sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Migraine en reizen: Tips voor comfort onderweg

Pit Janssen | Apotheker

Vrouw op vliegveld

Reizen is altijd een spannend avontuur. Je gaat nieuwe ervaringen opdoen en mooie nieuwe herinneringen maken. Wanneer je gaat reizen en last hebt van migraine, is reizen nog net even iets spannender. Plotselinge migraine-aanvallen kunnen je reis enorm beïnvloeden. Dit kan erg veel invloed hebben op je reiservaring. Maar laat migraine je zeker niet tegenhouden om de wereld te ontdekken! Met de juiste voorbereiding kan je ook mét migraine comfortabel reizen. In dit artikel geven we je een paar nuttige tips voor comfort onderweg.

1. Plan je reis

Een goede planning maken is erg belangrijk. Dit begint al bij de route van de reis naar je eindbestemming. Zorg dat je onderweg genoeg tussenstops maakt zodat je even kan ontspannen en herstellen voordat je weer verder reist. Dit is vooral heel belangrijk als je zelf autorijdt. Voorkom in dat geval dat je lange stukken moet rijden zonder dat je ergens kan stoppen. 

2. Neem je medicijnen mee

Vergeet niet om je migraine-medicijnen mee te nemen wanneer je op reis gaat. Zorg dat je deze altijd bij de hand hebt zodat je niet lang hoeft te zoeken wanneer je je migraine op voelt komen. Wanneer je gebruik maakt van migraine-medicijnen in de vorm van pillen, neem dan ook altijd een flesje water mee. Daarnaast is het ook altijd handig om basisgeneesmiddelen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers (zoals paracetamol), anti-misselijkheidsmedicijnen en medicijnen tegen maagklachten. Op deze manier kan je snel je klachten verlichten.

3. Eten en drinken

Zorg dat je tijdens je reis gezond eet en genoeg water drinkt. Vermijd eten en drinken dat migraine kan triggeren, zoals chocolade, kaas, cafeïne en alcohol. Dit ligt natuurlijk voor iedereen anders, dus houd rekening met jouw persoonlijke triggers. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt kan het migraine uitlokken.

4. Bescherm jezelf tegen licht en geluid

Ook fel licht en hard geluid kunnen triggers zijn voor migraine-aanvallen. Draag een zonnebril tegen te fel licht en gebruik oordopjes of een koptelefoon tegen te hard geluid.Dit is bijvoorbeeld belangrijk op drukke vliegvelden en treinstations.

5. Neem pauzes en ontspan

Naast dat het belangrijk is om pauzes te nemen tijdens de reis naar je bestemming toe, is het ook belangrijk om tijdens je verblijf genoeg uit te rusten. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling in de frisse lucht of mediteer een paar minuten. Zo kan je je migraine-aanvallen voorkomen.

6. Reis samen

Een andere tip is om niet alleen te reizen, maar met een vriend, familielid of andere reisgenoot. Het liefst iemand die weet dat je last hebt van migraine en daar dus rekening mee houdt, je ondersteund en geruststelt tijdens de reis. Je reisgenoot kan je bijvoorbeeld ook helpen met je bagage, zorgen voor een rustige omgeving en in geval van nood hulp bieden.

7. Houd een migraine-dagboek bij

Ten slotte kan het waardevol zijn om jouw triggers en patronen van migraine op te schrijven Zo herken en voorkom je ze makkelijker. In de app van MedApp hou je makkelijk een medisch dagboek bij, waarin je triggers, symptomen, bijwerkingen en andere informatie kwijt kan. Dit kan je in de toekomst helpen tijdens het plannen van je volgende reis.

Vergeet niet dat iedereen anders is, dus pas deze tips aan op je persoonlijke behoeften en ervaringen. Overleg daarom altijd even met je huisarts of neuroloog voordat je op reis gaat. Zij kunnen je goed advies geven over welke medicatie beter werken op reis.

Migraine mag je niet tegenhouden om te genieten van reizen!

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.