sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Omgaan met Migraine

Pit Janssen | Apotheker

Vrouw met migraine in bed met handen op hoofd

Migraine is geen gewone hoofdpijn. Het is een ingewikkelde aandoening die jou het dagelijks leven lastiger maakt. Migraine veroorzaakt hevige hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Een migraine-aanval gaat vaak samen met symptomen als misselijkheid, gevoeligheid voor fel licht en geluid en soms ook visuele problemen. Er zijn verschillende soorten migraine, zoals chronische migraine en menstruele migraine. In dit artikel geven we je onder andere tips voor het omgaan met migraine.

Waar lopen mensen met migraine tegenaan?​

Als je migraine hebt loop je in het dagelijks leven tegen een hoop obstakels aan die niet iedereen begrijpt. Vooral je sociale leven lijdt vaak onder deze aandoening. Veel mensen met migraine…

  • zeggen sociale activiteiten af doordat zij zich slecht voelen en op bed liggen.
  • voelen zich bezwaard naar mensen om hen heen, omdat ze bang zijn niet aan iedereens verwachting te kunnen voldoen.
  • voelen zich eenzaam en hebben de behoefte om lotgenoten te ontmoeten.
  • zijn bang om te maken te krijgen met een burn-out.
  • voelen zich vaak onzeker, omdat ze nooit weten wanneer de migraine-aanval begint.

Ook activiteiten als autorijden en reizen zijn een stuk lastiger als je last hebt van migraine. Daarnaast zitten er ook verschillen tussen mannen en vrouwen met migraine. De combinatie van zwangerschap en migraine kan bijvoorbeeld voor veel vrouwen een uitdaging zijn. Mannen hebben vaker moeite om migraine met sport te combineren.

Hoe belangrijk is goede ondersteuning?​

Niemand zou alleen met migraine moeten worstelen. Familie en vrienden spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van mensen met migraine. Hierbij zijn twee punten erg belangrijk:

  • Open communicatie: Bespreek je migraine met je vrienden en familie, zodat ze begrijpen wat je doormaakt en ze je kunnen ondersteunen. 
  • Professionele hulp: Zoek contact op met een medische professional om de best geschikte medicatie voor jouw persoonlijke situatie te vinden.

Tips voor het omgaan met migraine​

Het herkennen en vermijden van triggers helpt jou beter om te gaan met migraine:

  • Herken triggers: Houd een dagboek bij van je migraine-aanvallen om patronen en triggers te herkennen, zoals bepaalde voeding of stressfactoren
  • Verminder stress: Leer ontspanningstechnieken, zoals meditatie en diepe ademhaling, om stress te verminderen
  • Pas je levensstijl aan: Een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, genoeg slaap en een gebalanceerd dieet kan helpen bij het verminderen en verlichten van migraine-aanvallen

Het bijhouden van je triggers, symptomen en bijwerkingen is erg nuttig om een manier te vinden om te leven met migraine. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde patronen en triggers herkennen waardoor je een volgende migraine-aanval misschien wel kunt voorkomen of de symptomen weet te verminderen. In de app van MedApp hou je makkelijk een medisch dagboek bij, waarin je triggers, symptomen, bijwerkingen en andere informatie kwijt kunt. Dit dagboek is bijvoorbeeld ook een handig hulpmiddel bij gesprekken met je arts.

Migraine-medicatie

Bij leven met migraine hoort ook het gebruik van migraine-medicatie. Zo is er aanvalsmedicatie, preventieve medicatie en zijn er zogenaamde CGRP-remmers. Neem contact op met medische professionals om samen op zoek te gaan naar een voor jou passend medicijn. Zo is Medapp sinds kort partner van The Migraine Clinic. Bij The Migrain Clinic begrijpen ze dat migraine meer is dan alleen hoofdpijn. Daarom bieden ze jou de hoogste kwaliteit migraine-zorg. 

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.