sterrenrating-2

Kennisbank

Zelfzorgmedicijnen

Pit Janssen | Apotheker

Persoon schudt pillen op zijn hand

Zelfzorgmedicijnen zijn medicijnen die je zonder recept kunt kopen. Een simpel voorbeeld hiervan is paracetamol. Dit kun je verkrijgen in de supermarkt, apotheek of drogist, zonder dat je hiervoor een recept van een arts nodig hebt.

Vergoedingen

Zelfzorgmedicatie koop je zelf. Je krijgt dit niet vergoed door je verzekeraar. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld maagzuurremmers worden vaak niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je maagzuurremmers langer dan zes maanden gebruikt of gaat gebruiken, kun je een voorschrift vragen van je huisarts. Dan worden de kosten wel gedekt.

Aanvullend verzekerd

Als je aanvullend verzekerd bent, worden sommige zelfzorgmedicijnen wel vergoed. Dit is per verzekering verschillend, dus het is wel belangrijk om dit uit te zoeken bij je verzekeraar. Er geldt dan vaak een maximale vergoeding per jaar. Als je je aanvullend laat verzekeren voor alléén zelfzorgmedicijnen, is dit vaak niet voordeliger. Maak je ook gebruik van andere zorg uit het aanvullende pakket? Dan kan het wel voordelig zijn.

Veiligheid

De medicijnen die je zelf koopt, staan niet in je medicatiesysteem bij de huisarts en de apotheek. Het is verstandig om dit in ieder geval wel met de apotheek te doen, als je ook andere medicijnen gebruikt. Er is namelijk niemand die controle uitvoert of je het zelfzorgmedicijn samen kunt gebruiken met andere zelfzorgmedicijnen of medicijnen op recept. De apotheek kan je hierbij helpen.

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp maakt jouw leven met medicijnen makkelijker. Ook met zelfzorgmedicijnen. Dit is wat we voor je doen:

 • Overzicht van je medicijnen
  In de app kun je handig en veilig al jouw medicijnen invoeren. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
 • Ondersteuning als je jouw medicijnen weleens vergeet in te nemen
  Je kunt in de app wekkers instellen. Ook ingewikkelde innameschema’s kun je met een paar klikken overzichtelijk op een rijtje zetten. Zo vergeet je je (zelfzorg)medicijnen nooit meer.
 • Bezorgservice
  We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Antibioticakuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kan beginnen, als dit gewenst is door je voorschrijver.
 • Herhaalrecepten
  Je herhaalrecepten vragen we op bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor opiumwet recepten.
 • Persoonlijk gesprek
  over je medicijnen Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
  Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
 • Medicatiebeoordeling
  Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kan innemen en samen bespreken we hoe je dit het beste kan inpassen in je dagelijks leven. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
 • Samenwerken met andere zorgverleners
  Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook samen om jou de beste zorg te bieden. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.