sterrenrating

Kennisbank

Biktarvy

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
Jongeman houdt een pil vast in zijn hand en staat op het punt deze in te nemen

Biktarvy remt hiv. Het medicijn valt onder de antiretrovirale middelen, of virusremmers. Een hiv-medicijn bestaat altijd uit meerdere werkzame stoffen en een aantal hulpstoffen. Biktarvy is een combinatiepreparaat van bictegravir, emtricitabine en tenofovir. Het is op recept verkrijgbaar bij de apotheek en je krijgt het voorgeschreven door je internist.

Wat is het verschil tussen PEP, PreP en een hiv-remmer?

Hier staan de verschillen tussen PEP, Prep en hiv-remmers.

PreP

PrEP gebruik je om te voorkomen dat je een hiv-infectie oploopt. Het medicijn bevat een kleinere hoeveelheid hiv-remmers en is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een risico lopen om hiv op te lopen. Voor PrEP geldt geen vergoeding door de zorgverzekering.

PEP

PEP wordt voorgeschreven als je risico gelopen hebt op een hiv-infectie, door onveilige seks, of als het condoom gescheurd is bijvoorbeeld. Het is heel belangrijk dat je zo snel mogelijk met de medicijnen start. Door PEP kun je veel last van bijwerkingen krijgen. Het is dus alleen bedoeld voor noodgevallen.

Hiv-remmers

Als je hiv hebt opgelopen, moet je medicijnen gebruiken om verdere gevolgen van de infectie te voorkomen. Biktarvy (bictegravir-emtricitabine-tenofoviralafenamide) en Genvoya (emtricitabine-tenofovir-elvitegravir-cobicistat) zijn bekende hiv-medicijnen.

Mogelijke bijwerkingen Biktarvy

Mogelijk bijwerkingen van Biktarvy zijn:

  • Hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Pijn aan gewrichten
  • Spierpijn
  • Psychische klachten, zoals ongewone dromen, depressie en suïcidaal gedrag
  • Klachten aan de maag en darmen, zoals misselijkheid en diarree.

Heb je last van overgevoeligheid voor dit medicijn? Dat merk je aan jeuk, huiduitslag, koorts, zwellingen en benauwdheid. Of heb je veel last van bovenstaande bijwerkingen? Neem dan direct contact op met de apotheker of arts.

Is het medicijn veilig als ik een verminderde nierfunctie heb?

De nieren helpen bij het afbreken van Biktarvy. Daarom is het voor de apotheek ook belangrijk dat je ieder jaar je nierfunctie laat testen. Zo kan je apotheker de juiste dosis vaststellen. Bij een creatinineklaring (deze klaring zegt iets over de functie van de nieren) van rond 30 ml/min is geen dosisaanpassing nodig. Is de creatinineklaring lager dan 30 ml/min? Dan kan de veiligheid van Biktarvy niet vastgesteld worden. De apotheker kijkt samen met je arts en jou naar een passend alternatief.

Hiv-remmers slaan aan wanneer:

  • de klachten minder worden;
  • het virus niet meer te meten is in het bloed (effectiviteit);
  • de afweer stijgt
  • én de medicijnen je kwaliteit van leven niet te veel beïnvloeden

Wat moet je doen bij een vergeten dosis Biktarvy?

Het is belangrijk om hiv-remmers iedere dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als je dit niet doet, of regelmatig een inname vergeet, kan het virus resistent worden tegen de medicijnen. Dat betekent dat je overgezet wordt op andere hiv-remmers, wat weer voor nieuwe bijwerkingen zorgt. Met de handige medicijnwekker van MedApp vergeet je je medicijnen nooit meer.

Wanneer je toch een dosis vergeet, kun je deze tot zes uur voor je volgende innamemoment alsnog innemen. Als het minder dan zes uur duurt tot de volgende inname, sla de dosis dan over. Neem je volgende medicijn in op het gebruikelijke tijdstip. Moet je overgeven binnen één uur na het innemen van je medicijn? Dan kun je het beste een nieuwe tablet innemen.

Biktarvy gebruiken tijdens de zwangerschap

Artsen mogen Biktarvy alleen voorschrijven tijdens de zwangerschap als het gebruik van dit medicijn veiliger is dan het risico voor de foetus wanneer er geen hiv-remmers gebruikt worden. Overleg altijd met je arts voordat je Biktarvy gaat gebruiken tijdens de zwangerschap. De arts kan bijvoorbeeld tijdelijk een ander geneesmiddel voorschrijven.

Biktarvy mag niet gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding. Het medicijn wordt namelijk uitgescheiden via moedermelk. Om het overdragen van hiv op de baby te voorkomen, is het sowieso verstandig in geen geval borstvoeding te geven. Ook niet als de behandeling aanslaat bij de ouder.

Kosten en vergoeding Biktarvy: regeling zorgverzekering

Hiv-medicijnen zijn relatief duur. Biktarvy ook, namelijk €31,05 per stuk, of €931,63 per verpakking (30 stuks, voor één maand). Gelukkig valt dit medicijn onder de basis-vergoeding van de zorgverzekering. Je betaalt wel je eigen risico.

Op zoek naar een discrete apotheek? MedApp is er voor jou!

MedApp is een online apotheek. Net zo veilig als een lokale apotheek, maar net een stukje slimmer en sneller. Niet alleen bezorgen we je medicijnen gratis en discreet bij je thuis, we houden ook rekening met waar en wanneer je deze geleverd wil hebben. Als jij bijvoorbeeld je medicijnen niet bij de buren geleverd wil hebben als jij niet thuis bent, begrijpen wij dat helemaal. Wij denken met je mee.

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.