sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Eigen risico vs. eigen bijdrage bij ADHD-medicatie: Wat is het verschil?

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand die leest over eigen risico en eigen bijdrage bij ADHD-medicatie in het 'Eigen risico vs. eigen bijdrage bij ADHD-medicatie: Wat is het verschil?' artikel.

Het kan verwarrend zijn om het verschil te begrijpen tussen het eigen risico en de eigen bijdrage bij ADHD-medicatie. In dit artikel leggen we uit wat ze betekenen en wat dit voor jouw portemonnee betekent. Lees verder om te ontdekken hoe het eigen risico en de eigen bijdrage werken bij ADHD-medicatie en wat dit betekent voor jouw portemonnee.

Eigen risico

Het eigen risico is een vastgesteld bedrag dat je jaarlijks betaalt voordat je zorgverzekering kosten begint te vergoeden. De eerste 385 euro van de zorg die je ontvangt moet je zelf betalen. Dit bedrag staat vast en dit moet je verplicht betalen. Daarna betaalt de zorgverzekeraar de rest van je zorgkosten. Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dan wordt de maandelijkse premie goedkoper. Je kunt je eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro. Als je chronische of dure medicijnen gebruikt, is het vaak voordeliger om je eigen risico zo laag mogelijk te houden. Het eigen risico geldt voor alle zorgkosten die je maakt. Sommige kosten vallen buiten het eigen risico, zoals de huisarts.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is het bedrag dat je zelf betaalt voor specifieke zorgkosten, bovenop het eigen risico. Voor sommige ADHD-medicijnen betaal je zo’n eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor medicijnen is maximaal 250 euro. Dit betekent dat je een deel van de kosten van deze medicijnen zelf moet betalen, zelfs nadat je het eigen risico hebt voldaan.

Een eigen bijdrage zit vaak op medicijnen waarvan een goedkopere variant (met dezelfde werkzame stof) van beschikbaar is. De goedkopere variant wordt wel volledig vergoed door de zorgverzekering. 

Voor sommige van deze medicijnen geldt een terugbetalingsregeling vanuit de fabrikant.

ADHD-medicatie en kosten

Bij ADHD-medicatie wordt het kortwerkende medicijn methylfenidaat (zoals Ritalin) volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Echter, voor langwerkende medicatie zoals Concerta, Straterra en Medikinet, betaal je een eigen bijdrage. Deze medicijnen worden vergoed tot het tarief van Ritalin, en het resterende bedrag is voor eigen rekening. Bij Tentin, Elvanse en Intuniv is sprake van een terugbetalingsregeling.

Samenloop van eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn dus twee aparte kosten. Je begint met het betalen van je eigen risico totdat het is voldaan en daarnaast kunnen er nog eigen bijdragekosten zijn voor specifieke medicijnen. 

Rekenvoorbeeld: stel, je gebruikt een medicijn dat €1000 per jaar kost. Op het medicijn zit eigen bijdrage, omdat een ander merk van het medicijn goedkoper is en wel helemaal door de verzekeraar wordt vergoed. De verzekeraar vergoedt bij dit medicijn maar €400. De eigen bijdrage zou dan dus €600 zijn, maar (zoals je net hebt gelezen) is de eigen bijdrage maximaal €250. Als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, dan betaal je voor dit medicijn dus: €385 (eigen risico) + €250 (maximale eigen bijdrage) = €635.

Andere artikelen over vergoedingen van ADHD-medicatie
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen