sterrenrating-2

Kennisbank

Eigen bijdrage bij medicijnen

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
Vrouw zit op de bank en controleert haar gegevens op de laptop

Een onderdeel van de zorgkosten in Nederland is de eigen bijdrage. Je betaalt dan een gedeelte van de zorgkosten zelf, bijvoorbeeld bij kraamzorg, een kunstgebit of brillenglazen. We krijgen als apotheek vaak vragen over de kosten en vergoeding voor medicijnen. In dit artikel lees je hoe het zit met de eigen bijdrage van medicijnen. 

Eigen bijdrage bij medicijnen

In sommige gevallen moet je over je medicijnen een eigen bijdrage betalen. De overheid stelt vanuit de verzekering een maximale vergoeding vast voor bepaalde medicijnen. Is je medicijn duurder dan dit maximale bedrag? Dan moet je bijbetalen.

Dit komt omdat er vaak verschillende merken van een medicijn bestaan. De verzekeraar vergoedt vaak alleen de goedkoopste variant. Heb jij een ander, duurder medicijnmerk? Dan betaal je een eigen bijdrage voor dat medicijn.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Soms is er verwarring tussen de eigen bijdrage en het eigen risico bij medicijnen. Het eigen risico betaal je altijd. Het wettelijke eigen risico staat op €385. Dit bedrag betaal je dus voor je medicijnen. Als dat bedrag op is, zijn je medicijnen vergoed voor de rest van het jaar. Behalve dus als je ook nog eigen bijdrage betaalt.

Wat is de maximale eigen bijdrage?

De maximale eigen bijdrage is vastgesteld op €250. Dit betekent dat je dus maximaal nog €250 aan eigen bijdrage voor je medicijnen betaalt, per jaar.

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage en eigen risico

Stel, je gebruikt een medicijn dat €1000 per jaar kost. Op het medicijn zit eigen bijdrage, omdat een ander merk van het medicijn goedkoper is en wel helemaal door de verzekeraar wordt vergoed. De verzekeraar vergoedt bij dit medicijn maar €400. De eigen bijdrage zou dan dus €600 zijn, maar (zoals je net hebt gelezen) is de eigen bijdrage maximaal €250. Als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, dan betaal je voor dit medicijn dus: €385 (eigen risico) + €250 (maximale eigen bijdrage) = €635.

Terugbetaling eigen bijdrage door fabrikant

Sommige fabrikanten hebben een terugbetalingsregeling voor de medicijnen. Betaal jij, bijvoorbeeld, de maximale vergoeding van €250? Dan krijg je deze terug via de fabrikant van het medicijn. Je moet dit wel zelf aanvragen bij de fabrikant.

MedApp declareert bij je verzekeraar

De MedApp apotheek bezorgt je chronische medicijnen gratis bij je thuis en declareert de kosten direct bij je verzekeraar. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Wil je zelf ervaren hoe we je leven met medicijnen makkelijker maken? Download de gratis app of laat je gegevens achter. Dan bellen we je om je meer informatie te geven en eventuele vragen te beantwoorden.

MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.