sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Kosten en vergoeding van ADHD-medicatie

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand die leest over kosten en vergoeding van ADHD-medicatie in het 'Kosten en vergoeding van ADHD-medicatie' artikel.

Is het voor jou soms ook zo’n doolhof om de juiste informatie over de kosten en vergoeding van ADHD-medicatie te vinden? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel geven we een overzicht van de vergoedingen van ADHD-medicijnen.

Basisverzekering

Het kortwerkende ADHD-medicijn methylfenidaat, zoals Ritalin, wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Iedereen in Nederland heeft verplicht zo’n basisverzekering. Maar voor langwerkende medicatie zoals Concerta, Straterra en Medikinet betaal je een eigen bijdrage. Deze medicijnen worden vergoed tot het tarief van Ritalin. Het resterende bedrag is voor eigen rekening.

Aanvullende verzekering

Als je niet al jouw medicijnen vergoed krijgt uit de basisverzekering, kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Veel zorgverzekeraars bieden namelijk vergoedingen voor ADHD-medicijnen vanuit een aanvullende verzekering. Let op dat dit per verzekeraar verschilt en dat ze soms ook maar een deel van de eigen bijdrage vergoeden. Bij sommige verzekeraars heb je een brief van je psychiater nodig om van deze extra vergoeding gebruik te maken.

Terugbetaalregeling

Voor sommige ADHD-medicijnen bestaan er terugbetaalregelingen, namelijk voor Tentin, Intuniv en Elvanse. De fabrikanten van deze medicijnen geven jou je eigen bijdrage van maximaal 250 euro terug. Je declareert de gemaakte kosten voor Tentin bij HEVO Consult. Voor Elvanse kun je je eigen bijdrage terugvragen bij Terugbetaalregeling.nl (TBR Nederland). 

Lees meer over de terugbetaalregeling van ADHD-medicatie via dit artikel.

Hulp bij het terugvragen van de eigen bijdrage

Als apotheek gespecialiseerd in ADHD, kunnen we je goed helpen bij het terugvragen van je eigen bijdrage. We weten precies waar je op moet letten en zijn goed bereikbaar, ook buiten reguliere kantooruren. Interesse? Schrijf je dan snel in bij de MedApp apotheek of neem contact met ons op.

Samenvattend

Je basisverzekering vergoedt alleen het goedkoopste merk van alle ADHD-medicatie met dezelfde werkzame stof. Bij duurdere merken vergoedt de verzekering alleen tot het bedrag van het goedkope merk. De rest moet je zelf betalen, dat noemen we een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is maximaal 250 euro. Voor de merken Tentin en Elvanse bestaat er een terugbetaalregeling vanuit de fabrikant. Dat betekent dat zij de 250 euro die je zelf betaald hebt, vergoeden. De gemaakte kosten kun je terugvragen bij HEVO Consult of TBR Nederland.

Andere artikelen over vergoedingen van ADHD-medicatie
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen