sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Reisvaccinaties en malaria als hiv-er

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een man die gevaccineerd wordt in het 'Reisvaccinaties en malaria als hiv-er' artikel.

Bij het plannen van een reis moet je met veel dingen rekening houden als je hiv-positief bent. Als je malaria-pillen of reisvaccinaties nodig hebt en hiv hebt, hou dan rekening met deze punten:

3 belangrijke punten

  1. Informeer de vaccinatiepoli over je hiv-status
    Zorg ervoor dat je de medewerkers van de reisvaccinatiekliniek op de hoogte brengt van je hiv-status. Zij zijn bekend met de richtlijnen en kunnen je specifiek advies geven voor jouw situatie. Maak daarom minstens zes weken voor vertrek een afspraak bij de reisvaccinatiekliniek voor advies op maat.
  2. Reisvaccinaties
    Bij mensen met hiv zijn bepaalde vaccins minder effectief, afhankelijk van je immuunsysteem en het aantal CD4-cellen in je lichaam. Als je immuunsysteem is verzwakt, is soms een extra dosis van het vaccin nodig. Het gele koorst-vaccin wordt in sommige situaties zelfs helemaal afgeraden. Het is handig om je meest recente laboratoriumuitslag met het aantal CD4-cellen mee te nemen naar de reisvaccinatiekliniek. In Nederland worden de meeste mensen met hiv goed behandeld en hebben zij een goede immuunrespons, waardoor ze in staat zijn om alle vaccinaties te ontvangen. Toch is het belangrijk om dit op tijd te controleren, voordat je vertrekt.
  3. Malaria
    Er kunnen interacties optreden tussen je hiv-medicatie en de medicatie voor de behandeling van malaria. De reisvaccinatiekliniek controleert dit en zal extra nadruk leggen op het voorkomen van malaria, zelfs als je naar een gebied reist met een laag risico. In dat geval krijg je het advies om preventieve malariapillen te gebruiken. Als er geen interactie is tussen je hiv-medicatie en de behandeling voor malaria, geldt hetzelfde advies als voor andere reizigers. Als je naar een hoogrisicogebied gaat, wordt het altijd aanbevolen om preventieve malariapillen te gebruiken.

Neem voor meer informatie over reisvaccinaties en malaria contact op met de reisvaccinatiekliniek. Of vraag informatie op bij je hiv-behandelaar of -consulent.

Andere artikelen over reizen met hiv
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.