sterrenrating-2

Kennisbank

Nederland koploper nieuwe golf startups?

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Nederland koploper nieuwe golf startups?

Onderzoeksbureau EIM schat het aantal startups in Nederland op ruim zevenduizend. Deze startups samen zorgen voor een werkgelegenheid van ongeveer zestienduizend fte’s en een omzet van bijna twee miljard euro. De meeste Nederlandse startups zijn ingericht op de behoeften van IT-gedreven bedrijven, maar er is een derde golf startups op komst. Deze zullen zich meer richten op traditionele sectoren en daarbij gebruik maken van de Internet of Things-technologie, aldus Chris Eveleens van het Financieel Dagblad. 

Het Silicon Valley-model
Het huidige startup-systeem is voornamelijk gebaseerd op het Silicon Valley-model. Hierin staan iteratie (het immer blijven testen van modellen ter verbetering van het product), disruptie (opschuddende technologie uitdenken) en schaalbaarheid (het aantal gebruikers exponentieel laten groeien) centraal.

Deze startups hebben geleid tot websites, platformen en apps die gebruikers toegang geven tot allerlei informatie, producten en diensten. De nieuwe golf startups zal zich echter gaan richten op meer traditionele sectoren, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs of de transport. The Internet of Things zal hierbij van groot belang zijn.

“De uitdaging voor deze startups zal deels technologisch zijn, maar vooral slim navigeren door bestaande regelgeving en complexe waardeketens.” – Chris Eveleens

The Internet of Things

The Internet of Things staat voor het (tijdelijk) verbinden van apparaten met het internet om gegevens te kunnen uitwisselen. In andere woorden communiceren die apparaten met elkaar via het internet. MedApp biedt medicijngebruikers door middel van een medisch platform meer grip op hun medicatie. De app lijkt daarmee onderdeel van zowel de tweede als derde golf startups.

Ten eerste biedt MedApp namelijk een service aan gebruikers in de vorm van een app, zoals gebruikelijk is bij startups uit de tweede golf. Ten tweede maakt MedApp ook veel gebruik van de Internet of Things-technologie, in de vorm van bijvoorbeeld slimme wekkers of een koppeling met Amazon Echo. Op die manier past MedApp dus ook goed in de derde golf startups.

Kansen voor startups
De nieuwe golf startups zal zich waarschijnlijk met name gaan richten op de meer traditionele sectoren. CXO stelde een lijst op van domeinen waarin startups volgens hen de beste kans hebben om succesvol te worden:

  1. Wearables (draagbare technologie) in het bedrijfsleven.
  2. Digitale fabricage.
  3. Privacybescherming consumenten.
  4. Technologie om terreur tegen te gaan.
  5. Cybersecurity in het bedrijfsleven.
  6. Financiële technologie in opkomende markten.
  7. Digitale gezondheid.
  8. Smart homes.
  9. Zelfrijdende auto’s.
  10. Onderzoek in de ruimte.

De Internet of Things-mentaliteit sluit naadloos aan op deze lijst. Een verbinding tussen Amazon Echo en MedApp past bijvoorbeeld perfect in het straatje van digitale gezondheid, smart homes en wearables.

Deze koppeling zorgt er namelijk voor dat de luidspreker gebruikers waarschuwt wanneer ze hun medicatie moeten innemen. Zo verschijnt MedApp letterlijk in de huiskamer van gebruikers!

Nederland als koploper
Succesvolle Nederlandse startups, bijvoorbeeld Blendle, laten zien dat Nederland zeker een koppositie kan aannemen in de derde golf startups. “Met onze gecoördineerde markteconomie en traditie van overleg en samenwerking kunnen we voorop lopen in de nieuwe golf startups”, aldus Chris Eveleens.

Hoe mooi zou het daarom zijn als niet de Silicon Valley, maar Nederland aanvoerder wordt van deze derde golf van startups?!

18 september 2017

 

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Een klantondersteuningsmedewerker van MedApp aan het werk.
Maak kennis met ons klantondersteuningsteam!

Bij MedApp draait alles om de gezondheid en tevredenheid van onze klanten en appgebruikers. Om ervoor te zorgen dat je altijd de beste ervaring hebt met onze service en de app, staat ons klantondersteuningsteam voor je klaar. Weet jij hoe

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.