sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Leven met epilepsie: 5 tips

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een persoon met epilepsie die op haar bank van een kop thee geniet in het 'leven met epilepsie: 5 tips' artikel.

Als je epilepsie hebt, kom je voor heel wat uitdagingen te staan in het dagelijks leven. Zo zijn zelfstandig autorijden en in bad gaan voor iemand met epilepsie niet vanzelfsprekend, en moet je chronisch aan de medicijnen. Gelukkig zijn er heel wat manieren om de uitdagingen die deze aandoening met zich meebrengt draagzamer te maken. In dit artikel geven we je 5 tips waar jij mee vooruit kunt. Benieuwd naar welke tips dat zijn? Lees dan snel verder!

Tip 1: Beheer je medicijnen

Het is belangrijk om je medicijnen consistent in te nemen. Gebruik de slimme app van MedApp om makkelijk je voorraad en medicatieschema bij te houden, en stel medicijnwekkers in om nooit meer je medicijnen te vergeten. Bespreek eventuele bijwerkingen met je arts om de behandeling daarop aan te passen.

In de app vind je ook een medisch dagboek waarin je bijvoorbeeld je triggers bij kunt houden! Dit kan jou enorm helpen om aanvallen te voorkomen.

Tip 2: Plan je dagen vooruit

Een dagelijkse routine kan helpen aanvallen te verminderen. Probeer op vaste tijden te eten, slapen en medicijnen in te nemen. Dit helpt je lichaam en geest in balans te houden. Luister naar je lichaam en neem voldoende rust wanneer dat nodig is.

Tip 3: Communiceer met je omgeving

Open communicatie met vrienden, familie en collega’s is erg belangrijk. Vertel ze over je epilepsie en leg uit hoe ze kunnen helpen. Dit zorgt voor meer begrip en vermindert mogelijke vooroordelen. Wanneer de mensen om je heen hiervan op de hoogte zijn, zul jij je ook veiliger voelen. 

Tip 4: Zorg voor een veilig gevoel

Creëer een veilige omgeving thuis en op het werk. Zorg ervoor dat mensen in je omgeving weten hoe ze moeten handelen tijdens een aanval. Wees altijd voorbereid met een noodplan (en noodmedicatie) en deel dit met anderen. Denk ook aan een medische armband waar informatie over jouw epilepsie op staat om hulpverleners snel te informeren. 

Tip 5: Let op je mentale gezondheid

Zorg goed voor je emotionele welzijn. Zoek steun bij vrienden, familie of een professional. Stress en angst kunnen aanvallen veroorzaken, dus het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. Overweeg ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie om je mentale gezondheid te verbeteren.

Tip 6: Stap over naar de MedApp apotheek

Merkwisselingen van medicijnen zijn een groot probleem voor mensen met epilepsie. Je kunt namelijk niet zonder gevolgen overstappen op een ander merk. Bij MedApp houden we extra rekening met jouw merkvoorkeur en geven we je nooit zomaar een ander merk. Dat geeft vertrouwen. Schrijf je in en ervaar het zelf.

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.