sterrenrating-2

Kennisbank

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
Vrouw moet hoesten en houdt daarom een vuist voor haar mond

Wie astma krijgt, ervaart dat de longen overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen en fysieke inspanning. Het gevolg is een astma-aanval: je krijgt dan amper lucht. Ben jij pas gediagnosticeerd met astma en heb je daar nog vragen over? Of ken je iemand met astma? Antwoorden op de meest gestelde vragen over deze aandoening vind je hier.

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Dit houdt in dat de longen voortdurend een beetje ontstoken zijn. Reageren de longen ergens gevoelig op, dan zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren vervolgens meer slijm. Tegelijkertijd trekken de spiertjes om de luchtwegen nauw samen. Door het slijm en de samengetrokken spiertjes krijgt een astma-patiënt weinig lucht: dit noemen we een ‘astma-aanval’.

Soorten astma

In de medische wereld spreekt men van vier verschillende soorten astma. Namelijk:

  1. allergisch astma
  2. niet-allergisch astma
  3. inspanningsastma
  4. ernstig astma



Wat zijn de symptomen van astma?

De symptomen van astma (of eigenlijk: een astma-aanval) zijn benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling. Mensen met astma hebben dan moeite met ademhalen.

Wat is de belangrijkste oorzaak van astma?

Wetenschappers zijn nog op zoek naar de belangrijkste oorzaak van astma. Wel zijn er al verschillende belangrijke zaken over deze aandoening bekend:

  1. Astma is meestal aangeboren. Het is in bepaalde gevallen zelfs erfelijk.
  2. Een aanval van astma kan ontstaan door allergische prikkels. Denk aan een allergie door contact met pollen, huisstofmijt of (huis)dieren.
  3. Een benauwdheidsaanval ontstaat vaak ook door niet allergische prikkels. Bijvoorbeeld door stress of door een (intensieve) fysieke activiteit.
  4. Ook rook, mist, koude lucht of luchtvervuiling (uitlaatgassen) kunnen een aanval opwekken.

Hoelang duurt een astma-aanval?

De duur van een astma-aanval kan per keer en per persoon verschillen. Soms duurt een aanval enkele minuten of een paar uren. In ernstige gevallen duurt een aanval een paar dagen. Dit is sterk afhankelijk van de oorzaak van de aanval.

Wat te doen bij een astma-aanval zonder puffer?

Je longen raken overvol en je krijgt bijna geen lucht meer. Je zoekt nog snel naar je puffer, maar helaas… je hebt er geen. In dit geval neem je zo snel mogelijk contact op met je huisarts of met de spoedpost. Is de benauwdheid zeer ernstig of moet je juist snel ademen in combinatie met een veranderde huidskleur? Bel dan direct 112. Of laat iemand anders 112 bellen. Ontdoe je ook zo snel mogelijk van knellende kleding.

Kun je doodgaan aan een astma-aanval?

Je kunt doodgaan aan een astma-aanval als deze zeer ernstig is. Dit komt echter zelden voor, want verreweg de meeste astmapatiënten staan onder behandeling van een arts. Zij krijgen dan ook gepaste medicatie. Een benauwdheidsaanval kan natuurlijk wel veel angst oproepen. Praat hier zeker over je arts als je hier (vaak) last van hebt.

Wat moet je niet doen als je astma hebt?

Roken is zeer slecht, in het bijzonder als je astma of zelfs COPD hebt. Probeer daarom zo snel mogelijk te stoppen als je rookt. Vermijd ook het passief roken, want dit is vrijwel net zo schadelijk als zelf een sigaret opsteken. Vermijd ook inademing van andere irriterende stoffen.

Hierbij ook een tip voor als je wilt bewegen of sporten: zorg voor een goede warming-up en doseer je activiteiten zodanig dat ze geen benauwdheidsaanval uitlokken. Heb je een puffertje? Neem dan een pufje voordat je gaat bewegen. Dit voorkomt dat je een (flinke) benauwdheidsaanval krijgt tijdens de activiteit.

Is astma blijvend?

Astma is een chronische aandoening en dus blijvend. Je kunt wel het aantal astma-aanvallen beperken. Dit houdt in dat je:

… niet rookt.
… voldoende beweegt of sport.
… therapietrouw blijft (dit betekent dat je je medicijnen goed gebruikt).
… uitlokkende factoren zoveel mogelijk vermijdt.

Wat doen longmedicijnen?

Artsen kunnen twee soorten longmedicijnen voorschrijven aan mensen met astma. Dit zijn de kortdurende middelen (de puffertjes, ofwel ‘luchtwegverwijders’) en de langdurende middelen (ontstekingsremmers).

  1. De kortdurende middelen zijn voor acute astma-aanvallen en werken tot maximaal een dag. Deze middelen ontspannen de spiertjes die om de luchtwegen heen zitten. De patiënt krijgt dan meer lucht.
  2. De middelen uit de tweede groep zijn bedoeld als langdurige onderhoudsmedicatie voor de longen. In deze middelen zitten corticosteroïden als werkzaam bestanddeel verwerkt. Die helpen (beginnende) ontstekingen in de longen tegen te gaan. Het duurt een paar dagen of zelfs een week voordat een ontstekingsremmer optimaal werkt. Aan de andere kant werkt een dergelijk middel wel wat langer door als je stopt.

Let op!
Longmedicijnen zoals hierboven omschreven genezen geen astma. Astma is immers een chronische aandoening. De medicijnen helpen wel om astma-aanvallen te verlichten. Met longmedicijnen genees je bovendien geen COPD. Ook dit is een (ernstige) longaandoening.

Verschil astma en COPD

Astma en COPD zijn twee verschillende aandoeningen qua oorzaak en ernst. Zo is de oorzaak van COPD meestal roken en/of langdurige blootstelling aan andere irriterende stoffen. De schade is blijvend en de vooruitzichten zijn vaak slecht, zeker als de patiënt doorgaat met roken.

Bij astma is is er geen sprake van schade aan de longen, ook al zijn de benauwdheidsaanvallen zeer hinderlijk. Astma is juist redelijk goed beheersbaar, zeker met de juiste medicatie en door juist gebruik van de voorgeschreven medicijnen. De levensverwachting bij astma is, zeker vergeleken met de gevolgen van COPD, dan ook overwegend normaal

Leven met astma? De MedApp apotheek zorgt voor jouw medicatie

In Nederland leven meer dan een half miljoen mensen met astma. Hun kwaliteit van leven hangt sterk af van de juiste medicatie. Heb jij astma en zoek je een betrouwbare apotheek die jouw puffertjes altijd op tijd levert? Probeer onze gratis app eens uit en meld je daarna snel aan voor de diensten van de MedApp apotheek. Onze leveringen aan huis zijn altijd gratis, snel en discreet!

MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.