sterrenrating-2

Kennisbank

Medicijnen en zwanger worden

Iske

Farmaceutisch contentspecialist

Als je zwanger wilt worden en medicijnen gebruikt, moet je goed opletten. Bepaalde medicijnen hebben namelijk invloed op je vruchtbaarheid. Of een medicijn veroorzaakt problemen tijdens de zwangerschap. Bereid jezelf daarom goed voor! Bij voorkeur zelfs ruim voordat je een kind wilt krijgen.

Bespreek eerst je medicijnen met je huisarts of apotheek

Je wilt zwanger worden, maar je gebruikt medicijnen. Het is dan belangrijk dat je eerst een gesprek aangaat met je huisarts of apotheek. Heeft een bepaald medicijn een nadelige invloed op de verwekking? En op de zwangerschap? Zo ja, mag je dan een ander medicijn gebruiken? Artsen en apothekers weten dit het beste. Zij bepalen dan of je medicatie moet worden aangepast.

Medicijnen en zwanger worden: wat zijn de risico’s?

Bepaalde medicijnen hebben invloed op de vruchtbaarheid. Het duurt dan langer voor je zwanger wordt. Er zijn ook medicijnen die het risico verhogen op een aangeboren afwijking bij je kindje. Des te belangrijker is het dat je:

  • altijd eerst informeert bij je huisarts of apotheker.
  • altijd de bijsluiters leest van je medicijnen.

Mag ik zelfzorgmedicijnen gebruiken als ik zwanger wil worden?

Medicijnen zonder recept zijn soms net zo schadelijk als medicijnen met recept. Lees daarom altijd de bijsluiter van een medisch product. Twijfel je over de invloed van een product op je zwangerschap? Informeer bij je apotheek of je een product alsnog mag gebruiken.

Mag ik zomaar stoppen met mijn medicijnen als ik zwanger wil worden?

Stop nooit zomaar met je medicijnen, want je hebt ze natuurlijk niet voor niets. Zeker als je medicijnen gebruikt voor epilepsie, is het geen goed idee om zomaar te stoppen met je medicatie. Overleg daarom altijd eerst met een arts of apotheker.

Houd rekening met wanneer je precies moet stoppen

Met bepaalde medicijnen moet je ruim van tevoren stoppen als je zwanger wilt worden. Wie medicijnen heeft gehad voor de behandeling van kanker moet zelfs een paar jaar van tevoren stoppen. Bepaalde medicijnen werken namelijk nog lang door in je lichaam, ook al ben je al even gestopt. Houd er ook rekening mee dat sommige soorten medicijnen in de moedermelk terecht kunnen komen als je borstvoeding geeft.

Ben je een man en heb je een kinderwens?

Ook het medicijngebruik van mannen kan invloed hebben op de verwekking van een kind. Gebruik je als man medicatie en probeer je een kind te verwekken bij je partner? Houd er rekening mee dat bepaalde medicijnen je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Raadpleeg daarom ook altijd eerst een arts of apotheker voor je met een medicijn stopt of als je juist nog met een medicijn moet beginnen.

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.