sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Reizen met ADHD-medicatie: Regels en verklaringen in het buitenland

Pit Janssen | Apotheker

Als je op reis gaat en ADHD-medicatie gebruikt, heb je vaak wel een uitdaging. Als je niet de juiste papieren bij je hebt, kun je in grote problemen komen omdat deze medicijnen als drugs kunnen worden gezien. Daarom leggen we in dit artikel alles uit over reizen met ADHD-medicatie naar het buitenland, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Methylfenidaathydrochloride en dexamfetaminesulfaat

Voor methylfenidaathydrochloride en dexamfetaminesulfaat, die onder de Opiumwet vallen, is in veel landen een officiële verklaring nodig. Het CAK (uitvoeringsorgaan van het ministerie van VWS) biedt verschillende verklaringen aan, zoals de Schengenverklaring voor reizen binnen Europa. 

Het is belangrijk om deze verklaring tijdig aan te vragen, omdat het enige tijd kan duren voordat de verklaring wordt goedgekeurd.

Lisdexamfetaminedimesylaat

Hoewel lisdexamfetaminedimesylaat niet onder de Opiumwet valt, wordt het in de meeste landen beschouwd als een ‘controlled substance’. Het wordt aanbevolen om een Engelstalige medicijnverklaring (Medical Certificate) bij je te hebben. Deze verklaring moet worden ingevuld en ondertekend door je behandelaar en vervolgens worden goedgekeurd door het CIBG (uitvoeringsorgaan van het ministerie van VWS). Dat is gratis en kan per post of persoonlijk in Den Haag. Na ontvangst en goedkeuring stuurt het CIBG de gestempelde verklaring binnen 5 werkdagen retour.

  • Stuur per post, o.v.v. het eigen adres, naar:
    Klant Contact Centrum CIBG
    Postbus 16114
    2500 BC Den Haag
  • Of ga persoonlijk bij het CIBG langs:
    Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.30 uur bij het Klant Contact Centrum CIBG, Hoftoren (ingang tegenover het station Den Haag CS), Oranjebuitensingel 25, 2511 VE, Den Haag

Atomoxetinehydrochloride & guanfacinehydrochloride

De ADHD-medicatie atomoxetinehydrochloride en guanfacinehydrochloride geven geen problemen bij reizen naar het buitenland. Er is geen verklaring nodig omdat ze niet onder de Opiumwet vallen en ook door andere landen niet als een stimulerend middel wordt beschouwd. Een medicatieoverzicht of medicijnenpaspoort kan wel handig zijn om mee te nemen, voor het geval je op reis extra medicijnen nodig hebt of naar een dokter moet. Je kan dit aanvragen bij je apotheek of bij je behandelaar.

Conclusie van reizen met ADHD-medicatie naar het buitenland

Bij reizen en vakanties met ADHD-medicatie naar het buitenland, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en vereisten met betrekking tot het meenemen van je medicatie. Controleer tijdig welke verklaringen je nodig hebt en vraag deze aan bij de juiste instanties, zoals het CAK of het CIBG. Het is verstandig om deze documenten goed georganiseerd en bij de hand te hebben tijdens je reis. Op deze manier kun je zonder problemen genieten van je reis, wetende dat je volledig voorbereid bent en voldoet aan alle vereisten.

Andere artikelen over het leven met ADHD
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen