Levodopa is een geneesmiddel voor mensen met de ziekte van Parkinson. Het wordt daarnaast voorgeschreven aan mensen die last hebben van rusteloze benen of aan mensen met stofwisselingsziekten. In dit artikel lees je vooral over levodopa voor Parkinson.
Waarom levodopa bij Parkinson?
Bij de ziekte van Parkinson is er sprake van een tekort aan dopamine in de hersenen. De stof dopamine zorgt ervoor dat zenuwcellen goed met elkaar kunnen ‘communiceren’. De spieren werken dan goed en je kunt je lichaam soepel bewegen. Een dopaminetekort zorgt juist voor het tegenovergestelde.
Levodopa wordt in de hersenen omgezet in dopamine. Patiënten met Parkinson hebben daarom meestal veel baat bij geneesmiddelen met levodopa.
Soorten levodopa
In levodopa zit een hulpstof die ervoor zorgt dat het geneesmiddel de hersenen beter bereikt. Twee mogelijke hulpstoffen zijn carbidopa en benserazide, maar er bestaat ook een combinatie van levodopa, cardibopa en de hulpstof entacapon. Middelen met deze hulpstoffen werken een beetje anders dan middelen met alleen de eerste twee hulpstoffen.
Levodopa met carbidopa
- Onder meer te verkrijgen onder de merknaam Sinemet® (tabletten).
- Cardibopa zorgt ervoor dat levodopa niet meteen naar dopamine wordt omgezet in de maag of in het bloed. Het zorgt er juist voor dat levodopa in de hersenen wordt omgezet, dus precies waar het moet zijn.
Levodopa met benserazide
Onder meer te verkrijgen onder de merknaam Madopar® (tabletten of capsules).
Levodopa met cardibopa en entacapon
- Deze combinatie is verkrijgbaar onder de merknaam Stalevo® (tabletten).
- Dit soort geneesmiddelen zorgen voor een vertraagde afgifte van levodopa. Dat betekent dat de stoffen wat langzamer werken. Het voordeel is dan wel dat een middel langer werkt.
Het gebruik van levodopa bij Parkinson
- De arts schrijft eerst een levodopa-medicijn voor dat een versnelde werking heeft. Het gaat hier om tabletten of capsules.
- Zodra de werking afneemt (dit gebeurt meestal binnen een jaar) krijg je van de arts een middel dat zorgt voor een vertraagde afgifte van levodopa. Ook hier gaat het om tabletten of capsules.
- Het komt voor (maar niet vaak) dat de arts toediening van levodopa via een (permanente) sonde in de dunne darm voorschrijft. De sonde zorgt voor een gereguleerde afgifte van levodopa in het lichaam.
Belangrijk om te weten!
- Een levodopa-geneesmiddel werkt het beste als je de innames over de dag verdeelt.
- Gebruik je tabletten of capsules? Neem deze altijd in op lege maag. Een volle maag vertraagt namelijk de opname van levodopa in het bloed.
- Neem het medicijn nooit in met melk of yoghurt. Melkproducten bevatten namelijk eiwitten en die gaan de werking van het geneesmiddel tegen. Het beste is om de medicatie met water in te nemen.
Hoelang duurt het voordat levodopa werkt?
Levodopa werkt binnen enkele dagen tot enkele weken. De spierstijfheid wordt minder en je kunt je daardoor makkelijker bewegen. De werking van levodopa kan binnen een jaar verminderen. Je moet dus nog vaak overleggen met de arts.
Mogelijke bijwerkingen levodopa
Vooral in het begin kunnen deze bijwerkingen optreden als je een geneesmiddel met levodopa gebruikt:
- duizeligheid (bijvoorbeeld bij het opstaan)
- misselijkheid
- klachten aan maag en darm
- slaperigheid
De meest voorkomende bijwerkingen (bij langdurig gebruik) zijn daarnaast:
- hoofdpijn
- wazig zien
- droge mond
- hartkloppingen
- Overgevoeligheid voor het medicijn (denk aan jeuk, uitslag op de huid of galbulten)
- bewegingsstoornissen
- waanvoorstellingen, hallucinaties, verwardheid (deze bijwerkingen komen meestal voor bij mensen die al psychische klachten hebben, zeker bij hoge doseringen)
- plotselinge slaapaanvallen, dan wel slaperigheid overdag
- slapeloosheid ’s nachts, neerslachtigheid, depressie
Gebruik je een sonde voor toediening van levodopa?
Mogelijke gevolgen zijn dan:
- zenuwbeschadiging (dit zorgt voor tintelingen, dan wel een verdoofd gevoel)
- infecties rond de stoma (op de plekken waar de sonde het lichaam in gaat)
Let op: veel van deze bijwerkingen heel weinig voor. Krijg je toch last van het geneesmiddel? Of heeft een middel juist onvoldoende effect? Overleg dan zo snel mogelijk met je arts of apotheker. Mogelijk past de arts de dosering aan of hij/zij schrijft een ander middel voor.
Levodopa vergeten in te nemen. Wat nu?
Volg deze aanwijzingen als je een dosis levodopa vergeet in te nemen.
Ik gebruik dit medicijn 2 keer per dag
– Duurt het meer dan 4 uur voor je de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis alsnog in.
– Duurt het minder dan 4 uur voor je de volgende dosis moet innemen? Sla de vergeten dosis dan over.
Ik gebruik dit medicijn 3 keer per dag
– Duurt het meer dan 2 uur voor je de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis alsnog in.
– Duurt het minder dan 2 uur voor je de volgende dosis moet innemen? Sla de vergeten dosis dan over.
Ik gebruik dit medicijn 4 keer per dag of vaker
– Duurt het meer dan 1 uur voor je de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis alsnog in.
– Duurt het minder dan 1 uur voor je de volgende dosis moet innemen? Sla de vergeten dosis dan over.
Mag je levodopa combineren met andere medicijnen?
Pas op met levodopa-geneesmiddelen, want ze gaan niet goed samen met de producten in onderstaand lijstje. Overleg altijd eerst met je arts of apotheker!
- Antipsychotica (medicijnen tegen wanen en hallucinaties)
- Bepaalde medicijnen tegen misselijkheid en braken (met name alizapride, droperidol en metoclopramide)
- IJzerproducten (dus producten met daarin ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat en ferrochloride)
- Medicijnen die het reactievermogen verminderen (te herkennen aan een gele waarschuwingssticker op de verpakking)
Mag je met levodopa autorijden?
De eerste paar dagen dat je levodopa gebruikt mag je niet autorijden. Ook niet als de dosering omhoog gaat. Pas als je een aantal dagen dezelfde stabiele hoeveelheid levodopa gebruikt, mag je weer in de auto stappen.
Rijd ook geen auto als je slaperig bent of last krijgt/al last hebt van plotselinge slaapaanvallen. Rijd ook niet bij duizeligheid, draaierigheid of verwardheid. Al deze symptomen kunnen bijwerkingen zijn van levodopa en/of het zijn symptomen van Parkinson.
Mogelijk mag je al geen autorijden omdat je Parkinson hebt. Bespreek dit daarom goed met je arts.
Alcohol en levodopa
Neem liever geen alcohol als je levodopa gebruikt. Alcohol versterkt namelijk de bijwerkingen van dit geneesmiddel. Je kunt heel suf worden, maagklachten krijgen en duizelig worden.
Mag je alles eten met levodopa?
Neem levodopa altijd met water in en nooit met melk of yoghurt. In dit soort producten zitten namelijk eiwitten en die beïnvloeden de werking van het medicijn.
Levodopa en kinderwens, zwangerschap of borstvoeding
Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Overleg dan eerst met je behandelend arts. Het is namelijk nog niet zeker of geneesmiddelen met levodopa veilig zijn voor zwangere vrouwen.
Geef je borstvoeding? Een levodopa-medicijn kan overgaan in de moedermelk en de mogelijke gevolgen voor baby’s zijn nog niet bekend. Overleg ook in dit geval met je behandelend arts.
Mag je zomaar stoppen met levodopa?
Stop alleen na goedkeuring van je arts. Zomaar stoppen kan namelijk koorts, sufheid, stijfheid van de spieren, hartkloppingen en ernstig zweten met zich meebrengen. Daarnaast kunnen ook weer heftige symptomen van Parkinson de kop opsteken.
Het afbouwen van de levodopa-dosering is veiliger. Overweeg je te stoppen met de inname van levodopa? Overleg dan altijd eerst met je arts.
Wil je levodopa veilig thuisbezorgd hebben? Sluit je aan bij de MedApp apotheek
Levodopa maakt jouw leven met Parkinson wat dragelijker. Je wilt dan er dan ook zeker van zijn dat je altijd genoeg voorraad van dit geneesmiddel in huis hebt. Dat treft, want de MedApp apotheek levert, altijd op tijd, gratis en discreet jouw geneesmiddelen thuis. Gebruik je ook onze app? Hiermee houd je je voorraad bij en stel je slimme medicijnwekkers in. Zo neem je jouw geneesmiddel of meerdere geneesmiddelen altijd op tijd in!