sterrenrating-2

Kennisbank

Medicijnen en vliegen

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
Een moeder zit met haar twee kinderen in een vliegtuig

Medicijnen meenemen in het vliegtuig. Er is veel informatie over te vinden, maar waar moet jij nou precies aan denken? Je weet zeker dat je goed voorbereid op reis gaat met deze 8 tips.

Tip 1: Voldoende medicijnen meenemen

Zorg dat je altijd genoeg medicijnen meeneemt, liever iets meer dan dat je nodig hebt. Dit is handig, als je bijvoorbeeld vertraging hebt tijdens je reis. Dan hoef je je geen zorgen te maken om je voorraad. Vraag eventueel bij de apotheek extra voorraad aan.

Tip 2: Neem de originele verpakking mee

Neem je medicijnen mee in de originele verpakking. Hier staan namelijk jouw gegevens op en welke stoffen er in het medicijn zitten. Zo kun je altijd laten zien dat het echt jouw medicijnen zijn.

Tip 3: Vraag een medicijnpaspoort aan

Een medicijnpaspoort vraag je aan bij de apotheek of huisarts. Dit is niet verplicht om mee te nemen, maar als je je medicijnen bijvoorbeeld verliest, heb je een handig overzicht van welke medicijnen je gebruikt.

In het buitenland hebben medicijnen vaak een andere naam. Daarom staan de internationaal gebruikte stofnamen op dit paspoort. Moet je medicijnen aanvragen in het buitenland? Je krijgt dan meestal een ander merk, maar het geneesmiddel bevat wel dezelfde werkzame stoffen. Je kunt ook zelf een overzicht maken in de handige medicijn-app van MedApp.

Tip 4: Doe je medicijnen in je handbagage

Neem je medicijnen mee in je handbagage. Dan kun je bij de douane aantonen dat het jouw medicijnen zijn. Ook is het erg koud in het vliegruim voor de bagage. Dit is niet goed voor medicijnen. Vloeibare medicijnen bevriezen en pillen bederven of verliezen hun werking.

Tip 5: Een Engelstalige medische verklaring aanvragen

De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen. Weet je niet zeker of jouw medicijn onder de Opiumwet valt? Vraag het aan de apotheker.

Welke verklaringen zijn er en welke heb jij nodig?

Wat voor Engelstalige medische verklaring je nodig hebt, is afhankelijk van je bestemming. Voor de meeste landen binnen Europa heb je een Schengenverklaring nodig. Ga je verder reizen? Vraag dan een medicijnverklaring aan bij het CAK. De verklaring moet ook ondertekend worden door je huisarts. Vraag de juiste verklaring op tijd aan, want soms duurt wel vier weken tot je deze binnen hebt.

Tip 6: Wat te doen met medicinale cannabis?

Om medicinale cannabis mee te nemen in het vliegtuig heb je ook een verklaring nodig van het CAK. Je mag het ook niet overal mee naartoe nemen. In sommige landen gelden aanvullende eisen. Zo heb je in bepaalde landen toestemming nodig van de ambassade. Het is dus mogelijk om medicinale cannabis mee te nemen op reis, maar het vergt veel inspanning.

Tip 7: Neem maatregelen voor je gekoelde medicijnen

Neem je gekoelde medicijnen mee op reis? Dan is het belangrijk dat je medicijnen koel bewaard blijven in het vliegtuig én op je bestemming. Je kunt ze het best bewaren in een koeltasje met een koelelement. Geef tijdig bij de vliegmaatschappij aan dat de medicijnen en koelelementen tijdens de vlucht in de koelkast moeten.

Tip 8: Medicijnen zonder recept meenemen

Wanneer je medicijnen gebruikt die niet op doktersrecept zijn, gelden er minder regels. Hier hoef je geen verklaring voor aan te vragen. Neem ze wel mee in je handbagage. Vloeibare medicijnen zonder recept kun je in een doorzichtige plastic zak meenemen, maar let op dat de vloeistof niet meer dan 100 ml is.

Wat kan de MedApp apotheek betekenen?

MedApp maakt jouw leven en reizen met medicijnen makkelijker. Dit is wat we voor je doen:

  • Overzicht van je medicijnen

In de app voer je handig je medicijnen in. Zo heb je altijd een handig overzicht van de medicatie. Een medicijnpaspoort hebben we zo geregeld. Overal waar je gaat neem je alle informatie rondom je medicijnen mee.

  • Medicijnwekkers

Stel wekkers in in de app. Zo vergeet je nooit jouw medicijnen. Stel voor jouw reis ook speciale vakantiewekkers in én pas de wekkers aan naar tijden in het buitenland.

  • Bezorgservice

We bezorgen al je medicijnen gratis thuis of op je vakantiebestemming in Nederland. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Je staat dus nooit meer in de rij bij de apotheek.

  • Herhaalrecepten

Je herhaalrecepten vragen we aan bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Dit geldt ook voor Opiumwet recepten.

  • Altijd voorraad

We leveren altijd voor drie maanden medicijnen. Zo heb je altijd een medicijnvoorraad in huis en hoef je niet iedere maand naar je apotheek.

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.