sterrenrating-2

Kennisbank

Multiple sclerose (MS)

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
Man zit in rolstoel en leest iets op zijn mobiele telefoon

Multiple sclerose is een aandoening waarbij ontstekingen in het centrale zenuwstelsel ontstaan. De aandoening is chronisch, wat betekent dat het niet te genezen is. Wel zijn er behandelingen die de klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Bij MS kan het centrale zenuwstelsel signalen niet goed verwerken. De myeline (isolatielaag van zenuwcellen) is aangetast. Dit zorgt voor symptomen als blindheid, krachtverlies, geheugenproblemen en vermoeidheid.

Oorzaken van multiple sclerose

De directe oorzaak van het krijgen van MS is niet bekend. Er zijn wel factoren die een rol kunnen spelen op het tonen van de eerste ziekteverschijnselen.

Erfelijkheid

Waarschijnlijk ontstaat MS door een combinatie van genetische factoren en factoren van buitenaf. MS is dus niet erfelijk in de zin dat wanneer één van je ouders het heeft, jij het ook per se krijgt. 

Wel is er sprake van een verhoogd risico op MS als het in de familie voorkomt (ongeveer drie procent groter dan wanneer MS niet voorkomt in de familie). Als je genetische aanleg hebt om MS te krijgen, word je vaak niet ziek. Omgevingsfactoren bovenop genetische aanleg, zorgen ervoor dat de aandoening ‘actief’ wordt.

Omgeving

Omgevingsfactoren spelen minstens zo’n belangrijke rol als de genetische factoren. De omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van MS zijn de geografische ligging van landen en de bevolking, roken, stress en voeding.

Soorten multiple sclerose

MS met aanvallen en herstel (RRMS)

Deze vorm komt het vaakst voor. Bij deze vorm heb je vooral last van aanvallen, ook wel een schub, opflakkering of relapse genoemd. Van zo’n aanval kun je bij deze vorm redelijk herstellen. Buiten deze aanvallen zijn er weinig klachten.

MS met klachten zonder aanvallen (SPMS)

Deze soort is een vervolgstadium van RRMS. Zoals je bij RRMS hebt kunnen lezen, heb je bij die vorm last van aanvallen. Als de klachten van RRMS veranderen in een ziektebeeld met weinig aanvallen, maar blijvende schade van eerdere aanvallen, heb je SPMS. De schade van de eerdere aanvallen verslechteren.

MS met klachten die erger worden (PPMS)

PPMS komt het minst vaak voor van alle vormen van MS. Bij deze vorm heb je geen aanvallen, maar worden de klachten langzaam steeds erger. 

Behandelingen

Helaas is er nog geen medicijn dat MS geneest. Wel zijn er medicijnen die de symptomen verminderen en de beschadiging aan de zenuwen vertragen. Ook therapie kan helpen om de symptomen te verminderen of de ziekte te vertragen.

Therapie

Bij MS kun je verschillende klachten hebben en de aandoening kan op alle aspecten in je leven invloed hebben. Daarom krijg je een behandelteam, bestaande uit verschillende zorgverleners. De volgende specialisten kun je tegenkomen bij de behandeling van MS (dit kan voor iedereen verschillend zijn).

  1. Neuroloog
    De neuroloog is de behandelend arts bij MS. Deze arts is gespecialiseerd in ziektes aan de hersenen en het zenuwstelsel.
  2. MS-verpleegkundige
    Dit is een verpleegkundige, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met MS. Contact met de MS-verpleegkundige biedt de volgende voordelen: meer tijd dan de neuroloog, altijd hetzelfde gezicht gedurende de behandelperiode, bereikbaar voor vragen en ruimte om psychosociale onderwerpen te bespreken. Hij/zij verwijst je zo nodig door.
  3. Fysiotherapeut
    De fysio is erg belangrijk voor mensen met MS. Zo werk je samen met de fysiotherapeut aan je uithoudingsvermogen, stijfheid van de ledematen en het stabiliseren van de spasticiteit.
  4. Revalidatiearts
    Deze specialist richt zich op het lichamelijk zo zelfstandig mogelijk functioneren van de persoon met MS en in het bijzonder na een schub.
  5. Oogarts
    Oogklachten of slecht kunnen zien komen vaak voor bij MS. De oogarts kan hierbij helpen.
  6. Uroloog
    85% van de mensen met MS heeft blaasproblemen. Een uroloog is gespecialiseerd in stoornissen aan de urinewegen, blaas en nieren.
  7. Ergotherapeut
    Deze zorgverlener wordt ingeschakeld als je problemen hebt met het huishouden, vervoer, werk, wonen of persoonlijke verzorging.
  8. Psycholoog
    De diagnose MS of het leven met MS kan veel impact hebben op een mens. De psycholoog richt zich op je mentale welzijn (indien nodig).
  9. Seksuoloog
    De gevolgen van Multiple Sclerose kunnen invloed hebben op het seksuele leven. Een psycholoog of seksuoloog kan je hierbij helpen.
  10. Apotheker
    Door de verschillende symptomen en complicaties bij MS, is de apotheker ook erg belangrijk. Deze controleert bijvoorbeeld je medicijncombinaties op veiligheid.

Medicijnen bij MS

Naast therapie, zijn er ook verschillende medicijnen die Multiple Sclerose kunnen afremmen. Mensen met MS hebben een ontregeld afweersysteem, waardoor er ontstekingen in het zenuwstelsel ontstaan. MS medicijnen beïnvloeden het afweersysteem, waardoor de ziekteactiviteit afgeremd kan worden. Helaas is er nog geen medicijn dat de geleidelijke achteruitgang helemaal kan stoppen. Er zijn ook medicijnen die voorgeschreven worden bij een opvlamming (schub).

Medicijnen voor de behandeling van de symptomen van MS

Bij de behandeling van MS, worden eerst eerstelijns medicijnen voorgeschreven. Dit zijn wat mildere medicijnen, die minder bijwerkingen veroorzaken.

De tweedelijns medicijnen zijn effectiever dan de eerstelijns medicijnen, maar zorgen ook voor meer bijwerkingen. Het kan ook zijn dat zowel de eerste- als de tweedelijns medicijnen de symptomen niet voldoende bestrijden. Multidisciplinaire behandelingen en therapieën kunnen dan nog wel de kwaliteit van leven verbeteren. 

Het consequent innemen van je medicijnen zorgt ervoor dat de medicinale behandeling beter aanslaat. Heb je hier moeite mee? Download dan hier onze handige app met medicijnwekker.

Medicijnen voor de behandeling van een schub

Bij een schub wordt een hoge dosering van een ontstekingsremmend medicijn voorgeschreven. Dit wordt gedaan, om zo snel mogelijk de symptomen van de schub af te laten nemen. Vaak wordt methylprednisolon voorgeschreven bij een schub.

Wat kan MedApp voor mij betekenen?

MedApp zorgt ervoor dat jouw leven met medicijnen makkelijker wordt. Het maakt niet uit of je een medicijn voor korte tijd of langdurig nodig hebt.

  1. Overzicht van je medicijnen
    In de app voer je handig en veilig al jouw medicijnen in. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.
  2. Ondersteuning als je jouw medicijnen wel eens vergeet in te nemen
    Stel handige app wekkers in. Ingewikkelde innameschema’s zet je met een paar klikken overzichtelijk op een rij. Zo vergeet je je medicijnen nooit meer.
  3. Bezorgservice
    We bezorgen al je medicijnen op recept gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. Heb je een aanval of een schub en heb je snel medicijnen nodig? Krijg je een nieuw medicijn voorgeschreven? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kan beginnen.
  4. Herhaalrecepten
    We vragen je herhaalrecepten aan bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt.
  5. Persoonlijk gesprek over je medicijnen
    Tijdens je telefonische intakegesprek lopen we samen door je medicijnen op recept, zelfzorgmedicijnen en medicatiehistorie heen. Hier bespreken we ook je merkvoorkeuren en kijken we wat we voor je kunnen betekenen. Wij zijn er voor je.
  6. Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen
    Nieuwe medicijnen: dat is soms even wennen. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg.
  7. Medicatiebeoordeling
    Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kan innemen en samen bespreken we hoe je medicijngebruik het beste kan inpassen in je dagelijks leven. Ook controleren we de veiligheid van je medicijnen in combinatie met eventuele zelfzorgmiddelen.
  8. Samenwerken met andere zorgverleners
    Naast dat we je herhaalrecepten aanvragen bij je arts(en), werken we ook samen met andere voorschrijvers om jou de beste zorg te leveren. We bellen ze voor overleg, voor vragen en als we optimalisaties kunnen doen.
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.