sterrenrating-2

Kennisbank

Pillendozen kiezen, kopen en gebruiken

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
persoon vult een pillendoos

Een pillendoos is een handig hulpmiddel voor mensen die regelmatig (verschillende) pillen innemen. Overweeg jij een pillendoosje te gebruiken, maar kom je geen wijs uit het brede aanbod? En hoe werkt een pillendoos eigenlijk? Alles over pillendozen en waar je die precies koopt staat hier.

Waarom een pillendoosje gebruiken?

Het is soms lastig om te onthouden wanneer je een pil moet slikken. Zeker als je meerdere pillen per dag moet innemen op verschillende tijdstippen. Sommige mensen gebruiken een medicijnrol, maar een pillendoosje zorgt ook voor overzicht. Je sorteert daarin je medicijnen netjes in vakjes: per dag of zelfs per uur. Zo sla je geen inname over en je voorkomt zelfs een dubbele dosis.

Tip! Medicijnen bewaren in een pillendoos is natuurlijk handig, want je raakt ze zo niet kwijt. Maar wist je dat in de app van MedApp heel handige medicijnwekkers staan? Download deze gratis app, stel de wekker of wekkers in en je vergeet nooit meer een medicijn in te nemen. Makkelijker kan niet!

Welke soorten pillendoosjes zijn er?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten pillendoosjes. Zo is er de ‘basic’ pillendoos: een eenvoudig uitziend doosje van hard plastic met zeven vakjes. Voor elke dag van de week is een vakje. Slik je op maandag een pil, dan haal je die uit het vakje waar ‘maandag’ op staat.

Misschien wil je een pillendoos inrichten voor een hele maand. Dat kan natuurlijk ook. Je hebt dan, bijvoorbeeld, vier rijen van zeven vakjes in een doosje. De rijen staan voor de weken en de vakjes staan voor de dagen van de week.

Moet je op verschillende uren van de dag verschillende medicijnen innemen? Kies dan voor een pillendoos die zowel een urenindeling als een dagindeling heeft. Mogelijk kom je dan zelfs uit op het gebruik van een ‘slimme’ pillendoos. Dit is een medicijndoos met nóg meer functies dan de ‘basic’ variant.

Wat is een ‘slimme’ pillendoos?

Een ‘slimme’ pillendoos heeft mogelijk een ingebouwd alarmsysteem en zelfs een trilfunctie. Dit soort pillendozen zijn heel geschikt voor slechtzienden of slechthorenden. Voor die eerste groep zijn zelfs medicijndozen in braille beschikbaar. Denk daarnaast aan pratende medicijndozen: je krijgt dan een gesproken herinnering als het tijd is om een pil in te nemen. Het enige wat je hoeft te doen is zelf vooraf de tijden instellen voor de herinneringen.

Welke pillendoos moet ik hebben?

Welke pillendoos je moet hebben hangt volledig af van hoe vaak en hoeveel pillen je inneemt.

  1. Slik je 1 of 2 pillen per dag en maakt het niet uit hoe laat je die inneemt? Dan volstaat een eenvoudige pillendoos met een dagindeling of weekindeling.
  2. Slik je ‘s ochtend en ‘s avonds een pil? Een pillendoos met twee vakjes per dag is dan voldoende.
  3. Neem je meerdere pillen per dag en moet je op elk uur zelfs een andere pil innemen? Kies dan voor een doos met urenindeling. Wie weet is een ‘slimme’ pillendoos dan zelfs zeer geschikt.

Hoe moet ik de pillendoos gebruiken?

Je vult de vakjes van de pillendoos (ruim) vooraf met de pillen. Is het tijd om een pil in te nemen? Dan haal je die pil uit het vakje. Dit vakje laat je leeg tot je de pillendoos opnieuw gaat aanvullen.

Doet het formaat pillendoos er echt toe?

Het formaat pillendoos doet er zeker toe. Maar het formaat van de vakjes is eigenlijk nog belangrijker. In te grote vakjes kunnen pillen immers stuk gaan, zeker als je het medicijndoosje in je tas bewaart. Te kleine vakjes? Let hier ook op als je een pillendoos koopt, want je pil of pillen moeten er wel in passen.

Vervelend is ook als het pillendoosje zomaar opengaat in je tas waardoor alle pillen zich verspreiden. Zorg er dus voor dat je doosje een goede sluiting heeft. Dubbelcheck dit zelfs voordat je het gaat kopen.

Waar kan ik een pillendoosje kopen?

Een pillendoosje kopen kan zowel online als fysiek. Je bestelt het doosje bij een drogisterij, apotheek of winkel in hulpmiddelen. Maak jij al gebruik van de diensten van de MedApp apotheek? Ook wij verkopen pillendozen, in alle soorten en maten. Bovendien regelen we ook graag dat jij nooit zonder medicatie zit. Dubbelhandig? Jazeker! Meld je daarom direct bij ons aan en wij gaan samen snel van start.

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.