sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Autorijden met migraine

Pit Janssen | Apotheker

jonge vrouw leunt op autostuur

Voor veel mensen is autorijden een dagelijkse bezigheid. Maar wanneer je last hebt van migraine kan autorijden best lastig zijn. Symptomen als enorme hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid maken autorijden voor mensen met migraine een uitdaging. Tijdens migraine-aanvallen wordt het bijvoorbeeld heel moeilijk om je te concentreren en kan je reactietijd slomer zijn. Dit maakt de kans op een ongeluk groter. Daarom is het belangrijk om altijd goed voorbereid de weg op te gaan wanneer je last hebt van migraine.

Tips voor veilig autorijden met migraine

Wanneer je last hebt van migraine en graag met de auto op pad gaat, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Zorg er altijd voor dat je je aanvalsmedicatie bij de hand hebt. Wanneer je gebruikmaakt van tabletten, neem dan ook altijd een flesje water mee.
  • Plan je reis op een moment wanneer jij het minst last hebt van je migraine. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer last in de avonden, anderen juist in de ochtenden.
  • Houd rekening met je triggers. Voor sommige mensen is dat bepaald eten dat je van tevoren beter kunt vermijden of een bepaalde hoeveelheid slaap die nodig is.
  • Neem regelmatig pauzes als je een lange rit voor de boeg hebt. Strek even lekker je benen en rust je hoofd op je hoofdsteun om zo te ontspannen.
  • Zorg dat je je comfortabel voelt in je auto. Zet de ventilatie aan, stel je stoel goed af en zet een zonnebril op tegen het felle licht.

Wat als je onderweg een migraine-aanval krijgt?

Een van de grootste angsten voor mensen met migraine die autorijden is om onderweg een hevige migraine-aanval te krijgen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om te weten wat je moet doen en snel te handelen. Voor je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers.

  1. Probeer zo snel mogelijk te stoppen op een veilige plek, zoals een parkeerplaats of een rustplaats of tankstation langs de weg.
  2. Neem je medicatie in zoals voorgeschreven door je arts.
  3. Maak het jezelf comfortabel en rust uit door bijvoorbeeld je stoel naar achter te kantelen en je ogen even dicht te doen.
  4. Voelt het niet goed om verder te rijden? Bel dan bij twijfel altijd een vriend of familielid om te helpen of wacht totdat de migraine-aanval afneemt, voordat je verder rijdt.


Het is belangrijk om deze stappen niet te snel te willen doen en echt te wachten tot je je weer goed genoeg voelt om veilig verder te rijden.

Alternatieve vervoersopties

Als je erg veel last hebt van migraine en misschien wel meerdere aanvallen op een dag hebt, is het vaak verstandiger om ander vervoer te gebruiken dan je eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer of aan carpoolen met collega’s, vrienden of familie. Het is sowieso altijd slim om een backup-plan te hebben voor dagen waarop je meer last hebt van je migraine en autorijden niet veilig voelt. Veiligheid staat voorop, zowel voor jezelf als voor de weggebruikers om je heen.

Migraine-medicijnen en autorijden

Net zoals bij andere medicijnen, kan ook het gebruik van migraine-medicijnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Zo kun je van sommige medicijnen, zoals sumatriptan, slaperig worden en daardoor minder alert zijn op wat er om je heen gebeurt. Overleg bij twijfel altijd even met je arts of apotheker over de mogelijke bijwerkingen van je medicijnen en wat voor invloed dit heeft op autorijden. In sommige gevallen schrijft je arts alternatieve medicijnen voor, die je rijvaardigheid minder beïnvloeden. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je jezelf en andere weggebruikers niet in gevaar brengt.

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.