sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Wat is migraine?

Pit Janssen | Apotheker

Migraine is een chronische vorm van extreme hoofdpijn. Vaak voel je deze bonzende pijn aan één kant van je hoofd. Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben en gaat vaak samen met symptomen zoals misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Benieuwd naar wat de oorzaken van migraine zijn en, nog belangrijker, welke behandelingen er allemaal voor bestaan? Lees dan snel verder!

Oorzaak van migraine

De precieze oorzaak van migraine is niet helemaal bekend, maar erfelijkheid, verstoringen en veranderingen in je hersenen spelen vaak een rol. Ook verschillende triggers van buitenaf, zoals stress, hormonale veranderingen, bepaald eten en gebrek aan slaap, kunnen een migraineaanval uitlokken.

Symptomen van migraine

Een migraineaanval duurt meestal een paar uur tot enkele dagen. De symptomen van een migraineaanval verschillen per persoon en per moment.  De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Intense kloppende hoofdpijn: dit wordt vaak erger als je fysiek actief bezig bent, zoals bij traplopen
  • Misselijkheid: soms met braken
  • Overgevoeligheid voor licht: normaal licht kan pijnlijk fel lijken (fotofobie)
  • Overgevoeligheid voor geluid: normaal geluid kan heel hard lijken (fonofobie)
  • Visuele verstoringen: dit wordt ook wel migraine met aura genoemd

Bij migraine met aura zie je voordat de hoofdpijn begint bijvoorbeeld lichtflitsen, vlekken of is je gezichtsveld kleiner dan normaal.

Behandeling van migraine

Hoewel migraine niet volledig te genezen is, zijn er gelukkig wel verschillende behandelingen om de symptomen onder controle te houden en te verminderen. Zo maken kleine levensstijl-aanpassingen, zoals meer rust of een specifiek dieet, soms al een groot verschil. Wanneer je je triggers leert herkennen kan je je levensstijl daarop aanpassen. Daarnaast bestaan er ook verschillende medicijnen tegen de symptomen van migraine. 

Meer informatie over migraine-medicatie vind je hier.

Leven met migraine

Het begrijpen van migraine en het beheren van je symptomen is erg belangrijk om je beste leven te kunnen leiden. Online apotheek MedApp biedt ondersteuning met informatie, medicatiebeheer en samenwerkingen met gespecialiseerde klinieken, zoals The Migraine Clinic, om het leven met migraine makkelijker te maken. 

Stel handige medicijnwekkers in (in de gratis app), zodat je nooit meer je medicatie vergeet. Of gebruik de dagboek-functie, om je triggers bij te houden. Zo houd jij je triggers gemakkelijk bij en leer je deze sneller herkennen. Daarnaast bezorgen we je medicijnen gratis, discreet én met spoed bij je thuis. Ook regelen wij je herhaalmedicatie in samenwerking met je arts. Zo hoef jij zelf nergens meer naar om te kijken en houd jij tijd over voor andere belangrijke dingen. 

Wil jij dat ook? Schrijf je hier in!

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.