sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Slaapproblemen en ADHD

Pit Janssen | Apotheker

Slaapproblemen door ADHD kunnen behoorlijk vervelend zijn! Je weet wel, die constante onrust in je hoofd en het gedoe om in slaap te vallen. En laten we die hyperactiviteit en impulsiviteit niet vergeten, die kunnen ’s nachts ook voor de nodige problemen zorgen. In dit artikel gaan we ontdekken waarom slapen voor mensen met ADHD soms zo’n gedoe is en geven we je een paar supertips om je nachtrust te verbeteren en je minder moe te voelen. Dus laten we samen op zoek gaan naar een goede nachtrust en een beter gevoel overdag. Klinkt goed?

Waarom slaapproblemen bij ADHD?

Voor mensen met ADHD kan slapen soms knap lastig zijn. Je hersenen zijn altijd in de weer, zelfs wanneer je in bed ligt. Het is moeilijk om tot rust te komen en je ligt maar te piekeren en te malen. Geen wonder dat in slaap vallen een hele klus is!

Ook die hyperactiviteit speelt parten. Jij barst vaak van de energie, zowel in je lijf als in je hoofd. Geen wonder dat je niet stil kunt blijven liggen en moeite hebt met ontspannen.

En laten we niet vergeten dat het controle houden over je aandacht en impulsen vaak een uitdaging is. Dit heeft ook invloed op je slaap, omdat je moeilijk kunt focussen op in slaap vallen en soms impulsief gedrag vertoont, zoals nog even naar een scherm staren of lekker actief blijven als je eigenlijk zou moeten rusten.

Soms kunnen er ook andere problemen meespelen, zoals angststoornissen of stemmingsstoornissen, die je slaap beïnvloeden. Je voelt je onrustig, piekert veel en het in slaap vallen gaat niet van een leien dakje.

7 supertips tegen slaapproblemen bij ADHD

Niet getreurd! Hier zijn een paar handige tips die je kunnen helpen om beter te slapen, zelfs met ADHD:

 1. Gebruik een vast slaapschema
  Probeer een vast slaapschema aan te houden. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Zo went je lichaam aan een ritme.
 2. Zorg voor een rustige slaapomgeving
  Zorg ervoor dat je slaapkamer een oase van rust is. Maak het gezellig en zorg dat er geen afleidingen zijn, zoals felle lampen, storende geluiden of elektronische gadgets.
 3. Volg een bedtijdroutine
  Doe ontspannende activiteiten voor het slapengaan. Lees een boek, neem een warm bad of probeer wat meditatie om je lichaam en geest tot rust te brengen.
 4. Beperk stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan
  Skip de tv, videogames en intense lichamelijke workouts, want die maken het alleen maar moeilijker om in slaap te vallen.
 5. Beperk het gebruik van cafeïne en suiker
  Let op je cafeïne- en suikerinname, vooral ’s avonds. Minder koffie en energiedrankjes en minder snoepgoed, want die kunnen je slaap verstoren.
 6. Beweeg en doe ontspanningsoefeningen
  Kom in beweging en probeer ontspanningsoefeningen. Ga regelmatig sporten om je energie kwijt te raken en beter te kunnen slapen. Probeer ook ontspanningsoefeningen zoals diep ademhalen, yoga of spieroefeningen.
 7. Medicatie en therapie
  Overleg met een dokter of specialist over medicatie of gedragstherapieën. Zij kunnen je helpen met slaapproblemen als gevolg van ADHD.

Door aandacht te besteden aan een gezonde slaaproutine en de juiste strategieën toe te passen, kun je je slaapkwaliteit verbeteren en vermoeidheid verminderen. Dit zal uiteindelijk leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn. Dus slaap lekker en voel je goed!

Andere artikelen over het leven met ADHD
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen