sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Terugbetaalregeling bij ADHD-medicatie

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand die leest over de terugbetaalregeling van ADHD-medicatie in het 'Terugbetaalregeling bij ADHD-medicatie' artikel.

Als gebruiker van dexamfetamine in Nederland zit je waarschijnlijk met veel vragen over de terugbetaalregeling en vergoedingen voor deze ADHD-medicatie. In dit artikel behandelen we veelgestelde vragen en bieden we antwoorden met betrekking tot de kosten, eigen bijdrage, eigen risico en de specifieke regelingen voor Tentin, Elvanse en Intuniv. Lees verder om meer inzicht te krijgen in de vergoedingen van dexamfetamine.

Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico ADHD-medicatie?

De eigen bijdrage is het bedrag dat je zelf moet betalen voor een bepaald medicijn. Sinds 2020 betaal je maximaal €250,- eigen bijdrage voor medicijnen. Voor ADHD-medicijnen zijn er soms eigen bijdragen van toepassing, afhankelijk van het medicijn. Naast de eigen bijdrage is er altijd een vergoedingsdeel vanuit de basisverzekering voor ADHD-medicatie die onder het Geneesmiddelenvergoedingssysteem vallen.

Het eigen risico is een bedrag van minimaal €385,-. De zorg die je krijgt betaal je dus, tot je eigen risico op is, zelf. Daarna vergoedt de verzekeraar de kosten.

Opmerking: Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Hoe werkt de terugbetalingsregeling van Tentin?

De terugbetalingsregeling voor Tentin wordt uitgevoerd door HEVO Consult. Als je Tentin gedurende het hele jaar gebruikt, krijg je via deze regeling de volledige eigen bijdrage van €250,- terug, ongeacht je zorgverzekering. 

Stappenplan:

 1. Je arts schrijft een recept voor Tentin voor en je laat dit recept bij de apotheek afleveren.
 2. De apotheek verstrekt je de benodigde hoeveelheid Tentin. Vraag je apotheek om het declaratieformulier dat je moet invullen.
 3. Op het declaratieformulier vul je je persoonlijke gegevens in, samen met de gegevens van het voorgeschreven geneesmiddel (Tentin). Het formulier bevat ook een ruimte voor het etiket van de geleverde medicatie, dat je zelf moet toevoegen.
 4. Je stuurt het ingevulde declaratieformulier, samen met het etiket van de medicatie, naar HEVO Consult, de instantie die de terugbetalingsregeling voor Tentin uitvoert.
 5. HEVO Consult verwerkt je declaratie en vergoedt de eigen bijdrage van €250,-. Een bedrag van €20,- per doosje van 5mg, €40,- per doosje van 10mg en €80,- per doosje van 20mg wordt als vergoeding toegekend.
 6. Je ontvangt het bedrag op je bankrekening of via een andere betalingsmethode, afhankelijk van de afspraken met HEVO Consult.
 7. Het bedrag dat je ontvangt, kun je gebruiken om de eigen bijdrage van Tentin te compenseren.

Let op: dit is een algemeen voorbeeld. Misschien is jouw situatie anders en gelden er daarom ook andere regels. Raadpleeg daarvoor de richtlijnen van HEVO consult.

Hoe werkt de terugbetalingsregeling van Elvanse?

De TerugBetaalRegeling voor Elvanse wordt uitgevoerd door TBR Nederland. Via deze webpagina van TBR Nederland declareer je de kosten van de eigen bijdrage.

Stappenplan:

 1. Je arts schrijft een recept voor Elvanse voor en geeft je een origineel declaratie-overzicht van je zorgverzekeraar. Dit overzicht bevat jouw naam, de naam van het geneesmiddel (Elvanse), de uitgiftedatum en het bedrag van de eigen bijdrage.
 2. Je logt in op de website van je zorgverzekeraar met je DigiD en zoekt het declaratieoverzicht op met de benodigde gegevens. Op deze webpagina van TBR Nederland vind je gedetailleerde informatie over waar je het declaratieoverzicht kunt vinden en hoe het eruit moet zien.
 3. Je vult het online declaratieformulier in op de website van TBR Nederland en voegt het declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar toe.
 4. TBR Nederland verwerkt je declaratie en vergoedt het bedrag van de eigen bijdrage per doosje Elvanse binnen 15 dagen.
 5. Je ontvangt het bedrag op je bankrekening of via een andere betalingsmethode, afhankelijk van de afspraken met TBR Nederland.
 6. Het bedrag dat je ontvangt, kun je gebruiken om de eigen bijdrage van Tentin te compenseren.

Let op: dit is een algemeen voorbeeld. Misschien is jouw situatie anders en gelden er daarom ook andere regels. Raadpleeg daarvoor de richtlijnen van TBR Nederland.

Hoe werkt de terugbetalingsregeling van Intuniv?

Voor Intuniv geldt ook een terugbetalingsregeling. Deze wordt uitgevoerd door TBR Nederland. Via hun website kun je de kosten van de eigen bijdrage declareren. 

De terugbetaalregeling van intuniv geldt alleen voor mensen van 6 tot en met 17 jaar voor de behandeling van adhd, waarvoor stimulerende middelen niet geschikt zijn, niet goed verdragen worden of waarvan is aangetoond dat zij niet effectief zijn. Stappenplan:

 1. Je arts schrijft een recept voor Intuniv voor en je ontvangt een declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar waarop de eigen bijdrage van Intuniv vermeld staat.
 2. Je logt in op de website van je zorgverzekeraar met je DigiD en zoekt naar het declaratieoverzicht waarop de kosten van de eigen bijdrage van Intuniv staan. Op deze webpagina van TBR Nederland vind je gedetailleerde informatie over waar je het declaratieoverzicht kunt vinden en hoe het eruit moet zien.
 3. Je gaat naar deze webpagina van TBR Nederland en volgt de instructies voor het indienen van de online declaratie. Je moet het declaratieoverzicht uploaden als bewijs van de gemaakte kosten.
 4. TBR Nederland verwerkt je online declaratie en vergoedt de eigen bijdrage voor Intuniv, tot het maximale bedrag dat is vastgesteld voor de terugbetalingsregeling binnen 15 dagen.
 5. Je ontvangt het vergoede bedrag rechtstreeks op je bankrekening of via een andere betalingsmethode, zoals afgesproken met TBR Nederland.
 6. Het vergoede bedrag kun je gebruiken om de eigen bijdrage voor Intuniv te compenseren.

Nogmaals, het is belangrijk om de meest recente informatie en instructies van TBR Nederland te raadplegen voor specifieke details over de online declaratieprocedure en de exacte richtlijnen van de terugbetalingsregeling voor Intuniv.

Hoe werkt de terugbetalingsregeling van dexamfetamine DMB?

Ook voor dexamfetamine DMB geldt een terugbetalingsregeling. Deze wordt uitgevoerd door HEVO Consult. Via hun website kun je checken of je hiervoor in aanmerking komt en de kosten van de eigen bijdrage declareren. 

Stappenplan:

 1. Je arts schrijft een recept voor dexamfetamine voor en je laat dit recept bij de apotheek afleveren.
 2. De apotheek verstrekt je de benodigde hoeveelheid dexamfetamine. Vraag je apotheek om het declaratieformulier dat je moet invullen.
 3. Op het declaratieformulier vul je je persoonlijke gegevens in, samen met de gegevens van het voorgeschreven geneesmiddel (dexamfetamine). Het formulier bevat ook een ruimte voor het etiket van de geleverde medicatie, dat de apotheker toevoegt.
 4. Je dient het ingevulde declaratieformulier, samen met het etiket van de medicatie, in bij HEVO Consult. Dit kan op verschillende manieren.
 5. HEVO Consult verwerkt je declaratie en vergoedt de eigen bijdrage van €250,-. Een bedrag van €20,- per doosje van 30 tabletten wordt als vergoeding toegekend.
 6. Je ontvangt het bedrag op je bankrekening of via een andere betalingsmethode, afhankelijk van de afspraken met HEVO Consult.
 7. Het bedrag dat je ontvangt, kun je gebruiken om de eigen bijdrage van dexamfetamine te compenseren.

Let op: dit is een algemeen voorbeeld. Misschien is jouw situatie anders en gelden er daarom ook andere regels. Raadpleeg daarvoor de richtlijnen van HEVO consult.

Kom ik in aanmerking voor de terugbetaalregeling bij ADHD-medicatie?

Wil jij weten of je in aanmerking komt om tot wel €250 per jaar terug te krijgen voor je ADHD-medicatie? Doe de test!

Andere artikelen over vergoedingen van ADHD-medicatie
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen