sterrenrating-2

Kennisbank

Diabetes type 1

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
vrouw meet haar insuline met een een insulinepen

Je lichaam heeft insuline nodig, maar het is niet in staat om het zelf aan te maken. Ben jij net gediagnosticeerd of ken jij iemand met diabetes type 1 en ben je op zoek naar (aanvullende) informatie over deze aandoening? Bekijk de meest gestelde vragen eens.

Wat is diabetes type 1?

Diabetes mellitus type 1 – ofwel: suikerziekte – is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem cellen aanvalt van het eigen lichaam. In het geval van diabetes type 1 tast het afweersysteem de cellen in de alvleesklier aan. Dat heeft als gevolg dat deze cellen amper nog het hormoon insuline aanmaken.

Wat is insuline?

Insuline wordt in de alvleesklier gemaakt. Het zorgt ervoor dat je lichaamscellen suiker (glucose) uit je bloed halen. Door een tekort aan insuline krijg je teveel glucose in je bloed en dat brengt helaas verschillende klachten met zich mee. Wie diabetes type 1 heeft, moet daarom meerdere keren op een dag insuline spuiten.

Wat zijn de symptomen van diabetes type 1?

Dit zijn veelvoorkomende symptomen van diabetes mellitus type 1:

  • veel dorst hebben
  • veel honger hebben (of juist geen)
  • veel plassen
  • afvallen zonder duidelijke reden
  • zich ziek en beroerd voelen
  • misselijk zijn
  • overgeven
  • wazig zien

Denk jij last te hebben van diabetes type 1? Laat dit testen door de huisarts. Een druppeltje bloed onderzoeken volstaat. De arts verwijst je dan eventueel door naar het ziekenhuis. Regel dit zo snel mogelijk, want hoe sneller de behandeling start, hoe meer problemen je voor bent.

Hoe krijg je diabetes type 1?

Medici zoeken nog naar de precieze oorzaak van diabetes mellitus type 1. Vooralsnog is bekend dat je aanleg voor deze aandoening kunt hebben, ook al komt die verder niet in de familie voor.

Wat als er niet genoeg glucose in het bloed zit?

Als je te weinig glucose in het bloed hebt, krijg je mogelijk last van hypoglykemie, in de volksmond ook wel een ‘hypo’ genoemd. De symptomen van hypoglykemie zijn honger, beven of trillen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen, tintelingen en/of hartkloppingen. Ook stemmingswisselingen komen voor.

Het tegenovergestelde van hypoglykemie is hyperglykemie. De bloedsuikerspiegel is dan te hoog in plaats van te laag. De symptomen die bij een ‘hyper’ horen zijn dorst en een droge tong, slaperigheid of moeheid, veel plassen, hoofdpijn, concentratieproblemen, troebel zien en mogelijk humeurigheid.

Om een hypo of een hyper voor te zijn, moet je geregeld de hoeveelheid glucose in je bloed meten. Daar stem je dan de hoeveelheid insuline en je voedselinname op af. Je let, bijvoorbeeld, op de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt.

Klachten op langere termijn

Wie diabetes type 1 heeft, kan op de langere termijn ook ergere klachten krijgen. Zeker als de aandoening slecht behandeld wordt of onbehandeld blijft. Problemen met de ogen, zenuwen, nieren, tenen en voeten zijn dan ook niet ongewoon bij deze aandoening. Ook kan men hart- en vaatziekten verwachten.

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

Diabetes type 1 is niet het gevolg van een ongezonde leefstijl, al is een gezonde leefstijl wel heel belangrijk voor patiënten. Bij deze vorm van diabetes gaat het eerder om een fout in het afweersysteem. Diabetes type 2, vermoedt men, is vaak (maar niet altijd) een gevolg van een ongezonde leefstijl. Wie overgewicht heeft en te weinig beweegt, loopt meestal eerder risico op diabetes type 2.

Is diabetes type 1 te voorkomen?

Diabetes type 1 is niet te voorkomen, want het gaat hier om een (aangeboren) fout in het afweersysteem. Diabetes type 2 is in sommige gevallen echter wel te voorkomen. Door, onder meer, niet te roken, gezond te eten en voldoende te bewegen.

Kan type 1 diabetes genezen?

Diabetes type 1 is niet te genezen. De wetenschap werkt wel hard aan een oplossing en via, onder andere, het Diabetesfonds zamelt men hiervoor geld in.

Hoe oud worden mensen met diabetes type 1?

Het RIVM heeft onderzoek gedaan onder 45-jarigen met diabetes type 1. Hieruit blijkt dat mensen met diabetes type 1 gemiddeld dertien jaar korter leven dan mensen zonder diabetes type 1.

Is diabetes type 1 erfelijk?

Je kunt een erfelijke aanleg hebben voor diabetes type 1. De kans om deze aandoening te hebben is echter het grootst als een eerstegraads familielid het ook heeft.

Behandeling bij diabetes type 1

  • Voor de behandeling van diabetes type 1 moet je sowieso naar het ziekenhuis. Je krijgt daar hulp en begeleiding van verschillende medisch specialisten, zoals een internist, een een diëtist, een diabetes verpleegkundige en eventueel een medisch psycholoog.
  • Naast begeleiding van medisch specialisten is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden als je diabetes type 1 hebt. Dit betekent: niet roken (of stoppen met roken), gezond eten, voldoende bewegen en (eventueel) afvallen als je overgewicht hebt. Een jaarlijkse griepprik is ook aan te raden, want de griep kan de bloedsuiker ontregelen.
  • Je moet natuurlijk ook dagelijks insuline spuiten. Dit kan met een spuitje of je kunt een insulinepomp dragen. Hoe weet je hoeveel insuline je nodig hebt per dag? Dit en meer leer je van de medisch deskundigen die jou begeleiden. De behandelend arts bepaalt eventueel ook of je voor een insulinepomp in aanmerking komt.

Op zoek naar een betrouwbare apotheek voor je medicijnen?

Als je diabetes type 1 hebt, dan mag je geen dag zonder medicijnen zitten. Schrijf je daarom direct in bij de MedApp apotheek! Wij leveren namelijk gratis, tijdig en discreet alle hulpmiddelen en medicijnen (met gekoeld transport). Maak tegelijkertijd gebruik van onze gratis app, want daar staan veel handige functies in om je leven met medicijnen makkelijker te maken!

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.