sterrenrating-2

Kennisbank

De medicijnrol

Pit Janssen | Apotheker

Apothekersassistente controleert medicijnrol

Een medicijnrol, ook wel een baxter of baxterrol genoemd, kan een uitkomst zijn als je meerdere medicijnen neemt.

De medicijnrol

Een medicijnrol is een rol met zakjes. Voor ieder innamemoment van de dag heeft het een apart zakje. Overzicht behouden over je medicijnen kan ook makkelijk met de medicijnrol. Ondanks dat je geen doosjes meer hebt met informatie, heb je op het zakje precies staan wat je moet weten:

 • Je naam
 • De naam van het medicijn
 • Een omschrijving van het uiterlijk van de verschillende medicijnen
 • De datum en het innametijdstip

Met de medicijnrol is vergissen, vergeten of het bij je houden van losse doosjes en tabletten verleden tijd. De medicijnrol wordt meestal per drie weken geleverd. Na drie weken is de rol op en krijg je weer een nieuwe.

Is een medicijnrol geschikt voor mij?

Een medicijnrol is geschikt voor meerdere mensen. Bijvoorbeeld als je wel eens medicijnen vergeet in te nemen. Of als je het overzicht niet meer hebt. Voor sommige mensen is het door hun aandoening lastig om tabletten uit de strip te drukken. Ook dan is de medicijnrol erg geschikt.

Niet alle medicijnen kunnen in de medicijnrol. Zetpillen, zalven en inhalatiemedicijnen passen er bijvoorbeeld niet in. Ook medicijnen die je niet chronisch, of maar af en toe neemt, kunnen niet in de rol. Gebruik je veel pillen, maar ook een inhalator? Dan kan de inhalator ook apart geleverd worden en kun je soms alsnog in aanmerking komen voor een medicijnrol.

Kosten en vergoedingen medicijnrol

De kosten van de rol verschillen per persoon en per verzekeraar. Jouw huisarts bepaalt of je in aanmerking komt voor een medicijnrol. Als je in aanmerking komt, worden alle kosten vergoed door je verzekeraar. 

Let wel op: net als andere medicijnen gaan de medicijnen in de medicijnrol eerst van je eigen risico af. Het verstrekken van een medicijnrol is duurder dan het verstrekken van medicijnen in doosjes. Dat is belangrijk om te weten als je je eigen risico niet standaard verbruikt.

Wat als mijn dosering of medicijnen wijzigen?

Zoals we al eerder genoemd hebben, krijg je de rol meestal per drie weken. Als je arts in de tussentijd een wijziging doet in je medicijngebruik, is dit natuurlijk niet direct verwerkt in de rol die je al thuis hebt. Dan zijn er meerdere opties. We kunnen je nieuwe medicijn of dosering los opsturen. Ook kan de apotheek je rol soms bijvullen. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de apotheek, omdat dit voor iedereen anders is.

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp maakt jouw leven medicijnen makkelijker. Ook met zelfzorgmedicijnen. Dit is wat we voor je doen:

 • Overzicht van je medicijnen
  In de app kun je handig en veilig al jouw medicijnen invoeren. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
 • Ondersteuning als je jouw medicijnen weleens vergeet in te nemen
  Je kunt in de app wekkers instellen. Ook ingewikkelde innameschema’s kun je met een paar klikken overzichtelijk op een rijtje zetten. Zo vergeet je je (zelfzorg)medicijnen nooit meer.
 • Bezorgservice
  We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Antibioticakuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kan beginnen, als dit gewenst is door je voorschrijver.
 • Herhaalrecepten
  Je herhaalrecepten vragen we op bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor opiumwet recepten.
 • Persoonlijk gesprek
  over je medicijnen Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
  Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
 • Medicatiebeoordeling
  Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kan innemen en samen bespreken we hoe je dit het beste kan inpassen in je dagelijks leven. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
 • Samenwerken met andere zorgverleners
  Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook samen om jou de beste zorg te bieden. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.