sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Hiv-medicatie meenemen op reis

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een handbagage controle in het 'Hiv-medicatie meenemen op reis' artikel.

Als je met hiv op reis gaat, is het extra belangrijk om je goed voor te bereiden vanwege de specifieke zorg en aandacht die je nodig hebt met betrekking tot je hiv-medicatie, tijdzones en het vermijden van situaties waarin je je pillen kwijtraakt. Hier vind je handige tips om ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt.

8 tips voor hiv-medicatie op reis

  1. Neem altijd voldoende medicatie mee
    Stop je medicijnen altijd in de handbagage, dan heb je geen last van ontbrekende medicatie als je reis extreme vertraging heeft of je bagage kwijt is. Zorg ervoor dat je een ruime hoeveelheid medicatie meeneemt, vooral als je reis langer duurt of als er een kans bestaat dat je je pillen kwijtraakt.
  1. Overweeg een medische verklaring
    Hoewel een medische verklaring voor hiv-medicatie niet verplicht is, kan het handig zijn om er een bij je te hebben. Dit document kan van pas komen bij douanecontroles of wanneer je reis niet verloopt zoals gepland. Overleg met je hiv-consulent of het raadzaam is om een medische verklaring aan te vragen.
  1. Sla het nummer (van de alarmcentrale) van je verzekeraar op
    Kom je zonder hiv-medicatie te zitten, regel dan zo snel mogelijk nieuwe medicijnen. Onderbreking van de behandeling vergroot het risico op resistentie. Het is meestal sneller om hiv-remmers lokaal te verkrijgen dan ze uit Nederland te laten komen. Zorg dus voor een goede verzekering voor medische kosten in het buitenland en neem contact op met je verzekeraar. Zij helpen je met het regelen van een recept en informeren je waar je de medicijnen kunt krijgen. Let op: de merknaam van je hiv-medicatie kan verschillen in het buitenland. De werkzame stof blijft echter hetzelfde.
  1. Medicatieschema aanpassen bij tijdsverschillen
    Bij kleine tijdsverschillen kun je dezelfde innamemomenten aanhouden als in Nederland, maar dan op de lokale tijd. Bij grote tijdsverschillen is het raadzaam om in overleg met je hiv-consulent of hiv-behandelaar, je medicatieschema in stappen aan te passen. De specifieke aanpassingen van het medicatieschema kunnen namelijk variëren per combinatie van medicatie. Lees meer informatie over het aanpassen van innamemomenten in het artikel hiv-medicatie en tijdsverschil.
  1. Advies bij het bewaren van medicatie in warme landen
    Als je naar een zeer warm land reist, neem dan contact op met één van MedApps hiv-gespecialiseerde apothekers of vraag advies aan je hiv-consulent over het bewaren van je medicijnen. Hoge temperaturen van boven de 30 graden kunnen invloed hebben op de kwaliteit en effectiviteit van bepaalde hiv-remmers, terwijl de meeste hiv-medicatie niet in de koelkast mag.
  1. Zorg voor een medisch paspoort
    Vraag je apotheker of arts om een overzicht van alle medicatie die je gebruikt, ook wel bekend als een ‘medicijnpaspoort’. Dit kan van pas komen bij douanecontroles en als je nieuwe medicatie nodig hebt tijdens je verblijf in het buitenland. Het medisch paspoort is verkrijgbaar bij je apotheek.
  1. Verzekering en zorgkosten
    Kijk op welke wijze je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Heb je een Europese dekking of wereldwijde dekking? Voor reizen binnen Europa kun je de EHIC (European Health Insurance Card) gebruiken, die je gratis kunt aanvragen via je zorgverzekeraar. Voor reizen buiten Europa is het raadzaam om een Engelstalige verklaring aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Hierin moet staan hoe je verzekerd bent voor zorgkosten in het buitenland. Het kan tot wel twee weken duren voordat je deze verklaring in huis hebt.
  1. Onmisbare items
    Vergeet naast je hiv-remmers niet om andere medicatie mee te nemen die je mogelijk gebruikt. Neem ook loperamide tegen reizigersdiarree, een medische verklaring van je internist, een overzicht van je medicatie en doseringen, en contactgegevens van je verzekeraar mee.
Andere artikelen over reizen met hiv
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.