sterrenrating-2

Kennisbank

Omgaan met angst voor bijwerkingen van medicijnen

Pit Janssen | CEO & Apotheker

Omgaan met angst voor bijwerkingen van medicijnen

Veel mensen hebben moeite met juiste inname van medicatie. Medicijnen worden dan te laat of zelfs helemaal niet ingenomen. Dit kan onbewust zijn, bijvoorbeeld doordat de medicijnen worden vergeten, maar dat hoeft niet. Soms kiezen mensen er bewust voor om hun medicatie niet in te nemen. Daarvoor zijn zes belangrijke redenen te bedenken, waarvan we de eerste in deze blog bespreken: angst voor bijwerkingen. 

Wat is angst voor bijwerkingen?

Iedereen gebruikt natuurlijk het liefst geen of zo weinig mogelijk medicijnen. Want vaak zien we alleen de negatieve kanten van medicijngebruik. Dat wordt nog versterkt door de verhalen die we van anderen horen. We onthouden immers alleen de negatieve verhalen. En dat is onterecht. Door de angst voor bijwerkingen, nemen we onze medicijnen niet. En dat kan weer leiden tot langer herstel, onnodige ziekenhuisopnames of uitval tijdens werk of vrije tijd.

Door de angst voor bijwerkingen realiseren we ons vaak onvoldoende wat de voordelen zijn: ze verminderen de lichamelijke of psychische klachten en zorgen voor betere leefomstandigheden in het algemeen.

Irrationeel

Angsten zijn vaak irrationeel. Zo zijn mensen met claustrofobie bang voor kleine ruimtes, terwijl ze eigenlijk niets kan gebeuren in die ruimtes. Als je dat beseft, maakt dat het gemakkelijker je angst om te zetten in een rationele emotie. Probeer daarom eens naar feiten op zoek te gaan. Feiten geven je een objectieve houvast: ze maken het mogelijk om je te overtuigen en om je gevoel met anderen te delen.

Op zoek naar feiten

Moeite met het verzamelen van feiten? Dat begrijpen wij. Hieronder vind je daarom een stappenplan voor het verzamelen van feiten. Daarnaast staat beschreven wat je met die verzamelde feiten kunt doen:

  1. Lees de bijsluiter en schrijf op welke bijwerkingen op jou van toepassing zijn. Daarmee maak je de lijst van potentiële bijwerkingen een stuk korter. 
  2. Zodra je begint met jouw medicijngebruik, let je specifiek op of je de opgeschreven bijwerkingen herkent.
  3. Maak een dagboek. Schrijf daarin op hoe je je voelt en welke bijwerkingen je herkent uit de lijst. Schrijf ook op wat je precies van de bijwerkingen merkt. Geef de heftigheid een cijfer.
  4. Stel jezelf vooraf vragen als ‘Hoe heftig is de bijwerking?’, ‘Merk ik de bijwerking vaker op?’, ‘In welke situaties treden de bijwerkingen op?’, ‘Zijn de bijwerkingen serieus?’ en schrijf dit ook op in je dagboek.
  5. Bespreek je dagboek met iemand die je goed kent en waar je respect voor hebt. Bespreek vooral ook de antwoorden die je in stap vier hebt opgeschreven.
  6. Als je na zo’n gesprek vindt dat de bijwerking serieus is, neem dan contact op met je behandelend arts of onze apotheker.

Bijwerkingen? Maak ze concreet

Bijwerkingen kunnen optreden. Met het stappenplan kun je in ieder geval concreet maken óf en wélke bijwerkingen je eventueel ervaart. En bij twijfel neemt je  natuurlijk altijd contact op met onze apotheker of met je arts.

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Wat gebeurt er als ik medicijnen bestel?

MedApp heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Met deze groei neemt ook het aantal pakketten toe dat ons pand verlaat. Op dit moment versturen we zo’n 1200 pakketten per week, waarvan ongeveer 125 met een spoedkoerier voor dringende

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.