sterrenrating-2

Kennisbank

Het bewaren van je medicijnen

Pit Janssen | Apotheker

Man bekijkt aandachtig zijn medicijnpotje

Veel mensen bewaren medicijnen in een keuken- of badkamerkastje. Maar wat is nu de beste plaats om je medicijnen te bewaren? We geven je graag wat tips.

Droog en koel

Medicijnen kun je het beste droog en koel bewaren. Op de verpakking en in de bijsluiter staat hoe je jouw medicijn moet bewaren. Ontbreekt deze informatie? Dan kun je je medicijn bij kamertemperatuur en buiten de zon bewaren.

Zonlicht

Zonlicht kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Leg ze daarom niet in de vensterbank of een andere zonnige plaats.

De badkamer

Je kunt je medicijnen beter niet in de badkamer bewaren. Dit is vaak een vochtige, warme plek. Dit kan zowel de werking als de houdbaarheid beïnvloeden. Leg ze liever in een keukenkastje of op de slaapkamer.

Gekoelde medicijnen

Sommige medicijnen moet je gekoeld bewaren. Bijvoorbeeld oogdruppels, klysma-medicijnen en insuline. Deze kun je in de koelkast plaatsen. Je moet wel opletten dat de medicijnen niet bevriezen. Plaats ze op de onderste plank of in de groentenlade, dit zijn koudere plaatsen in de koelkast. Het beste kun je ze in het midden plaatsen. Dit is ook verstandiger dan onder het vriesvak.

Hoe bewaar je medicijnen bij een hittegolf?

Extreme warmte kan de samenstelling van een medicijn veranderen. Het is mogelijk dat vloeistoffen verdampen of pillen smelten. Dat maakt het medicijn minder veilig en kan schadelijk worden voor de gezondheid. Met warm weer is het dus extra belangrijk dat je je medicijnen donker, droog en onder de 25°C bewaart. Zo blijven bij een hittegolf medicijnen zonder speciaal bewaaradvies goed. Bevat je medicijn wel een bewaaradvies? Volg deze dan op.

Kinderen

Medicijnen kunnen er soms uitzien als snoepjes voor kinderen. Kinderen kunnen ernstig ziek worden als ze per ongeluk medicijnen innemen. Je kunt de medicijnen in een kast met een slot plaatsen, of een doos aanschaffen met een kinderslot. Zo kunnen kinderen niet per ongeluk jouw medicijnen innemen. Is dit onverhoopt toch gebeurd? Schakel direct je apotheker of huisarts in.

Onderweg

Zoals we al eerder benoemd hebben, mogen medicijnen niet te warm of te koud worden, ook niet onderweg.

Vliegen

Als je gaat vliegen, kun je je medicijnen beter niet in je koffer doen. Doe ze liever in je handbagage en neem doe ze in de originele verpakking. Zo kun je altijd aantonen dat het jouw medicijnen zijn en worden ze niet voor drugs aangezien in je koffer. Wil je meer lezen over vakantie en medicijnen meenemen? Bekijk dan onze vakantiechecklist voor je medicijnen.

Met de auto

Ga je erop uit met de auto? Zorg dan dat je je medicijnen in een tasje meeneemt. In je broekzak kunnen ze erg warm worden door je lichaamstemperatuur. Laat je medicijnen niet in de auto liggen, op een warme dag kan het hier heel warm worden.

Gekoelde medicijnen

Gekoelde medicijnen kun je in een koeltasje doen. Als ze direct uit de koelkast komen, blijven ze tot 5 uur koel. Je kunt ook een koelelement toevoegen, maar let wel op dat de medicijnen niet kunnen bevriezen. Als je twijfelt, kun altijd contact opnemen met je apotheker.

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp maakt jouw leven medicijnen makkelijker. Ook met zelfzorgmedicijnen. Dit is wat we voor je doen:

 • Overzicht van je medicijnen
  In de app kun je handig en veilig al jouw medicijnen invoeren. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
 • Ondersteuning als je jouw medicijnen weleens vergeet in te nemen
  Je kunt in de app wekkers instellen. Ook ingewikkelde innameschema’s kun je met een paar klikken overzichtelijk op een rijtje zetten. Zo vergeet je je (zelfzorg)medicijnen nooit meer.
 • Bezorgservice
  We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Antibioticakuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kan beginnen, als dit gewenst is door je voorschrijver.
 • Herhaalrecepten
  Je herhaalrecepten vragen we op bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor opiumwet recepten.
 • Persoonlijk gesprek
  over je medicijnen Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
  Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
 • Medicatiebeoordeling
  Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kan innemen en samen bespreken we hoe je dit het beste kan inpassen in je dagelijks leven. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
 • Samenwerken met andere zorgverleners
  Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook samen om jou de beste zorg te bieden. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.