sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Wat is het verschil tussen Crohn en colitis ulcerosa?

Pit Janssen | Apotheker

Man zit buiten op een bankje met handen op zijn buik door kramp

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische inflammatoire darmaandoeningen (IBD). Bij beide aandoeningen krijg je ontstekingen in je darmen. Toch zitten er belangrijke verschillen tussen deze twee aandoeningen, zoals de symptomen en de behandeling. Benieuwd naar de verschillen? Lees dan verder! 

Wat is de ziekte van Crohn in het kort?

Bij de ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte: dit betekent dat je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. Dit zorgt voor ontstekingen die voor kunnen komen van de mond tot de anus. De meest voorkomende plekken zijn de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm. Bij deze aandoening heb je vaak last van buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Meer informatie over de ziekte van Crohn

Wat is colitis ulcerosa in het kort?

Colitis ulcerosa is net als de ziekte van Crohn een auto-immuunziekte. Bij colitis ulcerosa ontstaan ontstekingen in de binnenste slijmlaag van de dikke darm, wat zorgt voor symptomen als rectale bloedingen, vaak moeten poepen, buikkrampen en koorts.

Meer informatie over colitis ulcerosa

Vergelijking van de symptomen

 • Ziekte van Crohn:
  Buikpijn en krampen aan de rechterkant van je buik, diarree, gewichtsverlies, vermoeidheid en ontstekingen kunnen van mond tot anus voorkomen.

 • Colitis ulcerosa:
  Buikpijn en krampen aan de linkerkant van je buik, diarree met bloed, minder gewichtsverlies, vermoeidheid en ontstekingen komen alleen in je darmen voor

Verschillen tussen de diagnose en behandeling

 • Ziekte van Crohn:
  De diagnose wordt meestal gesteld door middel van endoscopie, beeldvorming en onderzoek naar een stukje darmweefsel. Een endoscopie is een onderzoek waarbij er met een camera aan het uiteinde van een buisje naar de binnenkant van je darm wordt gekeken via je slokdarm. De behandeling gebeurt vaak met medicijnen, verandering in je dieet en in sommige gevallen met een operatie.
 • Colitis ulcerosa:
  De diagnose wordt vaak gesteld door een combinatie van colonoscopie, een bloedonderzoek en beeldvormende testen zoals een CT-scan of MRI. Een colonoscopie is een onderzoek waarbij er met een camera aan het uiteinde van een buisje naar de binnenkant van je darm wordt gekeken via het uiteinde van je darm. De behandeling van colitis ulcerosa bestaat vaak uit medicijnen om ontstekingen te verminderen.

Leven met de ziekte van Crohn versus
colitis ulcerosa

Het leven met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan moeilijk zijn. Deze aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je je dieet moet aanpassen en dat je minder kunt meedoen met sociale activiteiten en werk. Voor beide aandoeningen kan het gebruiken van de app van Medapp een hoop voordelen bieden. Zo kan je in de app gemakkelijk je inname en voorraad van je IBD-medicijnen bijhouden. Ook krijg je met MedApp gratis toegang tot goed advies over je IBD-medicatie, en we zorgen ervoor dat het op tijd en gratis bij je thuis wordt bezorgd. Download nu onze app en ontdek snel zelf de voordelen!

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.