registreert. Dit dagboek is dan een belangrijk hulpmiddel bij gesprekken met je arts of hiv-consulent. 

Verder kan het bijhouden van je algehele gezondheid en welzijn gunstig zijn. Er zijn meerdere apps beschikbaar die je helpen bij het volgen van je lichamelijke activiteiten, slaappatronen, voeding en stressniveau. Deze informatie kan je helpen een gezonde levensstijl te behouden en eventuele veranderingen in de gaten te houden.

Andere artikelen over het leven met hiv
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.