sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Wat is colitis ulcerosa?

Pit Janssen | Apotheker

Jonge vrouw met buikkramp zit op de bank en handen op haar buik

Colitis ulcerosa is een vorm van ‘chronische inflammatoire darmaandoening’ (IBD). Zowel colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn vallen onder IBD. Bij colitis ulcerosa raakt het laagje cellen aan de binnenkant van je dikke darm ontstoken. Het is een auto-immuunziekte: dit betekent dat je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. In dit artikel leggen we je uit waar het vandaan komt, wat de symptomen zijn, hoe het vastgesteld wordt en nog belangrijker; hoe het te behandelen is! 

Hoe ontstaat colitis ulcerosa?

De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is niet bekend. Het heeft waarschijnlijk te maken met:

  • Een fout in je afweersysteem: je lichaam keert zich tegen je eigen darmen
  • Stress: bijvoorbeeld door school, een vervelende thuissituatie of weinig rust
  • Erfelijkheid: 1 op de 10 gevallen erft colitis ulcerosa van een familielid
  • Ongezond dieet: zoals vet eten en veel alcohol drinken
  • Weinig fysieke beweging: veel stilzitten en niet sporten
  • Onregelmatig leven: laat en weinig slapen of juist te veel in bed blijven liggen

Wat zijn de symptomen van colitis ulcerosa?

Bij de ziekte van Crohn kun je veel verschillende symptomen ervaren. Van lichte symptomen tot vrij ernstige symptomen. Zo kun je last hebben van:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Koorts

Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, omdat de ziekte van Crohn beter te behandelen is als je er vroeg bij bent. 

Hoe wordt colitis ulcerosa vastgesteld?

Colitis ulcerosa kan vast worden gesteld door een combinatie van een colonoscopie, een bloedonderzoek en beeldvormende testen. Een colonoscopie is een onderzoek waarbij er met een camera aan het uiteinde van een buisje naar de binnenkant van je darm wordt gekeken. Een bloedonderzoek is nodig om ontstekingen en bloedarmoede op te sporen. Met beeldvormende testen, zoals een CT-scan of MRI’s, kan de arts de ernst van de ontsteking inschatten. In de manier van het vaststellen van de aandoening vind je een van de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Colitis ulcerosa-medicijnen

Voor de behandeling van colitis ulcerosa zijn er veel verschillende medicijnen. 

Ontstekingsremmende medicijnen

Ontstekingsremmende medicijnen zijn, zoals de naam al zegt, bedoeld om de ontstekingen die in je darm ontstaan af te remmen. Zo heb je azathioprine om je immuunsysteem onder controle te houden. Of biologische therapieën, zoals infliximab, om de ontsteking tegen te gaan. 

5-ASA-medicijnen

Deze medicijnen zijn gemaakt om de ontstekingen op je darmwand tegen te gaan. Welk medicijn de arts voorschrijft, hangt af van de plaats van de ontsteking. Zit de ontsteking bijvoorbeeld in het onderste deel van de darm? Dan is een zetpil of een klysma het meest geschikt. Zit de ontsteking hoger in de darm? Dan is een tablet een beter optie.

Klysma met bijnierschorshormonen

Een klysma is een zakje met een buisje waar vloeistof in zit. Een klysma wordt vaak gebruikt wanneer een zetpil niet ver genoeg in je darmen komt. Bij een klysma komt de medicatie alleen in het laatste stuk van de darm terecht. In het klysma dat gebruikt wordt bij de behandeling van colitis ulcerosa zitten zogeheten bijnierschorshormonen. Deze hormonen remmen de ontsteking af, waardoor je minder last hebt van bijvoorbeeld buikpijn, diarree en koorts. Voorbeelden van deze medicatie zijn beclomethason klysma, betamethason klysma en budesonide klysma.

Bijnierschorshormonen om in te nemen

Er bestaan ook bijnierschorshormonen om in te nemen als tablet in plaats van in een klysma. Deze werken door het hele lichaam en dus ook in je volledige darm. Hierdoor heb je meer kans op bijwerkingen dan bij een klysma. Vaak worden deze medicijnen alleen voorgeschreven als de aandoening voor korte tijd erger is. Voorbeelden van bijnierschorshormonen om in te nemen zijn budesonide, dexamethason, prednisolon en prednison. 

Afweeronderdrukkende middelen

Afweeronderdrukkende medicijnen zijn medicijnen die je weerstand verzwakt. Hierdoor nemen de ontstekingen in je lichaam af, omdat je lichaam dan niet meer tegen je darmen vecht. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven als alle andere medicijnen niet genoeg helpen. Het duurt enkele weken tot maanden voordat ze effect hebben. Voorbeelden van afweeronderdrukkende medicijnen zijn methotrexaat en risankizumab. 

Alles geregeld rondom je colitis-medicijnen

Een manier waarop je makkelijk je inname en voorraad van je colitis-medicijnen bij kunt houden, is door gebruik te maken van de MedApp app. Met MedApp krijg je toegang tot goed advies over je colitis-medicatie, en we zorgen ervoor dat het op tijd en gratis bij je thuis wordt bezorgd. Onze app en service zijn ontworpen om je te helpen, en onze teamleden, met alle kennis van colitis, staan altijd voor je klaar. Download nu onze app en ontdek snel zelf de voordelen!

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.