sterrenrating-2

Kennisbank

Alles over medicijntekorten

Pit Janssen | Apotheker

Sta je wel eens in de apotheek, om er vervolgens achter te komen dat je medicijn niet leverbaar is? Dat is frustrerend. Er zijn momenteel veel medicijnen die landelijk niet beschikbaar zijn.

Oorzaken van medicijntekorten

Invloed van prijsbeleid

Eén van de redenen dat medicijnen niet leverbaar zijn, is omdat fabrikanten liever medicijnen verkopen aan andere landen. Nederland bepaalt de maximale prijs voor medicijnen aan de hand van vier referentielanden. Het gemiddelde van deze vier landen, bepaalt de prijs voor de Nederlandse medicijnen. In 2021 zijn deze referentielanden gewijzigd. In plaats van Duitsland, is nu Noorwegen één van deze vier landen geworden. Hier zijn de prijzen nog lager, waardoor de maximale prijs die Nederland wil betalen, ook lager komt te liggen. Dat is gunstig, omdat de medicijnkosten zo lager blijven, maar een keerzijde is dus dat fabrikanten de medicijnen liever aan andere landen verkopen.

Grondstofafhankelijkheid

Bovendien zijn er steeds minder plekken waar grondstoffen voor medicijnen worden gewonnen, wat kan leiden tot tekorten aan medicijnen. Grondstoffen en medicijnen worden allemaal geproduceerd in een paar fabrieken in China en India. Dit maakt het productieproces van medicijnen kwetsbaar en inflexibel. Een fout in één van deze fabrieken zorgt voor wereldwijde tekorten aan medicijnen

Beleid van zorgverzekeraars

Ook het beleid van zorgverzekeraars heeft invloed op de beschikbaarheid van medicijnen. Zorgverzekeraars hebben vaak een voorkeur voor bepaalde medicijnen. Ze vergoeden dan alleen het goedkoopste medicijn binnen een groep geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Dit noemen we het preferentiebeleid. Daarnaast maken ze soms prijsafspraken met bepaalde fabrikanten. Dit helpt de kosten onder controle te houden. Wanneer er een nieuw voorkeursmedicijn wordt gekozen, hebben fabrikanten tijd nodig om aan de vraag te voldoen. Als ze daar niet genoeg tijd voor krijgen, ontstaan er tekorten.

Daarnaast is het niet meer interessant om veel voorraad te produceren van een merk dat geen voorkeursmedicijn is. Als er vervolgens productieproblemen zijn in de fabriek van het voorkeursmerk, kunnen de andere merken het tekort niet opvangen.

Onze alternatieve en goed werkende aanpak bij medicijntekorten

De strategie van MedApp

MedApp probeert dit probleem aan te pakken door slimme strategieën te gebruiken. Anders dan de meeste apotheken, werkt MedApp samen met verschillende groothandels. Zo zorgen we ervoor dat we voldoende voorraad van veel gebruikte medicijnen krijgen. Hierdoor is de kans groter dat wanneer je een medicijn nodig hebt, we dit al voor je op voorraad hebben.

Andere oplossingen van MedApp bij medicijntekorten

Maar wat gebeurt er als een medicijn toch niet beschikbaar is? MedApp heeft hier ook een oplossing voor. Onze apothekers zoeken actief naar alternatieven. Samen met jou en je arts zoeken ze naar een oplossing. Twee weken voordat jouw herhaalde medicijnen op zijn, bereiden wij je nieuwe levering al voor. Dat zorgt ervoor dat we tijd hebben om medicijnen ergens anders in te kopen. Dat is soms bij een andere groothandel, maar soms ook in het buitenland. We hebben daarmee speling om de medicijnen ergens anders te verkrijgen. In sommige gevallen worden er uitzonderingen gemaakt door verzekeraars en mogen we het medicijn importeren vanuit het buitenland.

In sommige gevallen lukt het ons helaas ook niet om de medicijnen te krijgen. We houden je in ieder geval altijd op de hoogte. Samen met jou en je arts zoeken we altijd op tijd een passende oplossing. Zo kom je nooit zonder medicijnen te zitten.

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.