sterrenrating-2

Kennisbank

MedApp in gesprek met Pit Janssen

Pit Janssen | CEO & Apotheker

MedApp in gesprek met Pit Janssen

Afgelopen week bereikte MedApp de 100.000 downloads. Een enorme mijlpaal voor Pit Janssen en Edwin Hermkens, co-founders van MedApp. Waar Edwin altijd actief is geweest in IT, begon Pit begon zijn loopbaan als apotheker. Hoog tijd dus om Pit aan de tand te voelen over hoe hij de overgang van farmacie naar IT heeft ervaren en hoe dat invloed heeft gehad op zijn werkzaamheden bij MedApp!

Kun je kort vertellen wie je bent en wat je doet?

Mijn naam is Pit Janssen en ik ben de medeoprichter van MedApp. Ik ben geboren en getogen in Limburg, waar Edwin en ik jeugdvrienden waren. Na mijn middelbareschooltijd ging ik in Utrecht farmacie studeren. Edwin ging naar Eindhoven om met informatica te beginnen. Na ruim zes jaar trof ik Edwin weer en zijn we met MedApp gestart.

“Wat nou als er een medisch platform bestond dat apotheken zou ondersteunen?”

Na de middelbare school ging je farmacie studeren, kun je daar wat meer over vertellen?

Ik wist niet precies wat ik wilde studeren, maar vond biologie en scheikunde leuke vakken. Vandaar dat ik koos voor farmacie. Na mijn studie heb ik een tijdje in een openbare apotheek gewerkt. Daar merkte ik dat een baan als apotheker misschien toch niet voor mij was weggelegd. Ik moest bezoekers inlichten over hun medicatie en had soms meer dan vijftig gesprekken per dag.

Ik merkte dat ik tijdens die gesprekken inconsistent was. De ene bezoeker kreeg een beter gesprek dan de andere bezoeker, wat ik oneerlijk vond. Daarnaast was er nul digitale interactie. Later bedacht ik met Edwin dat alle informatie die ik met bezoekers deelde ook kon worden gedigitaliseerd. Wat nou als er een medisch platform bestond dat apotheken zou ondersteunen?

En zo ontstond MedApp?

Eigenlijk al iets eerder. Mijn afstudeerstage deed ik bij Glaxo Smith Kline in Londen, één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Ik werkte daar aan een project over de kosteneffectiviteit van therapietrouw-interventies. GSK had daar nog bijna niets mee gedaan.

Edwin had een IT-bedrijf in Nederland met een aantal grote klanten. Hij maakte hele gave producten. Nadat we elkaar zo’n zes jaar niet hadden gezien, nodigde Edwin me uit. Ik vertelde hem over het therapietrouwprobleem en we bedachten samen MedicijnAlarm, de voorloper van MedApp. Daar brachten we in 2014 een succesvolle demo van uit.

In maart 2015 was de eerste versie van MedApp live, op een apothekerscongres. Ik herinner me dat daar veel apothekers waren die zich afvroegen waarom ik de zekerheid van een bestaan als apotheker zou willen opgegeven. Ze verklaarden me voor gek, maar gelukkig heb ik daar nooit naar geluisterd.

“De rol van apothekers blijft daarom verankerd in een veld vol veranderingen.”

Wat doe je precies bij MedApp en hoe staat dit in verhouding met werken als apotheker?

Vroeger was ik betrokken bij alle aspecten van MedApp, maar nu wordt het smaller. Ik ben zelf steeds drukker geworden, maar qua taken is het minder divers. Ik ben nu meer het gezicht van MedApp naar de buitenwereld toe en voornamelijk actief in sales en business development.

Als beginnende apotheker start je ook met inhoudelijk werk. Naarmate je ouder wordt, raak je meer betrokken bij de organisatie. Een oude studievriend van me heeft laatst een apotheek gekocht. Hij krijgt nu waarschijnlijk met dezelfde zaken te maken als Edwin en ik, zoals de organisatie draaiende houden en zorgen dat er genoeg geld is voor salarissen. In die zin zijn mijn huidige baan en werken als apotheker hetzelfde. Uiteindelijk krijg je meer een managementfunctie.

Waar hoop je over 10 jaar te staan?

Over tien jaar is MedApp hopelijk een internationaal medisch platform en de absolute marktleider in Nederland. Ik ben geen typische apotheker in doen en laten en daarom losgeraakt van het traditionele denken. Ik denk dat er vanuit het apothekersperspectief veel collega’s te kortzichtig zijn en in oude modellen denken. Apotheken verdienen goed, maar innoveren te weinig. De rol van apothekers blijft daarom verankerd in een veld vol veranderingen.

“Ik denk dat ik in het harnas zal sterven.”

MedApp faciliteert nu meer dan honderd herhaalverzoeken per week. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers niet tevreden zijn met hun apotheek. In het begin werden wij dagelijks gebeld en soms zelfs uitgescholden door boze apothekers. Als apothekers zo negentienhonderd blijven denken, gaan ze de wedstrijd echt verliezen. Dat zou jammer zijn. Daarom hoop ik dat wij over tien jaar te boek staan als hét product dat de klassieke apotheker in staat heeft gesteld om de moderne tijd te overleven.

En persoonlijk?

Ik denk dat ik in het harnas zal sterven. Ik vind dit werk heel leuk om te doen. Het geeft me veel energie om met mensen te werken en nieuw talent aan te trekken. Ik ervaar nu geen slechte kwaliteit van leven, ondanks dat ik vaak sociale gelegenheden moet afzeggen. Ik doe het graag en zolang dat gevoel aanwezig blijft en ik veel kan leren, ga ik door.

Bedankt Pit, voor je eerlijke woorden en dat je ons een kijkje hebt laten nemen achter de schermen bij MedApp! 

1 september 2017

Deel dit verhaal
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

Gerelateerde berichten

Een klantondersteuningsmedewerker van MedApp aan het werk.
Maak kennis met ons klantondersteuningsteam!

Bij MedApp draait alles om de gezondheid en tevredenheid van onze klanten en appgebruikers. Om ervoor te zorgen dat je altijd de beste ervaring hebt met onze service en de app, staat ons klantondersteuningsteam voor je klaar. Weet jij hoe

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.