sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Het taboe rondom Crohn en colitis ulcerosa

Pit Janssen | Apotheker

Man heeft een hand in zijn linkerzij

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn twee chronische darmaandoeningen, ook wel bekend onder de verzamelnaam IBD (Inflammatory Bowel Disease). Bij deze aandoeningen ontstaan er ontstekingen in je darmen. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa zijn auto-immuunziektes. Dit betekent dat de ontstekingen ontstaan doordat je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. Naast dat dit voor heel veel vervelende symptomen zorgt, is er nog iets anders waar je als IBD patiënt mee te maken krijgt. Er bestaat namelijk een taboe rondom de aandoeningen, wat de aandoeningen voor veel mensen onbespreekbaar maakt. Benieuwd naar alle misverstanden rondom chronische darmaandoeningen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Lees dan snel verder!

Misvattingen over chronische darmaandoeningen

Mensen die de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben, krijgen vaak te maken met misvattingen. Mensen om je heen kunnen zich vaak slecht inleven in hoe jij je voelt. Zo denken sommige mensen…

  • dat je alleen wat buikpijn krijgt van de aandoening
  • dat je alleen problemen hebt met poepen
  • dat je te kieskeurig bent met eten

Daarnaast wordt om het woord ‘poep(en)’ vaak gelachen, waardoor IBD-patiënten zich niet serieus genomen voelen en minder snel over hun aandoening durven te praten.  

Hoe belangrijk is bewustwording?

Het is heel belangrijk om het taboe rond de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te doorbreken. De aandoeningen zijn misschien niet te zien van buitenaf, maar ze beïnvloeden je dagelijkse leven wel heel erg. Taboe en onbegrip kan je tegenhouden om hulp te zoeken of open te praten over je gezondheid. Wanneer er niet geprobeerd wordt om deze aandoeningen beter te begrijpen door mensen van buitenaf, kan het zo zijn dat ze jou negatief beoordelen of zelfs anders behandelen.

Hoe kunnen we het beste omgaan met het taboe?

Door zelf open te praten over jouw aandoening en anderen meer bewust te maken, ontstaan er minder misverstanden. Als anderen begrijpen wat deze aandoeningen zijn, kunnen ze begrip en medeleven laten zien. Ze kunnen leren dat mensen met deze aandoeningen heel sterk zijn in hun gevecht tegen een chronische darmaandoening. 

Wanneer we open praten over deze aandoeningen en ze normaal gaan vinden, kunnen we ervoor zorgen dat mensen die eraan lijden de hulp en begrip krijgen die ze verdienen. 

Hulp en ondersteuning is belangrijk

Gelukkig zijn er organisaties, zoals apotheken of online-praatgroepen, die je helpen bij jouw chronische darmaandoening. Ze geven informatie, bieden hulp en je kunt er mensen ontmoeten die ook Crohn of colitis hebben. Ook zijn vrienden en familie belangrijk om je te steunen. Deze steun zorgt ervoor dat je minder stress hebt en je je serieus genomen voelt.

Alleen door samen meer over crohn en colitis te praten, kunnen we stukje bij beetje het taboe doorbreken. Bij MedApp, jouw online apotheek, snappen we waar jij tegenaan loopt. We hebben veel ervaring op het gebied van chronische darmaandoeningen. Zo hebben we niet alleen de juiste medicijnen voor mensen met deze aandoeningen, maar geven we ook informatie en steun. We proberen jouw leven met een chronische darmaandoening makkelijker te maken. Dit doen we bijvoorbeeld met onze app. Hou je medicijnvoorraad bij en stel wekkers in, zodat je nooit meer je medicijnen vergeet. Is dat nog niet makkelijk genoeg? Schrijf je dan in bij onze apotheek. We bezorgen al je medicijnen gratis bij je thuis.

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.